De gode gamle pladebutikker verden over er døende. Streamintjenester og downloading har i høj grad afløst de fysiske produkter, men der er stadig en gruppe, der stædigt holder fast i kvaliteten i at have en vinylplade eller cd. 

I 2007 udviklede en forsamling pladebutikejere ’Record Store Day’ for at sætte fokus på uafhængige pladebutikker og på, hvordan de er med til at skabe dynamik i lokalsamfundet. 

Det betyder, at pladebutikker over hele verden 19.april laver specielle arrangementer, og især i England og USA står folk i kø fra tidlig morgen, for at få fat i de helt eksklusive udgivelser. 

Herhjemme er det ikke helt så ekstremt, men de fleste pladebutikker har dog skaffet et stort udvalg at vælge imellem, som bliver udgivet eksklusivt til den dag, og de laver små arrangementer hele dagen. 

Her er 10 anbefalinger til udgivelser, der udkommer specielt denne dag:

Damon Albarn – Hollow Ponds/Lonely Press Play 7”

Roskilde-aktuelle Damon Albarn kommer med nyt album 28. april, men udgiver denne single som forløber. Begge sange er at finde på youtube og vidner om et eftertænksomt og inderligt album i spændingsfeltet mellem Blur og Gorillaz. 

Horace Andy – Zion Sessions – album 

Horace Andy er et stort navn i roots reggae-miljøet, men er mest kendt for samarbejdet med engelske Massive Attack, hvor han blandt andet synger på nummeret Angel. Horace Andy for sig selv er garant for en enkel, støvet og tung reggae, der gør det godt på alle pladespillere. 

Tomas Barfod – True To You/Happy – 7” 

Tomas Barfod, der blandt andet udgør en tredjedel af bandet WhoMadeWho, er også en dygtig musiker på egen hånd. Han udgiver helt eksklusivt denne syvtommer, hvor nummeret True To You kun er tilgængeligt i dette format og ikke bliver lagt op som download. 

Black Lips – Funny 7” 

Det amerikanske rockband Black Lips er ude med en singleforløber til deres kommende album Underneath The Rainbow.

I 2012 tog de på turne i Mellemøsten, hvor de spillede flere shows i Irak, og i forbindelse med deres nye plade har de indgået et samarbejde med det franske tøjmærke April 77.

Samarbejdet har blandt andet medført denne, noget selvironiske musikvideo: 

David Bowie – Rock’n’Roll Suicide 7” picture disc

David Bowie udgiver hvert år en syvtommer picture disc med numre, der har 40 års jubilæum, og i år er det singlen ’Rock’n’Roll Suicide’, der bliver tilgængelig i Europa.

Hvis du sidder på den anden side af Atlanten eller i Japan, kan du til gengæld købe sangen ’1984’.

De foregående år har han udgivet ’The Stars Are Out Tonight’ og ’Starman’ - begge i limited edition picture disc. 

Charlotte Gainsbourg – Hey Joe

Evigt smukke Charlotte Gainsbourg udgiver et cover af Jimi Hendrix udødelige klassiker ’Hey Joe’. I Gainsbourgs udgave af nummeret, der også akkompagnerer rulleteksterne til fimen Nymphomaniac, er vi rykket forholdsvis langt fra originalen. Det er båret frem af hendes sensuelle stemme, en dominerende bas og et par støvede trommer.

LCD Soundsystem – Live The Final Show NYC – 5LP Box Set

Denne udgivelse er den mest spændende. Ved udgivelsen af pladen ’This is Happening ’insinuerede forsanger James Murphy samtidig, at det ville blive den sidste plade. Det blev bekræftet i februar 2011, hvor LCD Soundsystem annoncerede, at de ville spille deres sidste koncert nogensinde den 2. april 2011. Den koncert varede lige omkring fire timer og havde gæster som Arcade Fire, Reggie Watts og andre fra DFA Records.

Det er den koncert, der endelig kommer på vinyl, og det bliver ikke mindre end fantastisk. 

MØ – Say You Will Be There (Spice Girls Cover)7"

Danmarks musikyndling og modtager af P3 Guld-prisen 2014 udgiver sit cover af Spice Girls.

Der er ingen tvivl om, at Karen Marie Ørsted er en kæmpe fan af Spice Girls, og til P3-showet var det da også en umanerligt overrasket kvinde, der modtog prisen fra et af idolerne, Melanie C.

Coveret er noget mindre poppet og meget tro mod MØ’s lyd. 

OutKast – Southernplayalisticadillacmuzik LP

2014 er året, hvor du skal få genopfrisket dit OutKast. Det er 20 år siden, at OutKasts debutalbum, Southernplayalisticadillacmuzik, udkom, og det bliver fejret ved en genudgivelse samt en verdensturne, der får dem forbi Roskilde Festival om torsdagen.

Pladen er en af forløberne i bølgen af Southern Hip-Hop, der har konsoliderede Ludacris, Rick Ross, Devin The Dude og mange flere på den amerikanske hiphop- scene. 

Sex Pistols – Never Mind The Bollocks 7 x 7" Box Set

En af de mere ekstravagante udgivelser er bokssættet til Sex Pistols album Never Mind The Bollocks. Det består af syv 7”-singler med numre fra pladen.

Der er en del spekulation på diverse fora, om der vil være ikke-udgivede numre med i bokssættet.    

Tame Impala – Live Versions 12"

Tame Impalas bidrag til Record Store Day er en samling livenumre optaget fra forskellige spillesteder rundt omkring i verden. De er udvalgt efter håbet om at bidrage til noget nyt i lytteoplevelsen i forhold til pladen. Versionerne er derfor ikke identiske med dem på Lonerism, men på en eller anden måde ændret. Det bringer nyt liv til en fremragende plade, og jeg glæder mig til at genopleve liveshowet i min egen stue.