L.A. er en latinofyr på stranden, der drejer sit håndklæde i takt med solen.

L.A. er livreddere på surfboards.

L.A. er turister med selfiesticks på Walk of Fame, kendisspotting, folk med hvide tænder, filmindustri og Hollywood-skilt.

L.A. er overklasse på Rodeo Drive og scener fra Pretty Woman, kaffebarer downtown og house parties i Silverlake.

L.A. er kaktusser i haverne og palmer langs vejene, 8-sporede motorveje og Bentleys, der kører råddent.

L.A. er en bilby af afstande.

L.A. er godt vejr året rundt og piger med mavebluser, der står på rollerblades langs stranden i Venice, mens Arnold Schwarzenegger-typer (eller Arnold Schwarzenegger selv) skubber jern på Muscle Beach.

L.A. er bedre mad, end man skulle tro.

L.A. er mexicansk drag-show og line dancing om tirsdagen.

På mange gadehjørner i L.A. Foto: Ciara Broadbery

L.A. er demokratisk ved primærvalget og hjemløse på Skid Row. 

L.A. er en ordentlig mundfuld, der kan være svær at overskue som førstegangsbesøgende.

Derfor har vi bedt fem kendere give deres bedste tips til den mest folkerige by i The Golden State.

Sharin Foo er musiker og sanger i The Raveonettes. Hun bor i L.A. på niende år.

Per Hallberg er svensk lyddesigner og har vundet tre Oscars for sit arbejde med ’Braveheart’, ’The Bourne Ultimatum’ og ’Skyfall.’ Har boet i L.A. siden midt-80’erne.

Lars Bastholm er kreativ direktør i Googles kreative tænketank, Google Zoo. Bor i L.A. på tredje år.

Martin De Thurah er film- og musikvideoinstruktør og bosat i L.A. på andet år.

Caroline Beteta er administrerende direktør i turistorganisationen Visit California og bor ved Lake Tahoe nordøst for San Francisco.

The Boardwalk langs stranden er en yndet strækning for løbere, cyklister, folk på rulleskøjter og for dem, der gerne vil se på nogle fede typer. Foto: Getty Images

Sharin Foo: ”For mig er mangfoldigheden det inspirerende ved at bo i Los Angeles. Her kan man få udfordret og udvidet sin horisont. Der bor cirka fire millioner mennesker i selve Los Angeles by, og det giver plads til nogle ret excentriske og meget nicheprægede miljøer, der virkelig er værd at udforske.”

”Jeg vil anbefale at dykke ned i nattelivets underlige lommer. Som for eksempel Tuesday Night Country/Line Dancing Lessons på Oil Can Harry’s, som er en gay bar med cowboy-tema i Studio City.”

”Bagefter kan man tage videre til Porn Star Karaoke – også om tirsdagen – og ikke så langt fra Oil Can Harry’s. Eller The Academy of Magical Arts på Magic Castle, der er en institution i Hollywood og en meget anderledes oplevelse.”

Gay Pride i West Hollywood, 2013. Foto: Getty Images

Per Hallberg: ”Jeg plejer at sige, at det bedste ved L.A. er gratis. Stranden er en af de helt store skønheder her. Kyststrækningen fra Malibu i nord til Palos Verdes i syd tager cirka tre timer på cykel. Mange tager den også på rulleskøjter eller skateboard. Det er klassisk L.A. I løbet af strækningen ser man en masse forskellige sider af L.A. Fra smukke Santa Monica kører man gennem kreative weirdass people i Venice, gennem South Bay, længere ned til et område med mange sorte og hispanics, hvor der er mange familier, barbecues, og lidt længere sydpå ligger Manhattan Beach, som er et mere yuppie-agtigt område.”

Santa Monica Pier i forgrunden og Stillehavet i baggrunden. Foto: Ciara Broadbery 

Lars Bastholm: ”Jeg ville køre en tur op til Malibu Wines, som er en lille vingård oppe i bjergene. Man kører op til Malibu og derfra ind i landet ad små snørklede veje. Det er en bonde, der har ryddet sådan en eng, hvor man kan sidde ved nogle små skure og drikke deres hjemmedyrkede vin i solen, og så har de et lille band, der spiller der også. Det er et pragtfuldt sted.”

 

Californien er rig på vinmarker som f.eks. her i Malibu, L.A. Foto: Malibu Wines

Martin De Thurah: ”Jeg kan varmt anbefale restauranten Ostrich Farm ved Echo Park-delen af den meget lange Sunset Boulevard. Det er en ret lille, lokal restaurant med et semi-ambitiøst køkken, som bare er low key og laver god mad. Det er dejligt at være derinde – jeg kommer cirka hver anden dag. Jeg plejer at bestille en frokost med halloumi-ost med sweet potatoes og quinoa med et æg ovenpå.”

Det 14 meter høje Hollywood-skilt i Santa Monica Mountains. Foto: Getty Images

Carolina Beteta: ”Kommer man til L.A. for første gang, synes jeg, at man skal tage en stroll i West Hollywood for at se, hvad L.A. handler om. Det er store film-billboards, boutique-hoteller, sightseeing-ture til de kendtes huse i Hollywood og Beverly Hills, solskin og glutenfri og veganske muffins. West Hollywood-området er indbegrebet af L.A. Det er den ægte Hollywood experience.”

Hollywood Boulevard er overrendt af turister, der går med blikket rettet nedad for at fotografere Walk of Fame på fliserne. Foto Ciara Broadbery

Sharin Foo: ”En anden bizar oplevelse kan findes på den lurvede dive bar Plaza i Hollywood, hvor der er mexicansk drag-show. Drinksne er billige, men husk at give tips til de optrædende. Det er i øvrigt totalt playback det hele, men det gør bare oplevelsen så meget mere surrealistisk. Det er sjovest at være en større gruppe og komme, når der er virkelig gang i biksen.”

”En anden kitchet klassiker er Dresden Room, hvor Marty and Elayne, L.A.s svar på Sussi og Leo, holder til. De har optrådt på samme etablissement i 35 år, stik den! Musikken er af ret ringe kvalitet men ikke desto mindre meget underholdende.”

Jumbo’s Clown Room har fri entre, og underholdningen består af flotte pole-dansere med tattoos og piercinger. Hvis man er til den slags.”

Los Angeles er en bilby, hvor der som hovedregel er langt til alt. Ifølge de Uber-chauffører, som Euroman har talt med, er det myldretid fra klokken 6 til 10 om morgenen og igen fra klokken 14:30 til 19:30. Og nogle gange også derimellem. Foto: Getty Images

Per Hallberg: ”Gaden Abbot Kinney i Venice er fantastisk. Den har alt, hvad du har brug for; spændende mennesker, spændende shopping og spændende restauranter. Stemningen er lidt hip, cool og edgy og er ikke så L.A.-agtigt, men mere europæisk eller som noget fra New York. Her er god vegansk mad på Plant Food and Wine, og Intelligentsia er efter min mening et af de bedste kaffesteder i L.A.”

Abbot Kinney Boulevard i Venice er opkaldt efter den tobakmillionær, der skabte bydelen i 1905. Foto: Getty Images 

Lars Bastholm: ”I mange år var madscenen i L.A. ikke noget at skrive hjem om. Mildest talt. Men det har ændret sig meget - især de sidste fem år. Og det bliver kun bedre. Vi har restaurantåbninger herude stort set hver uge.”

”Der er for eksempel to entreprenante Angelenos (fra Los Angeles, red.), der for 3-4 år siden åbnede restauranten Animal, som serverer en masse kød, og det blev en stor succes. Så fandt de ud af, at der var nogle, der ikke kunne lide kød, og så åbnede de en fiskerestaurant, som hedder Sun of a Gun, og så blev de venner med en franskmand og besluttede sig for at åbne en mystisk restaurant, der hedder Trois Mec og ligger i en nedlagt pizzabar. Her er konceptet, at man køber en billet på nettet, og så får man de fem retter, de serverer den dag. Det er super hyggeligt.”

Martin De Thurah: ”Lej en cykel ved Frogtown og kør en tur nede ved L.A. River. Hvis man har bil, er det også sjovt, når vandet er lavt nok, at køre nede i selve floden (det kræver vist tilladelse, red.). Man kan køre ned ved 6th bridge.”

L.A. River, der ind imellem er tørlagt, har ageret filmscene mange gange, som blandt andet her i filmen 'Grease', hvor Danny Zuko får bilen skåret op som en sardindåse af den onde Leo Balmudo fra Scorpions-slænget, men til gengæld vinder ræset overlegent. Foto: YouTube

Lars Bastholm: ”The Last Bookstore i downtown L.A. er en af de mest fantastiske boghandlere, jeg nogensinde har været i, og jeg er totalt bibliofil og har tilbragt uendelig meget tid, før bøger blev digitaliseret, i boghandlere rundt omkring i verden. Et sted har de en tunnel lavet af bøger, stablet oven på hinanden, og deres gyserafdeling ligger bag en meget makabert udseende dør. Forretningen er kæmpestor, og på førstesalen har den en stor kunstsamling med mange pragtfulde ting. Jeg køber næsten ingen bøger længere – jeg læser dem på Kindle - men jeg går derind for at blive inspireret og købe kunstbøger, bøger om arkitektur og tegneserier. Der er hyggelige sofaområder og kaffebarer, som gør, at man godt gider sidde derinde.”

Caroline Beteta: ”Jeg bor i det nordlige Californien, så når jeg kommer til L.A., elsker jeg at løbe en tur langs stranden i Santa Monica. Man har udsigt til havet på den ene siden og byen på den anden. Alle sanser er vågne. Når man er færdig, kan man tage til 4th Street Promenade, som er godt til shopping.”

Dyr shopping på Rodeo Drive. Foto: Getty Images

Sharin Foo: ”Hvis du har fået nok af det kuriøse, men gerne vil blive i undergrunden, kan jeg anbefale Low End Theory. Det er en eksperimenterende elekronisk klub, der hver onsdag indtager dansestedet The Airliner i Lincoln Heights, og som udgør det musikalske miljø omkring blandt andre Flying Lotus og The Gaslamp Killer. Tjek også musikprogrammet ud på The Smell, der ligger i downtown L.A. Det er mere ovre i det avangardistiske, eksperimenterende rock/punk/noise-miljø. Og i øvrigt er der ingen alkohol og ingen drugs.”

Martin De Thurah: ”The Smell er et straightedge spillested. Her er unge punks og lidt ungdomshus-agtigt. Det er sjovt, og der er unge bands, og alle hjælper til og tager vagter i døren.”

Langs mange veje i L.A. Foto: Ciara Broadbery

Lars Bastholm: ”Besøg Culver City, der ligger sydøst for Santa Monica. Det er et hyggeligt funkis-område, hvor der ligger en masse gallerier fordelt på to parallelle gader. De har fernisering første søndag i hver måned, hvor de laver en art walk med åbent hus og drinks og mad. Det er nærmest en hel lille kunstfestival en dag om måneden.”

Per Hallberg: ”Et sted, som mange ikke kender, som også er gratis, er the Santa Monica Mountains. De går hele vejen gennem byen, og der er hundredevis af vandreruter. Man er midt i L.A., men på fem minutter kan man være ude i vildmarken. Her er udsigt over havet, bjergene og byen på samme tid.”

Martin De Thurah: ”Tag til Griffith Park Observatory om eftermiddagen. Her kan man se ud over hele L.A. Gå rundt i området og bliv der til solnedgang.”

Fra Griffith Observatory, der ligger på Mount Hollywood, er der udsigt over downtown L.A., Hollywood (herunder Hollywood-skiltet) og Stillehavet. Det er både gratis at komme ind og at parkere. Foto: Griffith Observatory

God fornøjelse.

Euroman.dk var inviteret til Los Angeles af SAS, der i marts har åbnet en ny direkte rute fra Arlanda Lufthavn i Stockholm til LAX i L.A.

LÆS OGSÅ: Da Nicki Minaj sendte en sort limousine, droppede Jonas sin fridag

LÆS OGSÅ: På jagt efter de rige og berømte i Hollywood

LÆS OGSÅ: Storbyen kalder: New York