John Kørner 
Billedkunster. Har boet i New York ad flere omgange. Især i Chinatown finder han idéer til sit arbejde.

Du skal præstere,
hvis du skal klare dig. Du møder et hav af mennesker i byen, der har 3-4 job bare for at holde den kørende. Det er en kamp, og det skaber energi. Så selv om jeg synes, vi i Europa har en langt bedre samfundsmodel, der tager bedre hånd om borgerne, er New York en uddannelse i livet. Det er inspirerende. 

Chinatown er en af mine favoritter. Kineserne bosatte sig meget tidligt i New York, og der er en stor foretagsomhed i det kvarter. I mine øjne er det langt mere interessant end Williamsburg, som er blevet enormt hipt. Williamsburg er den bydel med lavest indkomst pr. indbygger i byen, men det skal forstås på den måde, at den har tiltrukket mange unge mennesker, som lever af velhavende forældre. Der bliver med andre ord brugt millioner i bydelen, men det er ikke penge, der er tjent der. Som kunstner er det ikke noget, jeg kan bruge til så meget. Chinatown er mere interessant at observere. 


Folkeliv i Chinatown.

Jeg var på boligjagt
i New York og fik respons på en annonce, som jeg havde lagt ud på nettet. Det var en kvinde, der udlejede, hvad jeg troede var en lejlighed. Jeg tog ud for at se den på Manhattan og mødte udlejeren, der gik tur med sin hund nede på gaden. Det var måden at mødes på, ikke oppe i lejligheden. Hun skulle lige sikre sig, at jeg ikke var seriemorder. Da hun havde set mig an, sagde hun: ”Du skal møde min kone.” Jeg kiggede ind i lejligheden, men fik så at vide, at det skulle jeg ikke alligevel. Jeg skulle kigge ind til højre. Det var et lillebitte værelse på 3 x 2 meter uden vinduer, klamt. Det skal siges, at jeg er to meter høj. Hvis jeg lagde mig ned på en seng i det rum, ville der ikke være plads til andet end sengen, og så ville jeg lige kunne sprælle med tæerne. Jeg måtte godt gå ud i køkkenet, men hun ville helst ikke have, at jeg var der i dagtimerne. Det passede dem med andre ord fint, hvis der var noget, jeg skulle, arbejde etc. De to kvinder var indstillet på, at jeg betalte 10.000 kr. om måneden for et lorteværelse, mod at jeg faktisk ikke var der.  

LÆS OGSÅ: Hipster-alarm

En af mine yndlingsbarerer Beauty Bar på 231 East 14th Street. Her kan du få neglelak, sat dit hår og grine ad standuppere. Jeg er vild med barer, som har flere ting i én. Det gælder også The Fat Cat på 75 Christopher Street i West Village. Den har 20 bordtennisborde, skak, poolborde, foruden et vildt leben af folk, som også vil høre jazz. Det er det, New York kan. Byen er fuld af steder, der samler folk på tværs af alder og baggrund.  


Beauty Bar rummer lidt af hvert.

Jeg mødte en kvinde til en fernisering i New York. Hun var velformuleret, velsoigneret, midt i trediverne og sov et nyt sted hver nat. Jeg blev lidt bange for hende. Jeg mødte hende ved to lejligheder, og begge gange spurgte hun, om hun ikke kunne sove på sofaen. Hun var typen, der spillede tennis, hvis du fortalte hende, at du spillede tennis.  Det tog pippet fra mig. Jeg tænkte: ”O.k., hende her er en survivor!” Jeg var bange for, at hun skulle blive hængende i en uge, det havde jeg ikke lyst til. Ellers ville jeg hjertens gerne have lånt min sofa ud. Hun var i gang 24 timer for at holde den flydende. Det var inspirerende. Hun havde de der sultne øjne, som hele tiden skulle orientere sig om, hvem alle var i lokalet. Jeg har også set ryggen af nogle popstjerner i New York, men hende her gjorde stærkere indtryk. 

SPONSERET: Du finder billige flybilletter til New York på Rejsepriser.dk



Nytårsparade i Chinatown. Foto fra 1960, rottens år i øvrigt.

John Kørner, 47, har bidraget til udsmykningen af Frederik VIII’s palæ på Amalienborg, og hans værker er udstillet på ARoS i Aarhus og The Saatchi Gallery i London. 

LÆS OGSÅ: Storbyen kalder: Berlin 

Spis godt i New York
Køkkenchef Matt Orlando anbefaler tre gode bud i hver sin prisklasse.



Billig ”Hvis jeg er i New York i 24 timer og kun har tid til at spise ét sted, tager jeg på Franny’s i Brooklyn. Det hele er baseret omkring en træfyret ovn og sæsonens råvarer fra lokale farmers markets. Mange af retterne er lavet, så man kan deles om dem. Prøv en af husets pizzaer, fx den med vilde hvidløg og et andespejlæg i midten. Skal det være et egentligt pizzeria, søger jeg mod Grimaldi’s i Brooklyn, også selv om man ender med at stå i kø.”
Franny’s, 348 Flatbush Avenue, frannysbrooklyn.com
Grimaldi’s, 1 Front Street, grimaldisnyc.com/brooklyn



Mellem ”Luksus i Brooklyn er navnet på en restaurant med øl-baren Tørst (ejet af Jeppe Jarnit-Bjergsø fra Evil Twin Brewery, red.). Det er en ’hemmelig’ restaurant i baglokalet med plads til 26 siddende gæster. Chefkokken er Daniel Burns, og igen er det sæsonens råvarer, der er i fokus. Prøv husets sommersalat med fint skrællede asparges eller en dessert med rabarber og rødbeder. Burns har tidligere arbejdet på Noma, så han hælder til det nordiske cuisine.” 
Luksus, 615 Manhattan Ave, luksusnyc.com



Dyr ”Jeg har spist på de fleste dyre restauranter i New York, og måske er jeg partisk, men Per Se, hvor jeg selv har arbejdet, er total forkælelse. Du sidder på fjerde sal med kig til Central Park. Moderne amerikansk cuisine med fransk indflydelse og en menu, som de ændrer hver dag. Sushi-restauranten Masa, lige ved siden af, er også mind blowing. Der er kun plads til 13 gæster, og man sidder ved bardisken på klassisk japansk vis.  
Per Se, 10 Columbus Circle #4, perseny.com
Masa, 10 Columbus Circle #4, masanyc.com

Matt Orlando er køkkenchef på restaurant Amass på Refshaleøen i København. Han har tidligere arbejdet på Le Bernardin i New York samt Le Manoir aux Quat’ Saisons og The Fat Duck i London. Orlando har desuden været køkkenchef på Noma sammen med René Redzepi.