Hvor meget kendte du til Jens Blendstrups bog inden?

”Da jeg blev kontaktet bad de mig om at læse var bogen, for der var ikke skrevet et manuskript endnu. Så jeg læste bogen og var helt vild med den, men jeg tænkte også: ’den bliver helt vildt svær at lave.’

Det er jo ikke en roman, men en skildring af en periode i hans liv beskrevet i øjeblikke. Et fragmentarisk, selvbiografisk opkast fra 1980’erne. Det er egentlig Blendstrups metier at beskrive tragiske menneskeskæbner på en stærkt sarkastisk måde, så det ikke bliver et psykologisk indblik i omsorgssvigt. Det er nemmere at spise.”

Hvorfor tiltrak rollen dig?

”Jeg synes, at det er sjovt at gå ind i periodefilm, fordi der ikke er nogen grænser for, hvad du må gøre og sige. Jeg har også været barn i en tid, hvor patriarken dikterede dagsordenen i mange hjem, og mor ikke gik på arbejde, og hvis hun gjorde var det på halv tid.

Der blev drukket som ind i helvede og cigaretter var noget, der blev tilbudt, når man gik til fest. Den tid, hvor alt i princippet var tilladt, hvis man ser på det med moderne briller.

I dag ville man jo sige føj for satan, der er tale om omsorgssvigt, de misbruger sig selv og hinanden, og de knepper som fucking kaniner. Den her familie har jo været ekstrem i sin dysfunktionalitet. Havde det været et moderne drama, så havde alle sagt: ’det kan I simpelthen ikke gøre.’”

Kan du genkende noget af dig selv i Uffe?

"Ja da. Det er også derfor, jeg har lyst til rollen. Jeg er ikke bange for at anerkende, at jeg til tider kan være en irriterende nar. Det ved jeg udmærket godt.

Det er ikke det samme som at sige, at jeg opfører mig sådan hele tiden, men jeg er ikke bange for anerkende, at det også er en del af mig. Jeg er jo ikke psykopat. Jeg ved bare, at det er en side af os alle sammen.

Du har mange hårde eller modbydelige roller. Hvorfor det?

Jeg ville jo totalt lyve, hvis ikke jeg sagde, at jeg ved, hvad jeg er god til, og hvad der falder mig mest naturligt. Men jeg synes oprigtigt, at det er sjovere, at tegne et portræt af et menneske, som ikke er specielt sympatisk."

Det tiltaler mig ikke, at være den romantiske helt. Jeg tror, at det har noget at gøre med min kemi og min personlighed. Det er min opgave at vise en eller anden form for menneskelighed og kærlighed, så man får en sympati med mennesket bagved.

Det er jo for helvede, sådan det er. Vi er jo ikke alle sammen glade hele tiden. Jeg kan godt lide at tage en karakter, hvor man som udgangspunkt tænker: ’puha, det er ikke den rareste person i hele verden,’ for der vil til værd en tid være noget menneskeligt og sympatisk inde bag ved.

Vi har jo alle sammen flere sider, og der vil altid være perioder i et menneskes liv, hvor man kan opfører sig virkelig usympatisk. Det vil helten jo også gøre, det ser man bare ikke så tit.

Hvad Uffes største problem?
At han er pikkehamrende stædig, og at han ikke kan sige undskyld. Hele hans tilgang til livet var i princippet langt væk fra den måde man burde opføre sig på. Han gjorde bare, hvad der passede ham. På hans dødsleje siger han på en måde undskyld til sin kone og sine børn, men det er bare for sent.

‘Gud taler ud' er instrueret af Henrik Ruben Genz og har Søren Malling i hovedrollen. Den har premiere den 28. september.

LÆS OGSÅ: Rasmus Bjerg med nyt show: "40 og fed er jeg, men jeg håber sgu ikke, at jeg er færdig"

LÆS OGSÅ: 5 nye gode serier til efterårsregnen

LÆS OGSÅ: Nikolaj Coster-Waldau: Det kommer der til at ske med Jaime Lannister i sæson 8 af Game of Thrones