Turistpensum 
Hvis der er noget, de er stolte af i Beograd, er det Saint Sava, den tredjestørste ortodokse kirke på kloden med plads til 10.000 mennesker. Den er 82 meter høj, hvid og helt ny. Faktisk så ny, at den ikke er færdigbygget endnu, selv om man begyndte på byggeriet i 1985. Du skal også forbi kongeslottet. Der hænger originale Rembrandt-malerier på væggene, og præsident Titos gamle slyngelstue og hjemmebiograf står stadig. Ved den tidligere langtidspræsidents grav kan du få opfrisket dit kendskab til landets historie og glo lidt på Titos uniformer, lightere, hatte og andre gadgets og gaver. 

Nikola Tesla-museet er lidt klejnt og gammelt, men har du bare en lille interesse for videnskab og en af historiens vigtigste og mest oversete personligheder, skal du slå et smut forbi. Der er desuden noget dragende over de forfaldne, NATO-bombede bygninger i byens centrum, men dem skal du nok komme forbi flere gange i løbet af dit ophold.

Serberne mener, at NATO skal betale for nedrivningen, så nu står de der, til minde om en knap så rar fortid. En god måde at opleve både byen og floderne Sava og Donau er via guidede cykelture. iBike Belgrade kan anbefales. Fire timer koster 17 euro. 
ParklivKalemegdan Park er et godt sted at slappe af eller spise frokost. Store dinosaur-modeller, historisk krigsmateriel og en tennisbane er bakset sammen mellem et forts hvidgule stenmure, hvor sportsklatrere træner deres teknik.

Der ligger også en kirke, og render man ind i præsten, kan han finde på at invitere ind i et baglokale ved kirken for at snakke basketball og vandpolo og dele gavmildt ud af hjemmebrændte drikkevarer. Parken er i øvrigt stedet, hvor unge mødes med kærester og venner, da de sjældent har råd til at flytte hjemmefra. 


Det udbombede tidligere jugoslaviske forsvarsministerium.

Nationaldrik
Hvis du vil undgå voksenmobning, skal du bunde en rakija inden maden. Rakija er en fællesbetegnelse for brændevin, der bliver lavet på fx blommer. Blommebrændevin kender du måske som Slivovitz. Spørg hellere efter en Dunjevača, som er lavet på kvæder og ofte er en lidt større smagsoplevelse. En rakija ligger på typisk 40 %, mens de hjemmelavede godt kan nå 80 %.
 
Spis
Gastronomisk svinger Beograd meget i niveau. Maden er ofte ubalanceret, men er du til enorme mængder kød, skal du nok blive mæt og tilfreds. En klassisk serber-forret er en stor deletallerken med ost, pølse, grønt og dip. De lokale vine overrasker positivt, og samtidig er restaurantpriserne lave. Hvad restauranterne mangler håndværksmæssigt, har de til gengæld i stemning. Start med en ordentlig oplever på Lorenzo & Kakalamba.

Mannequin-lamper med pølse-halskæder, enorme lysekroner, tegnefilmsfigurer i menneskestørrelse og stole med balder er blot et lille udsnit af en meget syret indretning.
Det er så langt ude, at det fungerer. Helt anderledes er det i den italiensk-lignende bydel i Zemun-kvarteret med planter op ad murene, brosten og små restauranter med livebands og stabil mad. Sæt hele aftenen af på fx Reka, hvor det altid ender med dans på bordene, mens de dygtige musikere spiller et Bee Gees-medley. Hils gerne pænt på ejeren Goga, som normalt sidder på terrassen med sine gæster og får en lille snak om restaurantens historie. Sidste aften skal du spise i det pokkers hyggelige kvarter Skadarlija.

Hver restaurant har en terrasse med tilhørende velklædte sigøjner-ensembler. Gæsterne rejser sig gerne og synger med, når musikerne kommer til deres borde med gulvbas, violiner og flerstemmigt kor. I Danmark ville du sikkert være træt af det, men hernede er det underligt nok hyggeligt og charmerende. Enkelte lokale hvisker ’turistfælde’, men med hovedretter til omkring 60 kr. er det oplevelsen værd, og maden er helt o.k.



Sov
Metropol Palace er det mest kendte hotel i Beograd og bliver nævnt i de fleste rejseguider. Elizabeth Taylor og Jack Nicholson har overnattet her, og mens Euroman var i byen, kom præsidenten forbi til en fest. Et værelse for to koster 1.800 kr. inklusive en omfattende morgenmad. Omvendt er det også muligt at finde helt fine overnatningsmuligheder for to personer til 500 kr. i centrum. Alternativt er der hele lejligheder til et par hundrede pr. nat i de centrale kvarterer på airbnb.com. 


Shop
Turister skal altid forbi et af de mange markeder. To af de større hedder Zeleni Venac og Kalenića Pijaca. Her kommer lokale bønder og sælger deres varer. Gå efter sæsonvarer, der har lave priser og høj kvalitet. Kom gerne ved ottetiden, hvor markederne åbner. Supermarket er et velrenommeret sted at besøge i jagten på design og kuriosa.

Her er tøj, møbler og nips, og når man ikke gider mere, er tunbøffen i restauranten glimrende. Et andet sted, hvor du helt sikkert kan finde nogle småting, er i Mikser House, som er et omdrejningspunkt for kulturel industri og kunst. Endelig skal man også besøge gågaden Knez Mihajlova. Butikkerne er dem, du kender hjemmefra, og priserne er ikke synderlig lave, til gengæld er der masser af liv.

Gademusikanterne synger om, hvorvidt det er bedst at fodre sin egen eller broderens hest. Så vidt Euroman forstod, var ’hest’ ikke slang for noget andet. Dans Lonely Planet har kåret Beograds natteliv til klodens bedste. Og selv om den type kåringer kan klinge hult, har Beograd et fantastisk natteliv. Trækker cocktails og silikonebryster, skal du tage ind forbi gaden Strahinjica Bana aka Silicon Valley. Er du til undergrund, skal du starte ud i en af de små lejlighedsbarer.

Der er privatfeststemning, billige bajere og folk i underligt tøj, der ser fedt ud. Det kan godt være svært at finde dem, for man kan ikke se dem udefra. Prøv fx Bivsi Bar, men følg med på deres Facebook-side, for lejlighedsbarerne flytter ret ofte pga. klager. Når du har fået nok af at se cool ud ovre i hjørnet og har erkendt at du ikke kommer til at forstå det fede ved den belgiske sangerinde og hendes alternative Kate Bush-electronica, kan du drible forbi Sinnerman Jazz Club, som ligger på toppen af en forladt bygning.

Indretningen minder om et provins-pizzeria, og jazzbandet spiller gerne coverversioner af cheesy pophits, men tag det og udsigten som en oplevelse. Når du er kommet op i gear, har du to muligheder alt efter årstiden: Husbådsklubberne, kaldet Slavs, på floden om sommeren eller technohallerne i industrikvartererne ned mod Sava-floden i vinterhalvåret. Det virker ikke, som om der er regler om bevilling, lydniveau og brandsikkerhed i hallerne. Det betyder, at det hele er vildt og overvældende og fedt, så længe der ikke er nogen, der kommer til skade. Bådene og industriklubberne holder åbent, til de har lyst, mens indre by lukker kl. 1.
 
Kom væk
Når du har fået rigeligt med byvandring eller har for grove tømmermænd til en guidet tur på kongeslottet, er halvøen Ada Ciganlija det perfekte sted at besøge. Lej en cykel, og kør fra Beograds nordside, rundt om fortet, ned forbi restauranterne langs floden Sava med de smukke broer og små flydende huse.

Du tror, det er løgn, men flere af husene er små restauranter, hvor man bør stoppe og få stillet sulten. Fx på Kurosava Exclusivo, som er eksklusivt i den forstand, at det er småt. Drej til højre første gang efter Ada-broen, og bliv ramt af afslappet stemning med det samme. 7 km strand, kabelpark til wakeboards, golfbaner osv. gør dig klar til mere byliv. 

BoldSelv om basketball er den største sport i landet, er det en stor oplevelse at overvære en kamp med et af byens to fodboldhold, Partizan Beograd eller Røde Stjerne. Begge klubber opstod ud af anden verdenskrigs aske, hvor førstnævnte blev dannet af det jugoslaviske militær og sidstnævnte af den serbiske antifascistiske ungdom. Røde Stjerne er den mest populære af de to.

Billetter ligger på omkring 60 kr. og bliver sjældent udsolgt, så besøg stadionet dagen inden for at købe billet. Tip: Køb billet til en neutral zone, da der godt kan være tænding på hos de trofaste fans. 

 


Partizan Beograd, her i 1954, er det ene store hold i byen og har vundet 26 mesterskaber. Rivalerne fra Røde Stjerne har vundet ligaen lige så mange gange.

Gadeklog:
> I Serbien er maskulinitet lig med status, og det betyder, at homoseksuelle ikke altid har det nemt. Fx i 2010, da Gay Pride-paraden endte i molotovcocktails og 140 sårede. Amnesty International har siden kritiseret regeringen for ikke at ville beskytte de homoseksuelles rettigheder, da man aflyste demonstrationerne de efterfølgende år. I 2014 lykkedes det at afholde paraden for tredje gang siden 2001, men det krævede fem betjente for hver deltager.
> Noget, der kan give et par på kassen, er at have lodrette striber på blusen. Enten i kombinationen sort/hvid eller hvid/rød, som er farverne på byens to største fodboldhold. Ifølge de lokale gælder advarslen særlig i nattelivet, men også i hverdagen.
> Undgå at blive snydt ved kun at hoppe i taxaer, hvis nummerplade slutter på TX, da det betyder, at det er en ’rigtig’ taxa. Sørg selvfølgelig for, at de tænder taxametret.
> Man må ryge de fleste steder, og serberne elsker det. Også midt i morgenbuffeten.

Norwegian og Air Serbia flyver direkte fra Københavns Lufthavn, mens Wizz Air flyver fra Malmø. Euroman var inviteret af Atlantic Link og Serbia Travel.


LÆS OGSÅ: Guide til Chicago: Musik, drinks og gangsterhistorie

LÆS OGSÅ: 5 insidere giver personlige tips til L.A.: Porn Star Karaoke og den ægte Hollywood experience 

LÆS OGSÅ: Den amerikanske flåde har de bedste vipper og swimmingpools