København er en by fuld af muligheder, hvor der er et valg, der skal træffes, rundt om hvert gadehjørne: Hvordan kan du bedst lide din kaffe, hvad tid vil du hjem fra byen, hvad du vil have på, hvad vil du se, og hvor vil du ses?

Og lige så mange muligheder der er, lige så mange faldgrupper af dårlig brunch, billige souvenirs og plattenslageri byder København på. Det er om at være fornuftigt kritisk og lade sig lokke - på én og samme tid.

Tempoet er højere i København. Men pas nu på, at det ikke går så hurtigt, at du overser noget. For at hjælpe dig med at få det bedste af det hele med, har vi sammensat denne liste med forslag til 20 ting, du skal opleve i Indre København.

1: Zen midt i Centrum

En spytklat fra Kongens Have ligger en møbelforretning, der hedder Beau Marché. Om møblerne er noget værd, har jeg sådan set ingen holdning til. Det er de formenligt. Men det, der er interessant, foregår omme i baggården. Den er, som den slags er flest: Kedelig, grå og fuld af cykler. Kig igen, og der er en café. En lille en, der er proppet med plankeborde, vin og gæster. Der er ingen udsigt, men caféen er i sig selv værd at kigge rundt i. Og så kan du jo snakke med den heldige, du har taget med.

Beau Marche Café à vins, Ny Østergade 32

2: Tøjarkitektur

When in Copenhagen, dress as the Copenhageners. Det københavnske mærke Han Kjøbenhavn indkapsler byen i deres tøj, som er præcis den blanding af vestlig street-style og det iskolde, nordiske, der er København. Deres ideologi er bygget op omkring danske designdyder med stærke referencer til dansk møbelarkitekturs linjer. Silhuetter og konstruktioner skabes med fokus på detaljer samt høj håndværksmæssig finish.

Han Kjøbenhavn, Vognmagergade 7

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er jyde i København

3: I det skarpe hjørne

Butikken ligger lidt gemt væk i bunden af Bernikow-gården, hvilket sorterer en del turister fra. Til gengæld er det en blanding af fagfolk, gastroseksuelle og seriøse hudmødre/-fædre, der frekventerer Kunst og Køkkentøj. Frygt ikke det prætentiøse navn, der er ikke ét kunstværk at købe i butikken, men kun funktionelle køkkenredskaber: Skærebrædder, dejskrabere, kobbergryder, støbejernspander, blendere og ikke mindst knive er alle udvalgt efter deres høje kvalitet frem for pyntelighed. I butikken finder man også et stort udvalg af inspirerende kogebøger.

Kunst og Køkkentøj, Østergade 26

4: ”Damn good coffee”

Her er en café, der ikke ligner alle de andre. Fans af kultserien ’Twin Peaks’ vil se referencer overalt i denne gennemført indrettede høje stueetage på Studiestræde. Alle andre, der ikke med det samme genkender caféens navn, Log Lady, som en karakter i ’Twin Peaks’, vil bare nyde indretningen, der er en blanding af bedstemor og et eller andet trip, som den varme ejer Henriette Hartman står for.

Log Lady, Studiestræde 27

5: Intet hjem uden klunke

I slutningen af 1800-tallet indrettede grosserer Christensen sin herskabslejlighed efter tidens smag med alt hvad den kunne trække af divanesere, porcelænsfigurer og overpolstrede møbler betrukket med brunrød silkedamask med frynser og kvaster. Siden kom hans to døtre til at bo der som gammeljomfruer, indtil de ved deres død donerede hele lejligheden, der stadig i dag står som på deres fars tid. Man kan i dag besøge Klunkehjemmet, men man skal bestille tid i forvejen hos Nationalmuseet.

Klunkehjemmet, Frederiksholms Kanal 18

6: En smuk samling

Danmarks fineste udvalg af islamisk kunst gemmer sig i en klassisk københavnsk etageejendom i Kronprinsessegade. Davids Samling, der også rummer enkelte fine danske kunstværker samt europæisk kunsthåndværk som møbler og porcelæn fra det 17. og 18. århundrede, har eksisteret siden 1945. Museet genåbnede i 2009 efter en storstilet renovering til 250 millioner kroner, og museet fremstår i dag moderne og rummeligt. Gå på opdagelse i husets mange rum og nyd smukke tekstiler, kunstfærdige relieffer, sirligt porcelæn – eller bare en Hammershøi.

Davids Samling, Kronprinsessegade 30

7: Alt det dér jazz

La Fontaine eller ’Fontænen’ blandt venner er Københavns ældste jazzsted - stedet at gå hen, hvis du vil have en kølig jazzbajer, en sammenrystet drink, høre noget god musik, og hvis du alligevel har kontrabassen med i baglommen, kan man ofte få lov til at spille med. Det er utroligt sjældent, her er en dårlig koncert, og der er rig mulighed for at høre unge talenter, gamle drenge eller mere eller mindre kendte udenlandske musikere. Den mest celebre gæst er nok Lady Gaga, der under hende og crooneren Tony Bennetts tourné spontant dukkede op og gav intimkoncert.

La Fontaine, Kompagnistræde 11

8: En tur til klipperen

Siden 1936 har der ligget en frisør på denne adresse, og det håber man meget, der vil blive ved med at gøre. Her kan du opleve ægte barbershop-stemning, blive barberet på gammeldags manér med skum, kniv og det hele eller få klippet den dér pomadehårsfrisure, du så gerne vil have. Barberen i Vognmagergades lokale ser ud præcis, som du forestiller dig, med høje paneler, spejlblankt gulv og de flotteste, gamle barberstole.

Barberen i Vognmagergade, Vognmagergade 9

9: Kunstercafé som i Disney

Her er en café af den slags, amerikanerne forestiller sig, vi alle sammen kommer på, os ’Europeans’. Væggene er prydet af malerier skabt af en række spændende kunstnere, kendte som ukendte, der er malet direkte på tapetet. Rundt om i Café Blå Time sidder gæster med mange og mangefarvede halstørklæder og læser hver deres kultursektion eller en helt speciel bog, de bare ikke kan lægge fra sig. Ude på gaden går folk travle forbi, men herinde er tempoet ikke hurtigere, end at kaffen kan følge med.

Café Blå Time, Store Kongensgade 36

10: Hotel med det hele

Hotel Sanders er udover et hotel en restaurant, en café, en cocktailbar og en biograf. Øverst oppe har de en rooftop bar med bambusmøbler og bregner, de har en stue med åben pejs og bibliotek og en gårdhave med ro. Cocktailbaren twister klassikerne, og skulle du blive for fuld til at cykle hjem, er værelserne på hotellet dyre, men kønnere end din kæreste.

Hotel Sanders, Tordenskjoldsgade 15

6c9b26e2781344dab114ea27d96d73a8_980.jpg

11: Grøn fredsommelighed

Når næsen løber, tæerne er stive af kulde og hjernen er ved at kortslutte på Strøget, så tilbyder det smukke palmehus i Botanisk Have en meditativ stund. Når du træder indenfor i det victorianske drivhus, sænker du instinktivt skuldrene i den lune luft. Åbn frakken, og tag trappen op under taget, hvor du kan se det hele lidt fra oven. Lad en let svimmelhed ramme dig, mens du føler dig hensat til troperne og indsnuser den sødligt krydrede duft af bark, blade og fed, næringsrig jord og tager bestik af et banatræ og fascineres af fingerfilodendronens blade.

Palmehuset, Botanisk Have, Gothersgade 128

12: Snorkefilm

I biografen er der fire mennesker: Dig og din ledsager, en der snorksover, og de to andre er ejerne. Posthusteatret er en af de sidste overlevende biografer i Indre By, hvor der engang var en hver 500 meter, men i dag er der flere fiskespaer end filmhuse. Posthusteatret er her stadig, de gør sig umage, og de lever på lånt tid. Derfor er det om at skynde sig ned i kælderen, hvor ægteparret Carsten og Tine har drevet art cinema på pumperne siden midten af 70’erne.

Posthusteatret, Rådhusstræde 1

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er københavner i Jylland

13: Herrernes magasin

Troelstrup er en ældgammel herreekviperings-forhandler med en aura af klassiske dyder omkring sig. Første gang forretningen så dagens lys var i 1908, og lige siden har pæne mennesker (for der er nemlig også med tiden kommet dametøj, selvom herretøjet stadig er i første række) kunnet finde søndags- og kontortøj af mærker som Barbour, Stetson, Stenströms, Ralph Lauren og Troelstrups eget. Gå på opdagelse i en butik i tre etager, hvor kvalitet, viden og god service er i højsædet.

Troelstrup, Vester Voldgade 5

14: Bare bedre burger

Først var der bare én burgerbar i en gammel benzintank midt i byen, men efter de kom med på amerikanske Bloombergs liste over de 27 bedste burgere i verden har Gasoline Grill udvidet til tre lokationer med en fjerde på vej. Det er svært at sige, hvorfor lige deres burgere adskiller sig fra de tusindvis af andre i København. Bollerne er bare lige det bedre, bøfferne er lige det bedre, og sådan har de taget forspringet. Prøv selv.

Gasoline Grill, Landgreven 10 og Niels Hemmingsens Gade 20 og Strandgade 95

Gasoline.jpg

15: Forrest i feltet

Med en god blanding af internationalt modetøj, magasiner, parfumer, bøger og musik har Rasmus Storm formået at skabe en succesfuld livsstilsbutik med internationalt islæt midt i København. Udvalget af ure og solbriller er også værd at bemærke. Blandt mærkerne, der forhandles her, kan nævnes Thom Browne, Raf Simons, Givenchy, Maison Kitsuné, Stampd og Julien David. Storm er foran de fleste, derfor er designerne typisk internationale, i den dyre ende og henvender sig til det trendskabende segment.

Storm Design Art Fashion, Store Regnegade 1

16: Gå om bord

Møblerne er forskellige, men bestemt ikke tilfældige. Det er der ikke noget, der er i denne restaurant. At træde ind på Admiralgade 26 er som at træde ind i et boligmagasin, og kokken har tidligere været forbi Relæ og Geranium. Hvad vil man mere? Det koster, det skidt, så husk at tage rigeligt fotos, men du er der. De samme ejere har vinbaren Ved Stranden 10, der bestemt også er et besøg værd.

Admiralgade 26, Admiralgade 26
Ved Stranden 10, Ved Stranden 10

Admiralgade 26.jpg

17: You can leave your hat on

Da den unge, franske hattemager Francois Petitgas d. 23. april 1857 åbnede Petitgas på Købmagergade 5 i det indre København, havde han næppe forestillet sig, at den stadig ville eksistere i dag. Bernhard Tommerup overtog i 2013 forretningen, da der ikke var flere Petitgas-arvinger tilbage, og han har kørt foretagendet videre i flot stil. Hvis det ikke er verdens ældste herrehatte-forretning, er vi i hvert fald deroppe ad, og uanset hvad er det svært at finde så god service, så gode råd og så hjælpsom hjælp til dit hattekøb som her.

Petitgas, Købmagergade 5

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste caféer

18: Ud at promenere

En engelsk diplomat i Danmark skrev for flere hundrede år siden et brev til sin konge. Han skrev, at danskerne var grimme og dumme, det daværende Københavns Slot var forfærdeligt og at man kun kunne få vin på apoteket. Han var mildest talt ikke imponeret over byen. Men havnen – den kunne han lide. Havnen har siden udviklet sig til at være et levende vandingshul med spændende arkitektur, imponerende skibe på besøg og alverdens finurlige broer. Gå en tur langs med vandet midt i byen, det er altid et besøg værd – for flere hundrede år siden som i dag.

Den Sorte Diamant (f.eks.), Søren Kirkegaards Plads

19: Europas navle

Sidder du på Gråbrødretorv længe nok, mister du efterhånden følingen med, om du er i København, Genève eller Prag. Et godt torv er levende uden at være en trafikåre. Det er et mellempunkt, et knudepunkt hvor alting står stille og bevæger sig. Sådan et sted er Gråbrødretorv. De høje, gamle, charmerende mangefarvede bygninger danner kreds om brostenspladsen, der har et stort træ i midten som et lejrbål, alle caféstolene vender imod. Her kan anbefales Bistro Huks Fluks, burgerrestauranten Sporvejen eller, hvis man er i det studentikose hjørne, Peder Oxes Kælder.

Gråbrødretorv, 1154 København K.

20: København Regnskov

Hvis du går rundt og kigger for længe uden at købe noget, kan du risikere at skulle betale en entré på 40 kroner i denne blomsterforretning tæt på Kongens Nytorv. Forretningen er nemlig så magisk dragende, at folk kommer ind bare for at gå en tur og kigge. Ejeren, Tage Andersen, har udstillet på Charlottenborg, Rosenborg, Statens Museum for Kunst og i udlandet. Han har modtaget en præmie fra Statens Kunstfond og har også lavet scenografi til flere teaterforestillinger. Ender du med rent faktisk at købe nogle blomster, får du naturligvis dine 40 kroner igen.

Tage Andersen, Ny Adelgade 12

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus

LÆS OGSÅ: 9 måder turisterne bliver snydt i København

LÆS OGSÅ:  22 ting du skal opleve på Frederiksberg