Manden, der har ændret vores syn på amerikansk politik for altid, takker af. Jon Stewart, vært på programmet ’The Daily show’, har gennem 17 år vendt vrangen ud på amerikanske medier. Med knivskarpe og hylende morsomme observationer har han udstillet den polariserede dækning af det politiske landskab, som særligt det højredrejede Fox News har stået for. 

Stewarts og programmets succes bunder særligt i, at han gør noget, som de holdningsprægede medier i USA sjældent gør: udfordrer og kritiserer politikernes spin. Derudover har Stewart, som i øvrigt er USA's bedst betalte tv-vært, en fantastisk timing og humoristisk levering, som gør indholdet letfordøjeligt:



At manden er en central figur i det politiske spil, viser en undersøgelse fra USA's svar på Danmarks Statistik, Pew Research Center. Her er Stewart vurderet til den fjerde mest populære journalist landet. Ikke underligt, at Wu Tang valgte spille deres nye nummer på 'The Daily Show'. Men det er hovedpersonen ikke selv tilfreds med prædikatet som journalist. Han er nemlig komiker og ikke journalist. Et argument, han bruger, hver gang folk snakker om hans magt. 

Men magten kan han ikke løbe fra. Journalist eller ej. Fx da han, som gæst på CNN-programmet ’Crossfire’ jordede både programmet og de to journalister, som skulle interviewe ham. Stewart mente nemlig, at programmet ikke alene var dårligt, men direkte skadeligt for USA og den politiske debat. 

Faktisk argumenterede Jon Stewart så stærkt, at programmet blev nedlagt og den ene vært ikke fik fornyet sin kontrakt. Se det mindeværdige øjeblik her: 



Brændstoffet, der har drevet Stewart, siden han blev vært i 1999, er, at han mener, at den politiske debat er i krise. Det har Sophia McClennen tidligere fortalt Euroman. 

”Alt er bygget op omkring oppositioner, så ingen reelt debatterer. Det er de røde mod de blå. Pointen er, at vi skal lære at debattere på en god måde,” sagde McClennan, som siden 2006 har beskæftiget sig med og skrevet bøger om amerikanske komikeres indflydelse på amerikansk politik. 

Og befolkningen elsker ham. Det så vi, da Jon Stewart og satiriker-kollegaen Stephen Colbert samlede hele 215.000 mennesker til den fiktive politiske kampagne ’Rally to restore sanity and/or fear’ i Washington. 

Den evige rival, Bill O'Reilly, fra Fox News og en Jon Stewart i topform

Ikke kun Kate Moss vil hænge ud med Jon Stewart. Politikerne har naturligvis også fået øjnene op for Stewarts magt. Både demokratiske og republikanske politikere har hede drømme om at blive grillet og gjort til grin på programmet. Og det er der to grunde til. For det første har undersøgelser vist, at politikere modtager flere donationer, når de har været gæster hos Stewart. For det andet har komikeren godt fat i vælgere mellem 18 og 35 år. Et segment, som er relativt flittigt ved stemmeurnerne. 

Sophia McClennen er heldigvis ikke i tvivl om, at det, Jon Stewart har startet, vil blive videreført af en ny generation af komikere. 

”Det, Colbert og Stewart har sat i gang, har momentum. En af de vigtigste ting er, at vi har fået en generation af unge vælgere, der er blevet vant til at forbinde satire med politisk engagement, og det tror jeg ikke ændrer sig igen.”

’The Daily Show’ sendte første gang i 1996 og med Jon Stewart som vært siden 11. januar 1999. Siden har Stewart med stor selvsikkerhed interviewet store personligheder som Springsteen, Clinton, Gates og Gore. Programmet har vundet et utal af priser. Bla. ti Emmy Awards i streg for bedste Comedy-serie.  

Se hele den sørgelige afsked her: 



LÆS OGSÅ: Stewart droppper vittighederne: Denne sag er for alvorlig

LÆS OGSÅ: 15 sjove film, selv alvorlige mænd bør se

LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen