Han er forfatter, filmmand, livsnyder, skandalemager, evig tvivler og kender af sild – men mest af alt er han måske kendt for sin stemme. Jørgen Leth er på forsiden af denne måneds udgave af Euroman, hvor vi tegner et stort portræt af den gamle avantgardekunstner, der gik hen og blev folkeeje.

Journalist Jonas Langvad Nilsson tog på tur gennem Danmark, til foredrag i Hirtshals og på frokostrestaurant med Jørgen Leth og talte med ham om zombier, skandaler, farlige kvinder og hemmeligheden bag den karakteristiske stemme: 

”Jeg er bevidst om, at jeg taler i enkle sætninger. Man kan høre mine punktummer og kommaer, det er vigtigt. Men det er ikke noget, jeg anstrenger mig for. Det kommer bare.”

Han smager på sin stegte sild. 

”Den er god, den her.”

Men hvordan vil du beskrive din stemme? 

”Jamen, altså, jeg kan konstatere, at den er blevet mørkere med årene. Det kan jeg høre, når jeg ser en af mine gamle film.”

Han smiler forlegent. 

”Det har nok givet mig noget ekstra sexual mileage at kunne tale på den måde. Men det er ikke sådan, at jeg har tænkt: Nu tager jeg den stemme på, så får jeg nok noget på den fine. Sådan er det ikke, det må du regne med. Jeg taler, som jeg taler. Jeg tror måske, det handler om, at folk kan fornemme, at det ikke kun er stemmen i sig selv, men at der er indhold i. Ellers er det svindel.”

Læs hele det store interview med Jørgen Leth i augustudgaven af Euroman, som er på gaden torsdag 20. juli. Inde i magasinet gemmer sig desuden et kæmpe tema om Vestegnen med Brøndby, Suspekt og Mattias Tesfaye – 25 sider om et stykke Danmark, du enten elsker eller hader.

Du kan også møde debattør Geeti Amiri, filminstruktør Nikolaj Arcel og MMA-fighter Damir Hadzovic, læse om festivaler og Mercedes-biler og lære at lave lækre burgere på grillen. Som altid får du også det seneste nye inden for kultur, design og gadgets samt 40 siders sensommermode.

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth: "Jeg er mere forstående over for doping end de fleste"

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth fik hashpsykose: "Folk siger, at hash er uskadeligt. Det er løgn"

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth: "Unge kvinder er tiltrukket af, at jeg ved noget om kærlighed"