Når mænd beder om hjælp, er det ikke et  udtryk for svaghed. Tværtimod. Det er udgangspunktet for en ny kampagne fra Alkohol og Samfund, der skal oplyse om mulighederne for at håndtere alkoholproblemer.

I filmen, der ser tingene fra et barns synsvinkel, er der ikke noget tabubelagt i at fortælle, at ens far har drukket, og er holdt op igen. Nej, det aftvinger ingen næserynker, men udelukkende respekt fra de jævnaldrende.


 
"Det paradoksale er, at det er tabubelagt, at modtage behandling for alkoholproblemer, men når man først er ude på den anden side og fortæller om det, står folk og klapper af en. Vi vil gerne rette fokus væk fra det skamfulde," siger Allan Jonas, der er projektleder for kampagnen.

Målet er at gøre opmærksom på, at danske mænd har en lang række muligheder for at modtage hjælp fra deres kommune, hvis de drikker for meget. 

"Der er så få, der ved, at de kan gå derhen. Endnu færre ved, at kommunerne har en række skræddersyede løsninger," siger Allan Jonas. Han mener at det er af afgørende betydning, at der er et bredt udvalg af modeller for hjælp:

"De fleste tænker på alkoholbehandling som noget, man ser i en amerikansk film. Noget, hvor man skal væk fra sin familie og have 70.000 kroner op af lommen. Det kan virke helt uoverskueligt."

Og det er langtfra det, alle har brug for, siger Allan Jonas:

"Nogle har brug for samtaler en gang imellem. Andre har brug for ambulant behandling, hvor de bor hjemme. Og i de værste tilfælde kan det være nødvendigt at flytte ind på et center til intensiv døgnbehandling."

Det er ikke noget tilfælde, at det i filmen ovenfor er en far, der er holdt op med at drikke. For statistisk set er der flest mænd, der drikker for meget i Danmark. Men det er ikke kun derfor, at kampagnen er rettet mod mænd. Det handler om, at mænd nærer modvilje mod at klynke, selv om der er noget, der gør ondt.

"Mænd er dårlige til at søge hjælp. Det er lige som, når vi er syge, så går vi også først til lægen, når vores kone beder os om det. Men respekt, det vil alle mænd gerne have. Derfor fokuserer vi på gevinsterne, der følger med at modtage behandling," siger Allan Jonas." 

LÆS OGSÅ: Chefpsykolog: Vi har brug for mænd, der taler om deres nedture

LÆS OGSÅ: Ole Thestrup: Det har jeg lært 

LÆS OGSÅ: Nikolaj Hübbe: Jeg var blevet paranoid