Antikken og dens myter og heltesagn har gennem tiden haft en vedvarende tiltrækning på store instruktører, fra Stanley Kubrick til Oliver Stone og Ridley Scott.

De voldelige, skæbnetunge og fantasifulde historier er en skatkiste for manuskriptforfattere og computergrafikere, og også for skuespillere, der ønsker at prøve kræfter med de helt ufiltrerede følelsesudladninger.

Indimellem, for eksempel vakt til live igennem film som 'Gladiator' eller '300', viser de sig også at være en guldgrube for producenterne.

Hos produktionsfirmaet Lionsgate, der har tjent tykt på Hunger Games-filmene, har man også satset på at lukrere på de gamle guder.

Filmen 'Gods of Egypt', der havde premiere i sidste uge, var på et tidspunkt tænkt som den første i en trilogi om den egyptiske sagnverden.

De drømme er nok pakket sammen hos Liongate, der blandt andet havde hevet Nikolaj Coster-Waldau ombord som den egyptiske gud Horus.

For filmen, der har kostet en lille milliard at lave, har kun indspillet 96 millioner kroner på sin åbningsweekend i USA. 

Ifølge det amerikanske filmbranchetidsskrift Variety skal en film minimum indspille for 200 millioner på åbningsweekenden for at retfærdiggøre en efterfølger.

"Det her ligner det største flop i 2016," siger en salgsanalytiker til Variety

En del af forklaringen på det lave billetsalg, skriver mediet, skal findes i den store sideløbende succesbølge, som Marvel-filmen 'Deadpool' rider på for tiden.

Men det er tilsyneladende ikke kun sort uheld eller en faraonisk forbandelse, der holder publikum væk. 'Gods of Egypt' skulle nemlig være et klassisk makværk ifølge smagsdommerne.

De selvbestaltede på nettet giver den for eksempel yderst beskedne 12 procent på Rotten Tomatoes.  

Og pressens anmeldere er også slemt skuffede.

Rolling Stone giver filmen nul ud af fire stjerner, og åbner artiklen således:

"Nogle film er så forfærdelige, at de bliver grinagtige. 'Gods of Egypt' opnår end ikke dette ophøjede mål." 

Herhjemme har filmen fået to stjerner i både Politiken og BT - BT's anmelder mener faktisk, at den er så dårlig, at det er sjovt:

"Selvom computerteknologien og de visuelle effekter får én på lampen, så føles filmen gammeldags, gumpetung og til tider ufrivilligt morsom med en insisterende patos, der står i skærende kontrast til den hule karaktertegning og naive historie."

Hvis ikke du har set filmen, kan du danne dig et indtryk i traileren her:

Flere havde spået, at 'Gods of Egypt' ville blive en fiasko, efter at traileren så mildest talt forvirrende ud, og filmens instruktør offentligt havde været ude at beklage den meget hvide rolleliste til en film om Egypten. 

Generelt er det da også film i fantasy-genren, der risikerer mest i forhold til at tjene sit budget ind. produktionsomkostningerne er høje, konkurrencen er hård og markedsføringen derfor dyr. Desuden er det ofte knald eller fald, om publikum kan relatere til historien, med mindre man har et stærkt brand med millioner af svorne følgere, såsom Marvel eller Star Wars.

Her er to andre film i fantasy-genren, som internettet spår en hård Box Office-fødsel:

'Warcraft',  premiere 26. maj:

Det er svært at tale med mad i munden - eller med hugtænder for den sags skyld. Med et budget på omkring 700 millioner og uden nogle rigtig kendte navne på rollelisten, er det usikkert, om denne film vil tiltrække andre end en hård kerne af fans af computerspillet World of Warcraft.

'Legend of Tarzan', premiere 14. juli

Frygtløst. Her er der virkelig penge på højkant i form af computereffekter og stjernskuespillere som Skarsgård, Robbie, Waltz og Jackson. Spørgsmålet er, om publikum stadig interesserer sig for arv kontra miljø-problematikken i fablen om abemanden med lændeklædet? Anslået budget: 1,25 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Er det her verdens værste Star Wars-udstilling?

LÆS OGSÅ: 15 forfærdelige covers til gode albums

LÆS OGSÅ: Er Top Gun verdes bedste film?