Det er den tid på året. Det er nu, vi kigger tilbage på 2013 og spørger os selv, hvad der var værd at lytte til i det forgangne år. Nogle plader fik kun få forsøg, før de blev kasseret. Andre har vi hørt meget. Og de bedste kommer vi til at høre igen og igen, også næste år.

Mange kunstnere havde herhjemme succes med stærke singler og EP'er. På redaktionen sætter vi pris på hele plader, hvor den røde tråd mellem de forskellige numre er med til at skabe en helstøbt oplevelse. Hvor forventningen om et varieret lydbillede stiller krav til kunstneren om alsidighed og vedholdenhed. Og hvor en velorkesteret og gennemarbejdet plade er lig med et langtidsholdbart produkt uden udløbsdato.

Der blev udgivet rigtig meget god musik i 2013. Vi har kåret de bedste danske plader fra Danmark i det forgangne år. Se mere på de følgende sider...

10. Hymns From Nineveh - 'Visions'


Hymns From Nineveh imponerede atter med deres fine pop-folk, da albummet 'Visions' blev sendt på gaden. Frontmand Jonas Petersen begik en smuk opfølger til den selvbetitlede debut og julepladen 'Endurance in Christmas Time'. Musikken er dvælende og folder sig ud i lyduniverser, der både har populærpotentiale til radio og ambitioner om at udfylde dybere rum.

9. Folkeklubben - 'Nye Tider'


Med debuten 'Nye Tider' leverede Folkeklubben et uhøjtideligt og imødekommende bud på dansk sangskrivning anno 2013. Singlen 'Tænker Tit' fik masser af afspilninger i æteren, nummeret 'Bagmænd og Supertanker' lå nummer 1 i syv uger på Det Elektriske Barometer og selv DR Dansktoppen fik øjnene op for Folkeklubben, der består af Kjartan Arngrim, Rasmus Jusjong og Rasmus Dall.

8. Peter Sommer - 'Alt Forladt


Med albummet 'Alt Forladt' manifesterede Peter Sommer sig som en af de største musikalske poeter, vi har herhjemme. Han rykkede samtidig i en ny og mere elektronisk retning, der sammen med den dystre vokal og de mørke tekster dannede grund for en melankolsk samling numre, der dokumenterede en skilsmisse på voksen vis.

7. Spids Nøgenhat - 'Kommer Med Fred'


Efter en tænkepause på 12 år sendte det danske ensemble den glimrende plade 'Kommer Med Fred' på gaden. Anført af Uffe 'Guf' Lorentzen overbeviste Spids Nøgenhat os om, at et psykedelisk trip sagtens kan finde sted i lydform og at arven fra 1970'erne stadig står meget klart i hukommelsen. Der er tåget og syret i Spids Nøgenhats univers, men det er et meget, meget rart sted at være.

6. Ponyblod - 'Ponyblod'


Malk De Koijns Tue Track og rapper Khal Allan fandt sammen, sammensatte musik og tekst og skabte duoen Ponyblod. Med Tue Track bag knapperne og Khal Allan på mikrofonen fandt de rutinerede kræfter sammen med en nyere stemme i dansk rap, der fortjente at blive bredt ud - og i den grad blev det. Som prikken over et succesfuldt år, der også talte en ordentlig portion live-optrædender, remixede Ponyblod deres egen plade og lagde den på nettet under titlen 'PÅNY'.

5. Iceage - 'You're Nothing'


En af de bedste plader fra 2013 kom helt tilbage i de kolde vintermåneder i begyndelsen af året. Bag den stod punk-gruppen Iceage, der slog al tvivl om en svær toer til jorden. Iceage har manifesteret sig internationalt som et ekstremt stærkt punk-navn. Pladen er beskidt, kaotisk og rummer et ungdommeligt kaos, der er fyldt med potent energi, og gruppen modtog meget velfortjent roser fra de største udenlandske magasiner og sites.

4. Mellemblond - 'Lysvågen'


Det kan undre, at Mellemblond ikke nyder bredere anerkendelse i dansk musik, end tilfældet er. Sangskrivningen er fængende og lyduniverset særdeles appellerende. 'Lysvågen' er Mellemblonds fjerde album. Den let tilgængelige lyd spiller sig ind i en ambitiøs dansk lydlomme, hvor bandet ligger komfortabelt og rart, men hvor der i høj grad er plads til flere lyttere.

3. When Saints Go Machine - 'Infinity Pool'


When Saints Go Machine havde med deres enormt succesfulde andet album 'Konkylie' gjort det svært for sig selv at lave en opfølger. Men 'Infinity Pool', der udkom levede op til forventningerne. Det var atter en velorkesteret plade fra den danske kvartet med storslået lyd og internationalt potentiale, der foldes sikkert ud.

Den elektroniske pop tilsat forsanger Nikolaj Manuel Vonsilds skrøbelige falset harmonerer formidabelt. Vokalen gelejder de eksperimenternde og dog stramme produktioner sikkert i havn, så det teknisk fremstår ligeså overlegent, som When Saints Go Machine fortjener.

2. Mouritz & Hørslev - 'Allermindst Dig Selv'


Der er poetisk topklasse i det følelsesmæssige parløb, Mads Mouritz og Lone Hørslev sammen kører i Mouritz & Hørslev. I 2013 udgav de deres tredje plade, 'Allermindst Dig Selv', der er en afbalancert lyrisk perle, der både handler om parforhold, ensomhed og sågar Lindevang St.

Humøret svinger både fra det sælsomme til det angrebslystne på numrene. En af den slags helstøbte plader der minder om, at der stadig bliver udgivet musik i albumform, der fortjener at blive gennemlyttet fra start til slut.

1. Rhye - 'Woman'


Rhye topper listen med deres sublime debutplade 'Woman'. Danske Robin Hannibal fandt bag knapperne en umådeligt lækker lyd, der akkompagneret af canadiske Mike Milosh' næsten androgyne vokal skabte til en helstøbt plade med drømmende kompositioner.

'Open' og 'The Fall' skabte håb om en solid præstation fra wunderkind Robin Hannibal, der også har aktier i Quadron. Og forventningens glæde blev indfriet med formfuldendte produktioner, der balancerede mellem de langsomme sjælere ('One Of Those Summer Days') og de hurtigere soul-funk-harmonier ('3 Days').

LÆS OGSÅ Robin Hannibal: Soulmusik på dansk

'Woman' er en sjælfuldt og følelsesladet pragtpræstation. Den velproducerede lyd går gennem hele pladen som en råd tråd og binder numrene sammen på effektiv vis. 'Woman' er en hyldest til det fysiske og følelsesmæssige forhold til det, vi allesammen elsker: Kvinden.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman