De fleste af os bruger en stor del af Danmarks mange mørke vinterdage på at surfe efter eksotiske rejsemål. Nogle drømmer måske om en uge eller to på Bali, men for langt de fleste af os stopper realkredit-lånet, rudekuverterne og realisme os fra at lade tankerne vandre endnu længere væk.

Men ikke for Nikolaj Astrup og hans kæreste. Sidste år boede de 219 dage på Airbnb, og i år er målet endnu mere. De arbejder begge fuldtid og har hver deres karriere, så der er ikke tale om fjumre-år. De er i midten og i slutningen af deres tyver, og de søger bevidst efter en ny måde at bo på.

”Der er mange uskyldige, der bliver fanget på boligmarkedet, hvor de sidder med store lån og ikke har nogen valgfrihed. Hvis de er trætte af deres job, kan de ikke bare sige op. De er tvunget til at sidde fast. Og jeg vil i hvert fald ikke have, at de bedste år af mit liv går med at blive tvunget til at sidde i en lejlighed, fordi det nu er sådan, man skal leve,” fortæller Nikolaj fra en Skype-forbindelse i Thailand, hvor han er lige nu.


Michelle i Kaukasus, Rusland på vej mod Elbrus, det højeste bjerg i Europa.

Han er ved at arrangere et stort netværks-arrangement, hvor iværksættere fra hele verden mødes for at sparre med hinanden i nogle dage. Han afholder ca. 15 af den slags kloden rundt om året, og det er det, han lever af. At samle folk som ham selv.

Han driver også siden refuga.com, hvor man kan få rejseoplevelser med ligesindede eventyrer. Og overalt, hvor han og kæresten kommer, møder de mange, der har trukket rødderne op og nu bruger verden som lege- og arbejdsplads.

”Vi møder hele tiden nye folk. Og vi afsøger så mange forskellige måder at leve på som mulig. Vi prøver at finde, hvad der er den perfekte for os. Jeg ser det som en dannelsestur, hvor vi lærer hinanden og verden at kende. Bare fordi man er opvokset i København, er det ikke lige nødvendigvis der, man skal bo der resten af livet.”


Middag med deres Airbnb vært i Malaysia.

De har tidligere boet et år i Kina, da Nikolajs kæreste Michelle færdiggjorde sin kandidatgrad i Innovation  Mangement. Da de kom hjem til deres lejlighed på Frederiksberg, fik de begge hurtigt udlængsel igen. Nikolaj foreslog sin kæreste at blive selvstændig som ham og prøve det af i et års tid. På den måde kunne de begge rejse med deres job. Det lykkes hende at skabe en forretning ved at lave marketing for folk med et personligt brand, hvad enten det er skuespillere eller bloggere, og sidste år begav de sig ud på deres Airbnb-eventyr.

De har fremlejet deres lejlighed på Frederiksberg, og udgifterne til at rejse og bo på Airbnb er præcis de samme, som de ville give i husleje i København. Nede i deres kælderrum har de opmagasineret mange af deres ting, men de har allerede glemt, hvad der er dernede.

”Jeg ser meget lille værdi i fysiske ting. Jeg har selv været skyldig i at fylde skuffer og skabe, hvor man til sidst ikke ved, hvad der er i dem. Hele den der Ikea-kultur, hvor ting er så billigt, at man hele tiden køber nyt. Jeg tror ikke, der er ret stor lykke forbundet med fysiske ting. Når man når at eje en vis mængde ting, bruger man alt for lang tid på at administrere og rydde op i disse ting, hvilket tager fokus fra det, der virkelig betyder noget her i livet,” siger Nikolaj og fortsætter:

”Jeg rejser som regel kun med én rygsæk, og det tvinger en til at tage kun det allermest nødvendige med. Og det tror jeg er virkelig sundt.”


Indholdet i Nikolajs rygsæk.

Deres foretrukne boform er Airbnb, og når de lejer, vælger de som regel altid at leje et værelse hos de lokale. På den måde kommer de hurtigt kontakt med nogle, der kan introducere dem til stedet og den lokale mad.

Samtidig lejer de som regel også en arbejdsplads i et kontorfællesskab, så de kan arbejde uforstyrret. De arbejder begge ca. 45 timer om ugen, så det er ikke en badeferie. I år har de valgt at tage en region af gangen, og de er startet i Asien, til sommer kommer de til Europa, og i efteråret vil de tage til Kenya, rejse ned gennem Afrika og slutte i Sydafrika.

 Det store spørgsmål, som de altid får, er, om man ikke bliver rodløs at den megen rejseri.

”Behøver et hjem være et fysisk sted? Vi har fundet en base i hinanden, og vi føler os hjemme i vores selskab. Jeg ville have ekstremt svært ved at gøre det alene. Der er ikke noget fast sted, jeg savner. Det kan godt være, at det komme. Men vores rejselyst er blot blevet vildere, som tiden går. Jeg tror godt, at man kan leve sådan her permanent. Det er en reel alternativ måde at leve på.”



Livsstilen passer måske godt til unge mennesker uden forpligtelser. Men hvordan kan det lade sig gøre med børn? Nikolaj er 29, og Michelle er 26 år, og indtil videre er det ikke en del af deres planer. Nikolaj medgiver, at tingene kan ændre sig, når der kommer små rejsekammerater.

”Alle siger til os, at det vil ændre vores liv. Og det vil det også. Samtidigt ser vi dog masser af mennesker, der rejser med børn. De gør det ikke ligeså meget, som vi gør, men det er muligt. Vi må se til den tid,” siger Nikolaj.

Deres minimalistiske livsstil afhjælper ét problem, når det gælder overforbrug, men deres mange flyrejser er bestemt ikke godt for miljøet. I det hele taget er der mange undersøgelser, der viser, at turisme ofte gør mere skade end gavn, både hvad angår det lokale og det globale miljø. Derudover er der også mange af de penge, som turister lægger, som aldrig kommer i lokale lommer. Et problem, som Nikolaj er fuldt bevidst om.

”Det er også en af grundene til, at vi altid bor hos lokale med Airbnb. Jeg har ikke løsningen på, hvordan man kan gøre det bedre, men det er noget, vi tænker meget over og har fokus på.”

Skype-forbindelsen ryger et par gange, og Nikolaj skal gøre sig klar til at tage imod sine iværksættere i Thailands venlige klima. Indtil videre har de ingen planer om at slå sig ned der eller nogen andre steder, og der er ikke noget, han savner.

”Det er sjovt, når jeg tænker tidligere kontoudtog, og hvad jeg brugte på ting.  Nu bruger jeg dem på oplevelser. Det er langt mere tilfredsstillende.”

LÆS OGSÅ: 30 steder du bør besøge inden du bliver 40

LÆS OGSÅ: 8 ting du skal opleve i Stockholm 

LÆS OGSÅ: To tidligere CBS-studerende: ”Vi vil give unge skientusiaster det ultimative sabbatår på ski”