Du kan lave en autentisk, lækker pizza uden at knokle i timevis – og den passer perfekt, når du har tømmermænd. Læs her hvordan du finder ind til din indre italiener.

Det kræver blot nogle få enkle forberedelser dagen inden, så kan du lave din egen pizza nemt og relativt hurtigt. Gør det fx en doven søndag, hvor du bare har lyst til fastfood, som er markant bedre end det, du henter på gaden. Eller gør det en hverdagsaften, når du kommer sent hjem og skal lave noget hurtigt til kæresten eller familien. Husk bare én ting: Råvarerne skal være i orden. Når det er på plads, er du klar.



PIZZADEJ

Kan laves og rulles ud på dagen, men også dagen før. Giver 4-6 pizzaer, alt efter hvor tynd og stor du ruller den.

> 10 g gær
> 1 spsk. akaciehonning
> 4 spsk. olivenolie
> 6 dl lunt vand
> 700 g hvedemel
> 300 g durummel eller Tipo 00 (italiensk mel)
> 1 tsk. fint salt

Rør gæren ud i vand, honning og olivenolie. Tilsæt halvdelen af melet, og rør grundigt.

Tilsæt salt og resten af melet (gem lidt durum til udrulning), og ælt dejen grundigt i 3-5 min.

Dejen skal være glat og smidig uden at hænge fast i fingrene.

Kom dejen i en skål, put film over, og lad dejen stå lunt i 1-2 timer, indtil den er hævet til dobbelt størrelse.

Tag dejen ud af skålen, og slå den ned, rul dejen helt tyndt ud på et bord drysset med mel. Jo tyndere den er, jo bedre, da bunden så har større chance for at blive sprød i ovnen.



Tænd for ovnen på 250 grader. Start med at have bagepladen i ovnen, så den er varm, når
pizzaen kommer på.

Kom dejen på et stykke bagepapir, når den er rullet ud, så den nemt kan glide over på bagepladen.

Du kan også lægge flere udrullede bunde med bagepapir imellem i køleskabet. På den måde kan man have bunde liggende klar til brug dagen efter.



FRISK TOMATSOVS

> 500 g cocktailtomater
> 3 skalotteløg
> 3 kviste rosmarin
> 1 fed hvidløg
> ½ dl olivenolie
> ½ dl vand
> Salt og friskkværnet peber

Skyl tomaterne, og kom dem med stilke i en gryde med groft snittet skalotteløg, rosmarin, hvidløg, salt, peber, olivenolie og vand.

Kog tomaterne under låg i 25 min., så de falder sammen, men stadig bevarer deres friskhed.

Tag stilkene (de er med til at give en intens, frisk tomatsmag) og rosmarinkvistene op, og kog sovsen yderlig 5 min. uden låg, så noget af væsken fordamper, og smagen bliver mere koncentreret.

Blend sovsen i gryden med en stavblender, smag evt. til med ekstra salt og peber.

Tomatsovsen kan gemmes på glas i køleskabet eller fryseren, så du kan med fordel lave en stor portion. Hvis du ikke orker at lave sin egen tomatsovs, kan du selvfølgelig købe en sovs af god
kvalitet.



PIZZA MED PØLSE AF VILDSVIN, SALTEDE LØG OG ROSMARIN

Er helt perfekt til at komme i balance igen efter en god aften i byen. Pølsen og de saltede løg i samspil med den smeltede ost retter op på det hele.

2 pizzabunde a 30 cm i diameter og 3-4 mm i tykkelse

Fyld:
> 3 dl frisk tomatsovs
> 75 g revet pecorino eller lignende
> 50 g vildsvinepølse i tynde skiver (evt. anden god pølse, men aldrig ’3-stjernet’)
> 2 skalotteløg
> 1 kvist rosmarin
> 2 spsk. olivenolie
> Salt og friskkværnet peber

Pil skalotteløgene, og skær dem i tynde skiver. Kom dem i en skål, og drys med lidt salt.

Lad løgene trække 10 min., så de bliver lidt bløde.

Smør tomatsovsen tyndt ud på dejen med en stor ske, så sovsen bliver jævnt fordelt.

Drys med revet pecorino, herefter tynde skiver pølse og de saltede løgringe.

Dryp til sidst med olivenolie og hakket rosmarin.

Bag på en forvarmet bageplade ved 250 grader i 10-15 min., indtil den er helt sprød og gylden. Tag pizzaen ud af ovnen, krydr med lidt friskkværnet peber. Og spis tømmermændene væk. Velbekomme.



DE FEM PIZZATIPS

> Brug gode råvarer. Køb fx en god ost, og riv selv, brug kvalitetsskinke og -pølse. Det kræver ikke det store, men gør en markant forskel.

> Lav en god dej, og drys godt med mel på bordet, så du kan rulle den helt tyndt ud. Jo tyndere, jo mere sprød bliver den.

> En forvarmet bageplade giver pizzaen varme fra begge sider under bagningen. Det går bunden sprød, samtidig med at pizzaen bliver færdig på oversiden.

> Gør din pizza enkel. Kom ikke for mange forskellige råvarer på, lad i stedet de få udvalgte
smage igennem, uden at de overdøver hinanden.

> Dryp med lidt god olivenolie, og krydr med lidt groft salt og friskkværnet peber. Det løfter de sidste smagsnuancer.



LÆS OGSÅ Sådan laver du den perfekte omelet

LÆS OGSÅ Jørgen Leth om kunsten at gå alene på bar