Gangster-arven
Det mest skelsættende år i Chicagos historie er formentlig 1871, hvor byen blev offer for ’The Great Chicago Fire’. Størstedelen af byen brændte, utallige blev gjort hjemløse, og over 300 mennesker omkom. Til trods for at branden var blandt de største ulykker i USA’s nyere historie, blev byen, der tidligere mestendels bestod af træ, hurtigt genopbygget i stål, hvilket bidrog til at etablere byen som en af USA’s mest befolkede og økonomisk betydningsfulde byer, og det indledte byens skyskraber-ræs mod New York.

20’erne og 30’erne blev nogle af de mørkeste perioder i byens historie. Gangstere som Al Capone, Dion O’Banion, Bugs Moran og Tony Accardo gjorde gaderne usikre. Den mest berygtede var Al Capone­, også kendt under navn­ene­ ’Scarface’, ’Big Al’ og ’Big Boy’, der bl.a. tjente enorme summer på spritsmugling under spiritusforbuddet. Også i dag er der kvarterer belastede af kriminalitet, fx Austin og Lincoln Park. Som gæst i Chicago vil man typisk opleve, at lokale advarer mod, at man besøger den slags mere usikre områder.



Al Capone i sit sommerhus i Miami i 1930. Året efter blev han idømt 11 års fængsel for skatteundragelse, men blev prøveløsladt efter syv år. Han døde i Miami i 1947. Foto: Getty Images. 

Besøg
Art Institute of Chicago er blandt USA’s største kunstmuseer med mere end 260.000 værker, og det smukke museum indeholder værker fra nogle af sværvægterne inden for impressionismen og neo-impressionismen, fx Manet, Matisse og Van Gogh, amerikanske favoritter som Grant Woods ’American Gothic’ og mesterværker af bl.a. Dalí, Picasso og Rembrandt. Museet har også antikke skatte fra hele verden samt udstillinger inden for arkitektur og industrielt og grafisk design. 

Adler Planetarium er indehaver af verdens måske mest omfattende og betydningsfulde ar­kiv over astronomi og har etableret en forsker­­­­­­­­­­­­grup­pe, der er blandt de fø­rende inden for astronomi og astrofysik. Frugten af det arbejde kan du nyde i planetariets smukke granitdækkede bygninger. Der er også mulighed for blot at se nærmere på det ydre rum i en af planetariets bronzebelagte og kuppelformede biografer eller i en af de mange udstillinger.For at få den bedste udsigt over byen med de 2,7 mio. indbyggere bør du besøge Willis Tower (tidligere kendt som Sears Tower).

Bygningen er 110 etager høj og rager langt op over de mange højhuse i hjertet af byen. De, der har mod på det, kan stille sig ud i et af bygningens ledges – glaskasser, der stikker ud fra bygningen, og som giver et skræmmende blik direkte mod afgrunden og bylivet forneden. Så burde ferie-selfien i hvert fald være klaret. Skulle du få lyst til at tage et par solbriller og en fedora-hat på, kan du passende tage et smut forbi The 95th Street Bridge i det østlige Chicago. Broen blev berømt i forbindelse med en famøs scene fra kultfilmen ’Blues Brothers’ (1980), hvor Dan Aykroyd og John Belushi flyver hen over broen i deres bil iført netop solbriller og hat.

Ud over nostalgi byder 95th Street også på prisvindende røget fisk hos Calumet Fisheries (3259 East 95th St.). Madstedet minder mest af alt om et lille skur, men de ydmyge omgivelser rummer en af Chicagos helt unikke oplevelser.Chicago er en af USA’s største sportsbyer, og byen er da også repræsenteret i landets fem største sportsgrene: amerikansk fodbold, bas­ket, ishockey, baseball og fodbold. Chicago Bulls, anført af Michael Jordan, var i en liga for sig selv i 90’erne og har hjemme­bane i United Center med plads til over 20.000 tilskuere.

Chicago har over 24 forskellige strande langs den knap 45 km lange kystlinje ud mod Lake Michigan. Strandene strækker sig næsten helt ind i byen, hvor man centralt finder den mest populære strand, North Ave. Beach. Der er en bar og restaurant og udlejning af cykler og både. 



Udsigt fra Willis Tower.

Spis
Det amerikanske køkken er nok bedst kendt for fastfood, og Chicago er ingen undtagelse. Kommer sulten snigende, er en Chicago-style hotdog et godt bud. Chicago-hotdoggen minder om vores danske variant og består af en frankfurter, friske tomater, aflange syltede kosher-agurker, rå løg, sport peppers og neon green relish, alt sammen omfavnet af et pølsebrød med birkes. Chicagos tidlige italienske immigranter har også sat deres præg på maden. Pizzeriaet Uno har måske ikke opfundet den dybe tallerken, men derimod deep pan pizza. Restauranten, der blev stiftet i 1943, ligger på The Shops at North Bridge, 29 East Ohio St.

Drik
I 2014 udnævnte GQ Magazine Chicago til USA’s bedste by at skåle i. I de fleste af byens kvarterer er det nemt at finde et sted, uanset om du foretrækker øl, vin eller drinks. I Logan Square-kvarteret ligger nogle af byens mest populære etablissementer som The Whistler, Chicago Distilling Company og Revolution Brewing, der ofte er proppet med tørstige gæster. Vertigo Sky Lounge eller ROOF on theWit, der begge ligger nær centrum, er to gode bud på steder til en drink højt hævet over byens gader.

Lyt
Det er næsten umuligt at undgå musikken i Chicago, og selv på gaden kan du støde på indbyggede højttalere, der pumper tidens pop- og rapmusik ud i byen. Chicago har en stærk musikalsk historie, der omfatter alt fra jazz, blues og rap til R&B, soul, elektronisk musik og meget mere. Jazz- og bluesmusikken har dog en helt særlig plads i Chicagos historie. Den kom til byen med de fattige afroamerikanske tilflyttere fra Syden, hvorefter musikken blev kendt som Chicago Blues og Chicago-style.

De forskellige jazzklubbers program skifter næsten hver aften, og derfor er det svært at udpege det bedste sted at høre musik. Hold øje med jazzprogrammet på hjemmesiden chicagojazz.com. Gramaphone Records på North Clark St. slog i 1969 dørene op for salg af plader med amerikansk folkemusik, jazz og blues, mens de i begyndelsen af 80’erne også begyndte at sælge house-plader. Butikken var den første af sin slags og fokuserede ved åbningen på vinyl til dj’s.



Sanger og guitarist Muddy Waters var kendt som ’The Father of Chicago Blues’.

LÆS OGSÅ: 5 insidere giver personlige tips til L.A.: Porn Star Karaoke og den ægte Hollywood experience

LÆS OGSÅ: Nikolaj og hans kæreste bor verden rundt på Airbnb: ”Vi har fundet en alternativ måde at leve på”

LÆS OGSÅ: 8 ting du skal opleve i Budapest