Kim Magnusson
Filmproducer. Besøgte Los Angelesførste gang, da han var 14. I dag bor han imillionbyen, hvor han har vundet to Oscars.

L.A. består af en række fantastiske små landsby-oaser, som dækker over et område på størrelse med Sjælland. Dem skal du ud og opleve: West Hollywood, Hancock Park, Silver Lake, Echo Park, Pacific Palisades, Santa Monica etc. Planlæg tiden, og regn ikke med, at du kan nå at se Santa Monica og Silver Lake samme dag.


Echo Park og L.A.-skyline i baggrunden, 1991. 

Ingen kigger negativt på dig i Los Angeles. Det er en åben by med plads til alle minoriteter. L.A. er også den eneste by i verden, hvor det at være arbejdsløs er accepteret og nærmest betragtes som et statustegn. Det gælder nok mest underholdningsbranchen, som til gengæld er kæmpestor. Byen lever og ånder for entertainment, det er derfor, folk valfarter hertil. Hvis du siger: ”I’m a producer,” siger de: ”Great! What are you working on?” Hvis man forklarer, at man venter på at få svar, lyder det igen: ”Fantastic!” Og ja, det kan være overfladisk, men det er faktisk en beskrivelse af ikke alene L.A., men af amerikanere generelt. Byen er nøglen til den amerikanske drøm. 


Kanalbyen i Venice blev skabt i starten af 1900-tallet med inspiration fra Venedig.  

Min bedste oplevelse i byen var de to gange, jeg stod på scenen og modtog en Oscar. Det har betydet meget for min karriere. Jeg sad i mit stiveste puds på sæderækkerne og ventede nervøst på, at de skulle annoncere prisen. Jeg blev mere og mere angst og nervøs, fik ondt i maven. Da vores film blev kaldt op, kom forløsningen. Både første og anden gang var vi ret cool i vores takketale, selv om vi var vildt lykkelige og nervøse på én gang. Tricket er at lade være med at skrive noget ned og ikke at fokusere på nogen nede i salen. Ellers kommer du til at stå og glo ned i hovedet på Steven Spielberg eller Jack Nicholson.

Du skal unde dig selv en vandretur i Hollywood Hills. Det mest populære trek er Runyon Canyon. Du står øverst på byen og hænger nærmest ind over den. Undgå turistflokkene i weekender og på helligdage. 



Rodney King-optøjerne gjorde dybt indtryk på mig. Der var borgerkrig i min by. Der var udgangsforbud efter klokken 17, og gik man uden for en dør, risikerede man at blive skudt. Hele byen var nærmest i brand. Jeg boede oppe ad bjerget og kunne se flammer overalt. Når man vågnede om morgenen, lå der en centimeter aske på bilen, og himlen var sort, selv om den burde være blå. Jordskælvet i 1992 var også slemt. Jeg vågnede klokken 5 ved, at hele huset rystede som i bølgegang. Jeg kunne ikke komme op af min seng, det virkede, som om det rystede i flere timer, selv om det knap var et minut. Da det var forbi, drønede jeg ud af huset. Bagefter købte jeg en T-shirt med ordene: ’The 4 Seasons of L.A.: Fire, Flood, Earthquake and Riot!’.

Kim Magnusson, 48, er filmproducer og har produceret spillefilm som ’Blinkende lygter’ og ’Adams æbler’. I 1998 vandt han og Anders Thomas Jensen en Oscar for kortfilmen ’Valgaften’ og i 2014 for kortfilmen ’Helium’ med Anders Walter. Magnusson er formand for Danmarks Film Akademi, som bl.a. uddeler Robert-prisen.

Spis godt i Los Angeles
Køkkenchef Nick Curtin anbefaler tre gode bud i hver sin prisklasse. 



Billig ”I mine øjne er en virkelig god sandwich et overset håndværk, som kun få mestrer. Prøv en fra Bay Cities Italian Deli. De laver en, som hedder The Godmother, med italiensk charcuteri, syltede hot peppers, spicy mayonnaise, salatblade og ost på en friskbagt let, chewy bolle med en sprød overflade, der minder om en focaccia. Det er den bedste sandwich, jeg har smagt. Kom uden for normal frokosttid, da der ellers vil være timelang kø. Et andet sted er The Apple Pan, der åbnede i 1947 og ligner noget fra dengang. Drikkevarer serveres i gammeldags paper cones, de ansatte har alle været der i over 30 år, nogle af dem er i halvfjerdserne. Jeg elsker deres hickory smoked burger, en lille, perfekt burger med en røget ketchupsauce og lækre fritter til. Følg op med en banana cream pie eller apple pie. Kom alene eller maks. to personer, så I ikke skal vente alt for længe på at få bord.”
Bay Cities Italian Deli, 1517 Lincoln Blvd, Santa Monica, baycitiesitaliandeli.com
The Apple Pan, 10801 West Pico Blvd.



Mellem ”The Heart and The Hunter er super cool, udsøgt og til at betale. Restauranten ligger i underetagen på Palihotel, et ungt high-end hotel, der ikke er alt for dyrt. De er især gode til southern soul food, så maden er spicy og fed, masser af BBQ, chicken skin cracklings (sprødstegt kyllingeskind, red.), fantastiske biscuits, hjemmelavet hot sauce, østers, muslinger etc. Super casual, alle er venlige. Åbent for morgenmad, frokost og dinner.” 
The Heart and The Hunter, Palihotel, 7950 Melrose Ave, thehartandthehunter.com



Dyr ”Det japanske steakhouse Totoraku er himmelsk, men næsten umuligt at få bord til. På facaden står der West Pico Teriyaki House, og der er brunt papir på vinduerne, så man ikke kan se ind. Det ligner et hul i jorden, som lukkede, fordi ingen gad spise der. Lad dig ikke narre: Du kommer ind i et lillebitte rum med 3-4 borde og får det bedste måltid nogensinde. Det er sushi for kødelskere. De bringer en lille grill ud til bordet og serverer en række retter af fantastisk oksekød. Kokken instruerer dig i, om du skal spise det stegt, semiråt, med en sauce eller ej. Chef Kaz Oyama er en legende, som gør tingene på sine egne præmisser. Der er ikke en fast pris. Kokken sætter prisen ved endt måltid, alt efter hvad han mener, det er værd. Medbring selv vin. 
Totoraku, 10610 West Pico Blvd.

Nick Curtin er amerikansk kok og dansk gift med fotomodellen Camilla Hansen. (Læs, hvordan han scorede hende i nr. 246). Han har før arbejdet på Perry St og Compose i New York og er p.t. køkkenchef på Rosette i Lower East Side. Curtin optrådte for nylig i det populære amerikanske tv-program ’Iron Chef America’.