Hvis man vil have sandheden om, hvem vi som danskere egentlig er, kan det være en god idé at spørge en outsider. Monocle-journalist Michael Booth, der snart er aktuel med bogen ’Der er et lykkeligt land’, giver her sine bud på, hvad vi gør godt (flødeboller, Klovn og Lego Death Star), og hvor vi stadig har meget at lære.

I utallige undersøgelser popper vi op som verdens lykkeligste folk. Vi er også et af de mest drikfældige, men det er vist statistisk usikkert, om der er en sammenhæng.

Vores hovedstad bliver også ofte nævnt som et af de mest cool steder at bo og rejse til. Men hvordan er vi danskerne egentlig? Den har den engelske Monocle-journalist Michael Booth et skarpt (og humoristisk) blik for. 

”Jeg har veninde, der er kunstner, og som havde en idé om at male sig selv gul og løbe nøgen ned af Strøget. Hun ville bede om tilladelse fra de lokale myndigheder, hvilket jeg mente var en stor fejl. Jeg syntes, at det ville være bedre bare at gøre det guerilla-stil og så håbe på ikke at blive arresteret. Men myndighederne sagde ja. Det er meget dansk.”

20. september udkommer Michael Booths bog ’Der er et lykkeligt land’ om danskerne og vores skandinaviske naboer. Her giver han svar på, hvem det danske folk egentlig er.

Hvorfor er Norden og Danmark overhovedet interessant? 

”Før Borgen og Forbrydelsen, vidste de fleste briter og amerikanere mere om fjerntliggende Amazonas-stammer, end de gør om skandinavere. Briterne har tendens til klumpe alle skandinaverne sammen som skæggede, genbrugs-gale nudister iført uldsweatre. Men da jeg selv kom hertil, så jeg, hvor store forskelle, der er mellem de nordiske lande. Jeg lærte også, hvad I tænker om hinanden befolkningerne imellem (hvilket var særligt underholdende). Fx. at I virkelig, virkelig hader svenskerne, gør I ikke?”

Er danskerne virkelig så glade, som mange undersøgelser antyder?

”Det afhænger af, hvad du mener med lykke. I har de højeste skatter i verden, lortevejr, latterligt dyre ting i butikkerne og den mest deprimerende flok politikere, jeg nogensinde har set (og jeg er englænder!). MEN igen og igen fortæller forskerne, at I er super-glade, og jeg kan godt se hvorfor. Der er heller ikke andre steder, jeg hellere ville bo på dette tidspunkt i mit liv. Det er fascinerende.”

Og hvordan er vi så?

”Cool, selvtilfredse, meget afslappede, når det kommer til at arbejde, men ikke så meget, når det kommer til sociale normer, hvor I kan være lidt (for) germanske. I har en skarp sans for humor og ironi, I er sexede, har utroligt dårlige manerer men er generøse, når det gælder. I er racistiske men på en ikke-ondsindet måde. Gode møbler. Lidt for afslappede med brugen af ordet ’fuck’. Drikker meget.”

Har vi nogen særheder, der ser mærkelige ud for en outsider?

”Der er flere:

1.Når I laver den der nazi-salut, når I vil have dørene i IC3-toget til at åbne sig.

2. Brugen af udtrykket ’andengenerations indvandrere’. Kan man forestille sig en ting som en ’andengenerations amerikaner'?

3. Babyer, der sover i barnevogne udenfor cafeer, er et oplagt og berømt eksempel. Det er også et symbol på, hvad der er så godt ved Danmark, hvis du spørger mig.

4. Jeres kongehus er endnu mere mærkeligt end vores, og det siger ikke så lidt.”
 
Er der særlige områder, hvor vi kan forbedre os?

”Jeg kunne ikke drømme om at give danskerne råd! ... bortset fra: Jeg synes, at jeres vægt på hygge til alle lejligheder kan være en lille smule kvælende i forhold til at få samfundet til at rykke sig fremad.”

Hvorfor har du valgt at bo her?

”Til min bog jeg har jeg interviewet mange mennesker, fra antropologer, økonomer, journalister, kunstnere til politikere, og de havde alle noget at beklage sig over, når det gjaldt Danmark. De mente fx alle, at danskerne var for selvtilfredse. Men jeg spurgte dem også: ’Hvor ellers i verden ville du gerne bo?’ Og ingen af dem kunne komme op med et sted, som var bedre. Det er også sådan, jeg har det. Lige nu er der ingen andre steder, jeg hellere vil leve. Og så fik min kone mig naturligvis også til det.

Hvad kan udlændinge lære af danskerne?

”Friheden, børn har her, er fantastisk. I Storbritannien er man besat af pædofile i øjeblikket, så de holder deres børn under bevæbnet opsyn det meste af tiden. Jeres skattesystem gør også et stort stykke arbejde med at omfordele, så den sociale ulighed er lav, og det er sandsynligvis den største enkeltstående faktor i jeres ’lykke’. Selv om den model også er under pres.”

Hvad kan vi lære af andre lande?

”Fra Frankrig og Italien kan I stadig lære dig en ting eller to om, hvordan man spiser godt. Fra Amerika kan I lære om de positive aspekter af at have ambitioner og udføre sit arbejde med stolthed. Og englænderne kan lære jer, hvordan man laver rigtig gode popsange, som I er meget, meget dårlige til.”

Hvis du skulle fortælle dine venner om nogle få gode ting i Danmark, hvad ville det være?

"Der er en liste i starten af min bog, men dybest er de mest essentielle følgende:

Flødeboller
Jesper Christensen
Sydfyn
Alkohol i biografer
Ordet "pyt"
Klovn
Bakken
Der er parkering."

Michael Booths bog ’Der er et lykkeligt land’ udkommer på Lindhardt og Ringhof 20. september 2013.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman