Står du også og klør dig på hagen i vinafdelingen, inden du med kendermine vælger en – tilfældig – flaske? Vi søgte hjælp hos sommelier Martin Nordkvist, der har skrevet en ny bog om mad og vin.

Vin og måltider

”Gode madvine har syre og tannin (rødvine), og retten skal matches af samme karakter, dvs. sødme i retten mødes af sødme i vinen, syre mødes af syre. Det er ofte godt at bruge en vin fra samme geografiske sted, som retten kommer fra. Nogle bud på gode hvidvine er Riesling, europæisk chardonnay, fx Bourgogne eller Chablis og sauvignon blanc. Blandt de røde er Bordeaux god til rødt kød, bourgogne er god til lyst kød, Rioja til bacon og Chianti og Nordrhone passer godt til vildt. Barolo eller Barbaresco er genial til trøfler, mens Brunello di Montalcino passer til krydret lam eller gris.”
 
Vin og ost

”Pas på med rødvin til ost. Tanninen i rødvin clasher med især bløde, fede oste, og helt generelt er hvidvin bedst til ost. Faste oste, fx manchego serveres bedst med en tør hvidvin, mens blødere og stærkere oste skal have mere sødme. Gewürztraminer fra Alsace er god til mange oste. Skal det være rødt, så vælg en Beaujolais, Fleurie eller pinot noir.”

LÆS OGSÅ To øl, tak: Sådan fanger du bartenderens opmærksomhed

Vin og alkohol

”Et højt indhold af alkohol er ikke kun tegn på kvalitet. Mange vine på 12,5-13 % kan være bedre madvine, fordi de ikke er så voldsomme, og fordi syre og struktur, som skal bruges i en madvin heller ikke kommer fra alkohol. Men er der meget animalsk fedt i retten, skal du have høj alkoholprocent til at ’rydde op’ i munden undervejs i måltidet.”

Vin og prisen

”I et supermarked bør man købe vin i prislejet 60-80 kr. eller over 120 kr.  Køb altid på tilbud, hvis det er muligt. Vine til 60-80 kr. på tilbud er ofte en del bedre end vine til færre penge, og når du kommer over ca. 120 kr. ¬– igen på tilbud – får du det bedste, supermarkedet har.

I en vinforretning er kvaliteten generelt højere, og dermed er vinen stadig pengene værd, selvom den er dyrere. Gå efter flasker til 150-200 kroner, og de rigtig gode klassiske vine op til 500 kr. Koster den mere end ca. 500 kroner, betaler man for alt muligt andet end vinen. Det kan jo også være pengene værd, men så bør man vide, hvad man betaler for.

 


På en restaurant skal du aldrig købe husets vin. Den tid, hvor husets vin var den vin, restauranten syntes var best buy, er ovre. Nu er husets vin næsten altid den billigste, og procentuelt også den, stedet tjener bedst på. Du får generelt langt bedre vin, hvis du giver 100 kr. mere pr. flaske.”
Det er ofte simpelt udbud og efterspørgsel, der gør at nogle vine koster tusindvis af kroner. Kun vinkendere vil sætte pris på så dyre vine.

Vin og … vin

”Skal vinen drikkes uden mad, kan de fleste bedst lide vine med mindre syre, mere sødme og lidt højere alkoholprocent. Mange oversøiske vine er derfor oplagte, både røde og hvide. Gå efter hvidvinsdruerne viognier, chardonnay, pinot grigio, semillon. Gode rødvinsdruer er zinfandel, primitivo, pinot noir, shiraz, merlot, malbec. Gode europæiske hyggevine er fx Amarone, Sydrhone – især Chateauneuf-du-Pape – Rioja reserva og Salento.”

Bogen ’Om vin og mad og hvad der virker’ af Martin Nordkvist er netop udkommet på Lindhardt og Ringhof. Martin Nordkvist er uddannet sommelier fra Vinakademiet og har bl.a. arbejdet som tjener og restaurantchef.

LÆS OGSÅ Perfekt italiensk: Fem nemme og klassiske pizzaer

TWITTER Følg os på twitter