Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som strækker sig over 17 dage, 450 koncerter og 100 spillesteder i hele landet. Er du ikke så velbevandret i genren, er her syv jazzalbums, du kan høre hjemmefra:

Den største

Miles Davis: Kind of Blue



Davis er et absolut hovednavn indenfor jazzen, og havde en fantastisk evne til altid at være med på det nyeste inden for genren. Han var også en innovator, der ikke bare fulgte med, men også var med til at udvikle musikken.

Således markerede han sig først som beboptrompetist i 40’erne, hvorefter han lagde grundsten for cool jazz, psykedelisk jazz og funk. Kort før sin død i 1991 indspillede han endda et hiphop-jazz album.

Kind of Blue er for mange jazzelskere en milepæl, der hyldes som noget af det ypperste, som er blevet indspillet. Blandt andre Barack Obama har flere gange udtrykt sin kærlighed til lige netop denne plade.

År: 1959
Undergenre: Cool jazz
Lyt til: So What

Den funky

Herbie Hancock: Headhunters



Efter i nogle år at have spillet eksperimenterende og for mange ret uimødekommende jazz fik keyboardspilleren Herbie Hancock lyst til at lægge stilen om til noget mere 'down to earth' og funky.

Han lod sig inspirere af funkbandet Sly & The Family Stone og udgav albummet Headhunters. Selvom mange musikere på daværende tidspunkt beskyldte Hancock for at sælge ud, er der i dag ingen tvivl om, at albummet står som en nyskabelse i genren. Med sin tunge bas, laid-back energi og gennemsyrede funk er Headhunters et absolut need to know album.

År: 1973
Undergenre: Jazz funk
Lyt til: Chameleon

Den danske

Thomas Blachman, Al Agami og Remee: Four corners of cool, Blachman meets Al Agami and Remee



Før Thomas Blachman og Remee var dommere i X Factor, skabte de smuk musik sammen med rapperen Al Agami. Dette er faktisk anden udgivelse fra den konstellation, der udkom tre år efter The Style and Invention Album modtog en dansk grammy for årets danske jazzudgivelse.

Inspireret af amerikanske grupper som A Tribe Called Quest bragte trioen som nogle af de første hiphop/jazz-fusion til landet med en international lyd og selvsikker styrke. 

År: 1997
Undergenre: Hiphop/jazz fusion
Lyt til: Like this (give me a kiss)

Den traditionelle

Louis Armstrong: Best of the Hot 5s and 7s



Armstrong er muligvis den vigtigste person i jazzen, hvis han ikke er det i moderne musik generelt. Selvom traditionel jazz bringer skræmmende billeder på nethinden af fem mænd med ølvom og trækbasun, snyder man sig selv ved ikke at åbne op for denne musikskat.

Disse indspilninger med to af hans orkesterbesætninger er så innovative inden for genren, så vilde og så fulde af spillelyst, at meget få ting har matchet dem den dag i dag.

Louis Armstrong (af indfødte New Orleansianere udtalt Loui S’Armstrong) besøgte Danmark hele 11 gange, første gang i ’33, hvor 1000 mennesker bød ham velkommen, da han ankom til Københavns Havn.

År: 1925-1928
Undergenre: New Orleans Jazz
Lyt til: Basin Street Blues

Den sjove

Louis Prima: Capitol Records Collectors Series



De fleste kender nok Louis Prima uden rigtigt at være klar over det. Han lagde nemlig stemme til aben Loui i Junglebogen og spillede også sangen I Wanna be Like You. Prima var født af italienske forældre i New Orleans og er kendt som jazzverdenens store legebarn.

I slutningen af halvtredserne var han en af hovedattraktionerne i Las Vegas med sit gennemarbejdede sceneshow, hvor han og hans bandmedlemmer dansede rundt, mens de spillede og sang, hvilket bragte ham tilnavnet The Wildest. Er du til god musik med et smil på læben, er Louis Prima helt sikkert noget for dig.

År: 1956-1962
Undergenre: Scat Jazz
Lyt til: Just a Gigolo/I Ain’t Got Nobody (medley)

Den intellektuelle

Dave Brubeck Quartet: Time Out


Brubeck markerede sig i mange år som en eminent komponist, der bragte noget nærmest akademisk til genren. Ikke forstået på den måde, at al følelse og indlevelse blev fjernet, men der var noget professoragtigt over hans kvartet, når de stod på scenen, hvide, velklædte og med tykke briller. Brubeck var, meget atypisk for den tids jazzmusikere, konservatorieuddannet, om dog han ikke kunne læse noder.

Saxofonisten Paul Desmond er også lidt af en karakter i mytologien. Han blev kaldt storken, fordi han havde for vane at stå på et ben, når han spillede, med det andet støttende op af pianoet. Han røg i øvrigt 60 cigaretter om dagen, men betragtes stadig som en af de bedste saxofonister nogensinde.

År: 1959
Undergenre: Cool jazz/college bebop
Lyt til: Take Five

Den med latinrytmer
Stan Getz og Jão Gilberto: Getz/Gilberto



“Tall and tan and young and lovely…” Du kender godt et af numrene fra dette skelsættende album fra 1964. Som det eneste jazzalbum af to nogensinde vandt Getz/Gilberto en grammy som årets album i 1965.

Saxofonisten Stan Getz (der for øvrigt var dansk bosiddende i flere år) og guitaristen Jão Gilberto skabte sammen dette album, der stadig er en af de bedst sælgende jazzudgivelser nogensinde. Og den satte for alvor gang i bossa nova hysteriet verden over.

Gilbertos kone Astrud skulle egentligt ikke have været med på indspilningerne, men da de to herrer manglede en kvinde til at synge 'The Girl from Ipanema', fik hun lov at forsøge, og var en udødelig stjerne lige siden. Dette album kan man lytte intenst til, eller det kan køre som blød underlægning i stuen.

År: 1964
Undergenre: Bossa nova
Lyt til: The Girl from Ipanema

LÆS OGSÅ: Top 20: Københavns bedste værtshuse

LÆS OGSÅ: Frisøren anbefaler: 7 af de mest klassiske herrefrisurer

LÆS OGSÅ: Danmarks vigtigste mærker - de klassiske