Gennem flere år har et dansk jetset-par fra deres base i Bern i Schweiz arrangeret eksklusive vinsmagninger med nogle af verdens dyreste, mest sjældne og mest eftertragtede flasker. Det er smagninger, der har kostet op til 100.000 kr. at deltage i.

Der er bare den lille hage ved det, at de serverede vine i vid udstrækning har været forfalskede.

Det afslører mad- og vinmagasinet Gastro i en artikel i deres nyeste nummer. Her kan man blandt andet se fotodokumentation af, at de kostbare flasker blev anvendt mere end en gang. 


En Romanee-Conti fra 1937 er blevet drukket ved en smagning i Bourgogne i 2012 og genfyldt til en smagning i London i 2013. Etiketten er revet lidt i stykker hist og her for at forsøge at maskere genbruget. Anslået værdi: 75.000 kroner.

Parret bag svindelen hedder René Dehn og Malene Meisner, og Gastro anslår, at deres bedrag beløber sig til mellem en og to millioner. Og det er kun for de konkrete flasker, som det er lykkedes bladet at dokumentere er blevet genfyldt med en anden vin, end den, der står på etiketten.

”Jeg synes, det er vigtigt at dæmme op for, at andre tager røven på dig. Det er vigtigt, at du får det du betaler for. Ligegyldig om det drejer sig om en fladskærm, en telefon, dagligvarer – eller dyre vine. Længere er den ikke. De, der har deltaget i de her smagninger, er blevet snydt,” siger Jesper Uhrup Jensen, Gastros redaktør.

Og han mener ikke, der kun er tale om et ’luksusproblem’:

”Selvfølgelig er det ikke nogen hverdagsforeteelse at gå til vinsmagninger i 30.000, 40.000 eller 100.000 kroners klassen.

Men mange af dem, der går til den slags smagninger, er faktisk unge nørder, der slår sig sammen i klubber og sparer op. De prioriterer det, men er ikke selv specielt rige," siger han.

René Dehn og Malen Meisner har ved deres flamboyante smagninger sørget for at sikre sig deltagelse fra prominente personer fra vinverdenen, blandt andet danske Peter Sisseck, der producerer vinen Pingus, og den engelske skribent Jancis Robinson fra Financial Times - personer, der med deres blotte tilstedeværelse har blåstemplet de ret beset lyssky smagninger.

 En flaske af den legendariske Pomerol-vin Chateau Lafleur '47 er blevet anvendt to gange med en måneds mellemrum i 2013. Vinen er i hvet fald 30.000 kroner værd.

Hos Gastro fik de selv mistanke til parret efter at være blevet inviteret til sådan en smagning.
Den ene af afsløringsartiklens forfattere, René Langdahl Jørgensen, undrede sig over, hvordan det kunne lade sig gøre at arrangere vinsmagningen til beskedne priser - i forhold til sjældenhederne, der blev serveret. Smagningen fejlede ikke noget, men det var næsten lidt for godt til at være sandt. 

Mistanken gik derfor på, at den skulle bruges til at legitimere andre smagninger fremover.

Men parret har opereret i et lille, eksklusivt og ekstremt lukket miljø. Og det har gjort det forholdsvis let for dem at bedrive deres svindel – og svært at afdække for Gastros journalister. 

Ingen kilder vil stå frem med navns nævnelse – ingen vil stå ved, at de er blevet snydt. 

Til gengæld har Gastro allieret sig med en britisk vin-verifikationsekspert og to amerikanske vindetektiver for at løfte bevisbyrden.

”Danmark er så lille et land, at man ikke har den type eksperter. Men i England og USA er sjælden vin et kæmpe forretningsområde, og der er en hel industri i at verificere det. Det er ligesom, hvis du skal købe en Rembrandt, så går du også til kunsteksperter hos Christie’s og får dem til at vurdere, om den er ægte,” siger Jesper Uhrup Jensen.

Sammen med eksperterne har Gastros journalister sammenlignet billeder, som deltagere fra vinsmagningerne har stillet til rådighed, desuden har de fundet billedmateriale på parrets egne Twitter-profiler og Facebook-sider.


En flaske La Tache fra vinfabrikanten Romanee-Conti årgang 1944 er også blevet genfyldt. Vinen står i godt 45.000 kroner.

Parret René Dehn og Malene Meisner har ikke besvaret henvendelser om en kommentar fra hverken Gastro eller BT. 

På trods af den omfattende dokumentation er Jesper Uhrup i tvivl om, hvilke konsekvenser afsløringen af bedrageriet kommer til at få for parret. 

”Det er jo det pudsige, at ret beset kan de fortsætte i samme boldgade.” siger Jesper Uhrup, der mener, at det må være op til dem, der er blevet taget ved næsen, at rejse en eventuel anklage mod parret.

Han er bare ikke sikker på, de gør det.

”Det er ikke sjovt at stå frem og fortælle, at man er blevet snydt – at man har betalt tusinder af kroner for at drikke Ribena,” siger Jesper Uhrup Jensen.

Han fortæller, at mange af de mennesker, der deltager i de allerdyreste smagninger, sjældent er interesseret i, at det skal komme ud, at de bruger deres penge så ekstravagant, fordi det kan skade enten deres omdømme eller deres forretning.

Og på grund af denne lukkethed forestiller han sig, at bedraget kan fortsætte –  måske fra Sydafrika, hvor den ene del af parret, René Dehn, nu bor.

Jesper Uhrup Jensen kender ikke personligt til eksempler på andre i Danmark, der har bedrevet lignende fusk inden for vinbranchen, men han håber, at afsløringen kan være med til at dæmme op for mere af den slags: 

”Der er meget svindel i den verden. Du skal virkelig være sikker i din sag, inden du køber de allermest prestigiøse gamle vine fra Bordeaux og Bourgogne. Vi har en vinhandler i vores artikel, der siger, at han slet ikke rører den slags af samme årsag.” 

”Andre vinhandlere har skrevet som reaktion på vores artikel og sagt, at det bare er en lille del af et stort spindelvæv af svindel. På verdensplan, men også bare i Danmark.”

Se hvilke andre vine, parret har forfalsket og læs resten af historien om Gastros detektivarbejde i månedens nummer af magasinet.




LÆS OGSÅ I GASTRO: 3 femstjernede vine 

BLIV ABONNENT PÅ GASTRO.