Hvad skal man opleve på årets ferie? Vi har bedt 18 kendere af alt fra whisky og humor til mode og musik om at røbe deres bedste rejsehemmeligheder. Læs bl.a. om restauranten i San Sebastian, oasen i Los Angeles, den historiske halvø, den hårdkogte pub i London, teatret i Berlin og det bedste sted at surfe i Europa.

Ovenfor:

Bar i Barcelona


”Jeg kan godt lide at hacer el vermuth, at ’lave en vermouth’. Det er et gammelt udtryk for, at man mødtes til et glas vermouth. Og det gør man stadig – over boquerones i hvidløg, olie og eddike, nogle oliven, berberechos i paprika-vineddike, evt. suppleret med blåmuslinger og en øl eller to. Mit favoritsted er Bar Electricidad i Barceloneta lørdag formiddag ved halv tolv-tiden og frem til frokost. Det er en familiedrevet smuk gammel klassisk bar, hvor man stadig kan købe vin fra tønder. Der er langborde med levende øjne i gamle smukke arrede ansigter, koner
i forklæder, børn, røg. Det er et åndehul, et livsbillede fra noget, der var engang – og så er ejeren tidligere præsident for den lokale fodboldklub.”

Thomas Vilhelm er fotograf og bosiddende i Barcelona (www.thomasvilhelm.dk). Bar
Electricidad ligger på hjørnet af gaderne Sant Carles og L’Atlantida i Barcelona.



Strandby i Israel


”Tel Aviv er ved at overhale Beirut som regionens fedeste by, fordi den hverken er Europa eller Mellemøsten, identiteten er uklar, og det gør byen elektrisk. Den er overset, fordi alle altid tager til Jerusalem, og der skal man selvfølgelig også hen, men man skal have udgangspunkt i Tel Aviv. Der er et boom af restauranter og cafeer, især i den sydlige bydel Yaffo, der er en gammel arabisk by, som er vokset sammen med Tel Aviv. Byen er tæt og intens, men åbner op mod en kæmpelang strand. Den er nærmest én lang strandpromenade. Det mest fantastiske ved Tel Aviv er den generelle hang-out-atmosfære. Når jeg lander, sætter jeg mig altid på en fortovsrestaurant på en af de små sidegader fra stranden og glor på folk. Der er en menneskeblanding, som du ikke engang finder i New York. Mennesker med en finsk far og etiopisk mor, med en fransk mor og egyptisk far ... det er utroligt at se på. Folk er stadig bange for at tage til Israel, og firmaer er bange for at investere dernede, og det er bare totalt langt ude. Det er fredeligere at gå på gaden i Tel Aviv end i nogen anden storby i Europa.

Martin Krasnik, journalist og forfatter. Han boede i Israel som barn og har siden været korrespondent i landet for Weekendavisen. Han har en søster i Tel Aviv.




En halvø i Rusland


”Jeg vil anbefale halvøen Krim, hvor den russiske adel, kejserfamilien, deres digtere og kunstnere samt sovjetiske diktatorer holdt ferie. Det var også her, den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov i august 1991 slappede af, mens hans regeringskolleger i Moskva greb magten ved et kup, som kollapsede et par dage senere. Selv hørte jeg første gang om Krim, da jeg på universitetet læste Anton Tjekhovs formidable fortælling ’Damen med hunden’, som foregår i Jalta, en af de mange sortehavsbyer på halvøen, hvor Roosevelt, Stalin og Churchill i 1945 delte Europa mellem sig. Krim er fyldt med historie og ligger et sted, hvor store imperier traditionelt har krydset klinger, og så er det naturskønt og har et usædvanlig behageligt klima. Krim har på skift været domineret af tatarer, tyrkere og russere og har siden 1954 været en del af Ukraine. Flertallet af befolkningen er i dag etniske russere, selv om tusindvis af fordrevne Krim-tatarer de seneste år er vendt hjem fra eksil i Centralasien.”

Flemming Rose, kulturredaktør på Jyllands-Posten og tidligere Moskva-korrespondent for Berlingske Tidende.



Whiskydestilleri i Skotland


”En ferie handler for de fleste om at koble af og komme væk fra al den daglige støj. Man skal kunne tillade sig bare at være, og det kan man i Skotland, hvor der er rig mulighed for at lade sig betage af den fantastiske natur. Et af mine yndlingssteder, som jeg bliver ved at vende tilbage til, ligger oppe på den skotske nordøstkyst ved byen Tain. Her ligger Glenmorangie-destilleriet, som er et af de smukkeste og mest besøgsvenlige destillerier med stor respekt for det ædle håndværk at lave en klassisk skotsk dram. Du kan få en fantastisk rundtur og besøge de gamle lagerhuse med et ocean af whiskyfade, der bare ligger stille hen og lader de ædle dråber blive bedre og bedre. I disse enestående omgivelser bliver man budt på den obligatoriske dram direkte fra fad – tiden står stille, og man kan ikke undgå at få en indre ro, som man kan have glæde af længe, længe efter.”

Peter Kjær, tidligere indehaver af Krut’s Karport, nu ansat hos Kokkens Vinhus, Glostrup, og whiskyekspert (www.whiskysmagning.com). Han har sit eget fad whisky liggende på Bruichladdichdestilleriet på øen Islay, destilleret under supervision af whisky-ikonet Jim McEwan. Læs mere om Glenmorangie på www.glenmorangie.com



Azurblå udsigt i Sydfrankrig


Cagne-sur-Mer mellem Cannes og Nice er et dejligt sted, og der har jeg en lille lejlighed, som jeg lejer af en god ven. Så sætter jeg mig dér med mit transportable studie og skriver popmusik. Jeg har en glimrende udsigt over en dal, og jeg kan skimte vandet to kilometer væk. Der er små huse rundt omkring, terrænet er meget kuperet, og der er palmer, og alt er så lækkert! Så sidder man dér og får ideer til popsange. Det er ikke et sted, hvor man laver så meget. Man kan gå rundt, hoppe i en pool, åbne en flaske rødvin om aftenen. Så kører jeg af og til en tur i min åbne sportsvogn, fx ind til Cannes. Jeg er kommet til at holde mere af Cannes end af Nice, Nice virker så fattig, den mangler et hyggeligt kvarter. Nå, men for nylig i Cannes kørte jeg forbi hende den gennemopererede kvinde Amanda Lepore (ikon for verdens kønsskifteopererede, red.), og jeg var lige ved at gå hen og spørge hende, om hun kunne bevæge læberne. Det var da en oplevelse!”

Martin Brygmann, komponist og komiker.



Mange flere anbefalinger på de følgende sider...
Billede ovenfor:

I byen i Oslo


”På Ekeberg Restauranten serverer de gourmetmad med inspiration fra det internationale køkken, og de har et utroligt vinkort. Men det bedste er udsigten. Fra en vinduesplads indenfor kan du se det meste af Oslo, og du kan også sidde udenfor på terrassen – det kan betale sig at bestille bord! Xich Lò, der ligger midt på Karl Johansgaten, er også værd at besøge. Her serverer de vietnamesisk mad med et touch af det franske. Jeg har spist meget vietnamesisk, men intet så godt som her. Prisen for fem retter er kun 350 kroner. Og så vil jeg anbefale Aker Brygge, hvor du i restauranterne langs vandet kan købe ferske rejer fra Oslo Fjord. Om aftenen mødes de trendy og urbane på Dattra til Hagen, hvor der spilles alt fra reggae til hiphop og house. Og så har de en stor baggård, hvor der er koncerter om sommeren. Oslos bedste natklub hedder Blå, og her spiller de bedste dj’s fra både Norge og udlandet. Desuden er det værd at kigge forbi Grunerløkka og Markveien, hvor der er mange gode barer og klubber. På Markveien ligger alle de cool butikker også. Slutteligt vil jeg anbefale Øya Festivalen, der hvert år i august samler en hel del norske og internationale bands.”

Duy Ngo, norsk-kinesisk designstuderende på London College of Fashion. Han har boet i Oslo det meste af sit liv. Info på bl.a. www.ekebergrestauranten. com, www.xichlo.no,  www.akerbrygge.com, www.blaaoslo.no og www.oyafestival.com




Hotel i Sydfrankrig 



”Hvis du er havnet i Nice, og den ulykke kan ramme enhver, så få benene på nakken, og kør 20 minutter op i landet, til du når Vence. Her ligger Auberge des Seigneurs, en perle af et hotel. Der er seks værelser, alle individuelt og nydeligt-hyggeligt indrettet og navngivet efter store kunstnere med aner på stedet. Udsigt er der også. Husk at spise på hotellets restaurant, og når du gør det, så bestil en hel kylling. De laver den på trækulsgrill, og når den er færdig, propper de smør og krydderurter op under skindet og lader den hvile lidt. Et dobbeltværelse koster 95 euro.”

Martin Kongstad, skribent og chefredaktør på magasinet Københavner. Info på www.auberge-seigneurs.com


 

Pubber i London


Da jeg flyttede til London for 14 år siden, boede jeg i Østlondon, nærmere betegnet i Bethnal Green, kvarteret med Brick Lane Market, Columbia Flower Market, The Krays og et mærkeligt miskmask af ny arkitektur og gamle victorianske huse og så en masse gode pubber. Den bedste af dem er Macbeth på hjørnet af Columbia Road og Jesus Green. De lokale kæmper om karaoketrofæer, og en pint koster kun to pund. Lidt længere henne ad gaden ligger det berømte The Royal Oak, hvor brødrene Kray hang ud, og hvor pubquizzen har spørgsmål om alt fra Gina Gee til mrs. Thatcher. Vil du hellere til Nordlondon og spotte berømtheder, er The Queens på Regent’s Park Road helt perfekt. Det er et fedt sted med Primrose Hill lige om hjørnet ...”

Peter Jensen, dansk tøjdesigner bosat i London og fast deltager på London Fashion Week.




Middag i San Sebastián


”Det bedste ved San Sebastián – som overalt i Spanien er anerkendt som landets kulinariske centrum – er, at du ikke kan gå forkert, hvis du vil ud at spise. Selv den mest ydmyge restaurant i byens udkant kan tilbyde en god ’Menu de día’ ved frokosttid for mindre end ti euro bestående af tre retter, vand, brød og vin. Har du lyst og råd, kan du selvfølgelig også spise på en af byens tre tre-stjernede Michelin-restauranter. Men en af de bedste restauranter er nu ikke på Michelins liste. Beti Jai, som på baskisk betyder ’altid på ferie’, hvilket ikke passer, er en fiskerestaurant i den gamle bydel. De laver helt utrolig god mad til priser, der ligger på det halve af, hvad du betaler i Michelin-restauranterne. Der er to etager, fremragende tjenere, det er meget uformelt, og de har et fantastisk vinkort. Prøv den hvide Rueda til fisk og den røde Remelluri til oksefileten. Og prøv også rejer i hvidløg og deres hummersalat!”

Phil Ball, forfatter til bl.a. ’Morbo – The Story of Spanish Football’ og ’White Storm – The Story of Real Madrid’, er bosiddende i San Sebastián. Beti Jai ligger på Fermin Calbeton 22 i San Sebastián.



Bjergby i Norditalien


”Der er så mange steder i Europa, jeg elsker at besøge. Jeg holder meget af Bergamo Alta, som ligger nær Gardasøen.  Bergamo Alta er en oldgammel bydel på toppen af et lille bjerg, hvor det er fantastisk at gå omkring og nyde, at der er helt uforstyrret og ingen biler. Der er også et par flotte gamle kirker, man kan kigge på.”

Erik Rasmussen, professionel fodboldtræner uden kontrakt.



Fortsættes på de næste sider...
Billede ovenfor:

Oaser i Los Angeles


”Det er let nok at komme til L.A. og gå på de mest trendy clubber og hænge ud med Paris Hilton, Lindsay Lohan, David og Victoria eller 50 Cent. Men hvad mange ikke ved, er, at L.A. faktisk har fantastisk smukke gemte oasesteder. Midt i byen kan man pludselig befinde sig i en skov næsten så smuk som en dansk skov og så med udsigt over vandet. Kør op ad Laurel Canyon fra Hollywood, hele vejen op til toppen. Vejen heroppe hedder Mulholland Drive, og derfra er der udsigt over hele L.A. En fantastisk oplevelse, både om dagen eller aften/nat med et hav af blinkende stjernelys fra begge sidder af vejen – The Valley og Hollywood/Beverly Hills. Kør vest til, dér hvor Coldwater Canyon møder Mulholland. Her er et lille sted, der hedder Tree People – Coldwater Canyon Park. En sand oase midt i byen designet af en af L.A.’s bedste arkitektfirmaer Marmol Radziner, der bl.a. har lavet renoveringen af Tom Fords historiske Richard Neutra-hus. Du kan enten gå en tur i skoven eller tage din mountainbike med og køre en udfordrende tur. Efter skoven ankommer du til et bjerglignende område, hvor du kan gå hele vejen ned til Laurel Canyon og tilbage igen. Det er fed motion, og det slår at få sig en drink med Rihanna ... hmm ... well ... I’ll take that back!”

Soulshock med det danske navn Carsten Schack er musikproducer og har boet i Los Angeles siden 1993.



Bøf med løg kl. 05.30 i Sydney


”City Extra er stedet, hvor man kan få tilfredsstillet groteske madfantasier på mærkelige tidspunkter af døgnet. De serverer morgenmad, frokost og aftensmad – al slags mad – 24 timer i døgnet, og det er genialt, når man har rejst i et døgn, har jetlag og har lyst til bøf med bløde løg klokken halv seks om morgenen. Jeg lærte den at kende, da jeg boede i Australien i 1992, og jeg er kommet der mange, mange gange siden.”

Jesper Steinmetz er USA-korrespondent TV 2 Nyhederne. City Extra, Shop E4, East Podium Circular Quay, Sydney. Se mere på www.cityextra.citysearch.com.au



Teater i Berlin

 
”For nogle år siden skulle jeg på studietur til Berlin med en gruppe skuespillere og instruktører. Vi skulle ned og se tysk teater, ’Berlin Alexanderplatz’. Først da vi var kommet af færgen i Puttgarden, fortalte min ven mig, at stykket varede seks timer. Seks timer. Havde han sagt det før, var jeg stået af. Teater er i forvejen ikke den udtryksform, jeg holder mest af, og det tyske sprog forstår jeg stort set intet af. Jeg kom til at tænke på dengang, jeg som barn blev slæbt med til de mest sindssyge ørkenvandringer af nogle operaer. Tysk teater i seks timer lød som en blanding fra helvede. Og så viste det sig at være så vildt, så ... ja, det kan ikke forklares, det skal opleves. Også selv om man ikke forstår tysk. Jeg tænkte hele tiden, at det er sådan her, det skal være, det der teater. Jeg troede aldrig, jeg skulle høre mig selv sige det, men: Tysk teater, det rykker.”

Oliver Zahle, manuskriptforfatter, satiriker m.m. Volksbühne Berlin, se mere på www.volksbuehne-berlin.de


 

Sommer på savannen


For nogle år siden var jeg på safari (Governors’ Camp) i Kenya, og det kan stærkt anbefales. Det er en af de mest fantastiske oplevelser, jeg har haft. Vi boede i telte, men altså ikke den slags, man har med på Roskilde, det var telte med bad midt på savannen. Vi så dyrene fra luftballon, jeep og til fods. Alene tanken om, at man går potentielt to meter fra en løve, er fascinerende. Og så ser man ikke bare en enkelt giraf og et par elefanter, man ser hundredvis af dem. Man skal dog vide, at det kan være lidt af en skuffelse at invitere vennerne til lysbilledshow, når man kommer hjem. Det kan ikke anbefales. Alle har jo set en giraf på et billede før. Men det er altså noget helt andet at stå lige foran den og tage billedet selv.”

Henrik Qvortrup, politisk redaktør på TV2. Se mere på www.governorscamp.com




Billede ovenfor:

Surfing i Biarritz


”At tage udgangspunkt i Biarritz er en sikker vinder, når man leder efter god sommersurf. Herfra kan man køre både sydpå over grænsen til Spanien, hvor man belønnes med masser af fantastiske  klippestrande og bølger i særklasse, eller nordpå til enhver surfers paradis, Hossegor, hvor priserne dog er højere. Til gengæld får man nogle af Europas bedste bølger og et natteliv, der siger spar to. Personligt ender jeg altid på Côte Basque i Sydvestfrankrig nord for Biarritz, for her er alt, hvad jeg behøver som surfer – en verdensklasse-strand, masser af surf butikker og lækre restauranter med god og afslappet stemning. Og har jeg nogle venner med, som ikke surfer, ved jeg altid, at de også får en god tur.”

Nicolas Barfoed Crone – livslang surfer og indehaver af Crone Hotel Apartments.



For hele familien


”Mon Ami Gabi er en amerikansk fransk bistro i Bethesda lidt nordvest for selve Washington DC. Genial simpel mad – fremragende steak-frites – god vin og tjenere, der er sjove. Det er en sjov blanding af effektivt amerikansk og traditionelt europæisk. I øvrigt også mine børns absolutte yndlingsrestaurant.”

Kim Bildsøe Lassen er vært på DR TV-Avisen og tidligere  korrespondent i Washington. Se mere på www.monamigabi.com




Solnedgang ved Vesterhavet


”Der står en sort bænk foran et sort stråtækt sommerhus lidt nord for Søndervig, Vestjylland, Danmark ...  Sommerhuset er kulstof 14-gammelt. Fra længe før, at sommerhuse blev tænkt som en god investering. Det tilhører en god vens familie – og ligger helt ud til fredningslinjen. Ved bænken stopper verden uofficielt. Der er udsigt over en lavning med lyng, klitter – og så direkte ud i Vesterhavet. Det er decideret svimlende. Men eftersom familien formentlig godt kan undvære guidede ture til deres familiebænk, så vil jeg – meget lidt overraskende – bare gerne anbefale Vesterhavet. Sådan generelt. Men prøv fx. Sidselbjerg Strand nord for Søndervig en juli-aften for at se en stranding, som det hedder på de kanter, når solen vil ned. Sæt dig og sid. Med groft rugbrød, røget helt og en hvedeøl fra Mylius-Erichsen Bryghus i Ringkøbing. Og hvis der er nogen, der klapper, når solen er gået ned, får de bank.”

Anders Agger, prisbelønnet journalist, Danmark Radio, blev forældre-eksproprieret til Vestjylland som teenager. Bor der i dag frivilligt – med anden base i København.



Hemmelig ø i Thailand


”Øen Koh Lipe har simpelthenden mest fantastiske vibe. Resten af Thailand er jo mere overrendt Mallorca-style, hvor man ikke kan komme frem for kakaoautomater og elendige burgere, men Koh Lipe er gået fri, fordi det er så besværligt at komme dertil. Den ligger 60 km ude i havet nede ved grænsen til Malaysia, og der er usandsynlig smukt. De eneste turister er nogle afslappede hippietyper. Sidste gang mødte jeg en mexicaner, en spanier og en franskmand, som havde et lille band, der rejste rundt og spillede salsa. Jeg endte som lydmand, riggede udstyret til og fik givet dem noget rumklang. Og så er maden bedre end alt andet. De har selvfølgelig de traditionelle retter med karry, men der er også nogle franskmænd, som har åbnet cafeen Kafir. Der kan man få god kaffe og en sandwich – i modsætning til resten af landet, hvor man kun kan få Nescafé og dårligt brød. Det er lidt ligesom forskellen på Christiania og Vejle.”

Michael Simpson, musiker. Har tilbragt længere perioder af sit liv i Thailand.



Har tidligere været bragt i Euroman nr. 173.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman