Hvad har Johnny Depp, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Jon Hamm (a.k.a. Don Draper) og Brad Pitt tilfælles?

Flere ting, faktisk. Alle er skuespillere, der har tjent astronomisk mange millioner dollars på deres filmkarrierer, alle har medvirket i reklamer for globale brands, alle figurerer som klodens mest attraktive mænd på diverse ‘hottest men alive’-lister, og så er alle plus 40 år(!) gamle (Clooney-bessefar er sågar fyldt 55).

Deres rangering på diverse ‘hottest men alive’-lister varierer selvfølgelig, og fra tid til anden udkonkurreres de da også af deres yngre kollegaer, men det er snart sagt umuligt at google en liste frem, hvor Clooney, Hamm, Depp, DiCaprio og Pitt ikke før eller siden dukker op. Som oftest i top-10.

Og vi snakker altså om mænd her med en gennemsnitsalder på 49 år. Men o.k., det er Hollywoods A-liste, vi snakker om her. Faktum er dog bare, at yngre kvinder er tiltrukket af modne mænd – også selvom de ikke hedder DiCaprio til efternavn.

Balance og styrke til at hvile i sig selv

Ifølge sexologen Vivi Hollænder skyldes de modne mænds appel flere ting:

”Det er trygheden og hans erfaring, der gør den modne mand attraktiv for yngre kvinder,” peger hun på som én af de primære årsager til, at du pludselig kan komme ud for at opleve en +50-årig mand slentre hånd i hånd ned ad gaden med hende, du nu ad flere omgange har stalket på Happn.

”Den yngre kvinde har en tiltro til, at manden har styr på livet, hvis han er 20-30 år ældre. Det skaber en tryghed, når hun selv er et sted i livet, hvor tingene kan synes svære og uoverskuelige. Og så er der en tro på, at den modne mand er faldet til ro. Denne her ro virker tiltrækkende på de yngre kvinder,” forklarer Vivi Hollænder.

Og det er mange af disse karaktertræk, som vi også ser reflekteret i tidens mest succesfulde produkter. Acqua Di Giò Profumo, en opdatering af Acqua Di Giò’en – den mest succesfulde herreparfume til dato – er netop centreret omkring kvaliteter som balance, mod, styrke og ro.

Alle de samme kvaliteter, der kendetegner den modne mand med styr på livet.

Der findes bare ikke særligt mange 27-årige Mr. Greys

Her er det måske oplagt at forestille sig, at ‘de yngre kvinder’, som Vivi Hollænder refererer til, er nogle lidt uselvstændige og forvirrede unge piger i 20’erne. Men ifølge sexologen er det kvinder inden for alle socialgrupper, der tiltrækkes af den modne, rolige mand. I kraft af karakteren Don Draper – en moden reklamemand i tv-serien Mad Men – blev Don Draper et af tidens største sexsymboler. Men her var seerne (Don Drapers beundrere) i højere grad veluddannede, selvstændige kvinder. De afviger derfor fra fordommen om, at det kun er de unge ‘blonde’ piger, der først og fremmest er tiltrukket af den modne mands bankkonto.  Samtidig var Don Draper heller ikke kendetegnet ved at være en mand med særlig meget styr på livet, når der først blev kradset lidt i hans altid snorlige jakkesæt. Men så besad han en anden kvalitet, der lige så ofte tiltrækker yngre kvinder ved den modne mand:

”Status. Status tiltrækker kvinder,” fortæller Vivi Hollænder og fortsætter: ”Det er så politisk ukorrekt at sige det, men det er altså et faktum, at yngre kvinder – at ungdommen helt generelt – tiltrækkes af status. En moden bistandsklient tiltrækker sjældent særligt mange selvstændige kvinder. Der skal være noget power og noget status bag, før han får tiltrækningskraft.”

Ifølge sexologen skyldes den tiltrækningskraft en blanding af kultur og biologien. Biologisk handler det for kvinden om at sikre sit afkom de bedste gener, hvilket den modne mand, der har klaret sig godt, har bevist, at han er i besiddelse af. Kulturelt set handler det om, at han kan tage sig af og sørge for kvindens afkom.

”Og der kommer alderen måske også indover, fordi man som regel skal op i en vis alder, før man opnår denne status i livet,” forklarer Vivi Hollænder.

”Der findes ikke så mange Mr. Greys, der er millionærer i en alder af 27 år. Det er en status, der typisk følger med alderen.”

Roen, der opfylder et tryghedsbehov

Vivi Hollænder mener dog til dels, at det er ungdommens illusion, at modne mænd nødvendigvis skulle have fået styr på livet. Men alligevel kan man, når man nu skal skære alle modne mænd over én kam, argumentere for, at den modne mand har gjort sig nogle erfaringer, som gør, at han kan hvile mere i sig selv end den yngre og mere uerfarne unge mand.

”Rent seksuelt er den modne mand mindre skræmmende end den yngre mand,” forklarer Vivi Hollænder. ”Den modne mand har både erfaringen og roen i sengen, så han kan – måske – bedre beherske sig og på den måde give den unge kvinde det, hun gerne vil have.”

Kan hans kvaliteter i sengen så overføres i en mere generel forstand – altså når de også er uden for sengen?

”Ja, bestemt. Det er de samme ting.” 

Og noget kunne tyde på, at sexologen har en pointe. I al fald synes det at være tiltrækningskraften, der gør sig gældende, når man læser sig igennem diverse interviews, blogs og artikler om kvinder, der er eller har været tiltrukket af modne mænd.

Karly Sciortino, succesfuld blogger og journalist for Vogue, skriver f.eks.:

”Jeg vidste, at han (den modne mand, red.) ville betale regningen, få os hjem, hans sengetøj ville være rent, og næste morgen ville han lave kaffe og æg, kysse mig og give mig penge til taxaen. Kort sagt – han ville tage sig af mig (…) Jeg var begyndt at se fordelene ved at date en, der var på et andet stadie i sit liv end mig selv. En, der var mere vis, og som ikke var rasende usikker på sig selv – blandet sammen med et mindre storhedsvanvid og to hashrygende roomies (som de fleste af mine elskere i 20’erne) – men som allerede havde et velfungerende liv, hvor der var plads til mig,” skrev Sciortino i sin klumme.

Men tror du også, at man kan tillægge de her yngre kvinders tiltrækning til modne mænd et faderkompleks?

”Ja, det kan man jo godt lægge i det, i og med at det, der ligger i det, er trygheden og erfaringen. Det er følelsen af, at han kan passe bedre på mig, tage mig ved hånden og vise mig verden. Det kan man kalde et faderkompleks, men man kan også kalde det et tryghedsbehov.”