Efter mere end en generation på gader og ramponerede ramper er den verdenskendte skater Rune Glifberg klar til at træde ind på de bonede gulve. Han har netop indgået aftale med det danske brand Matinique.

”Det er noget nyt og meget anderledes i forhold til, hvad jeg normalt gør. Men det er dansk mærke med lige så lange rødder som mig selv, og jeg er rigtig glad for tøjet og stilen, der passer med en moden, men stadig frisk mand,” fortæller Rune Glifberg.

Og hvad vil du sige til alle de gaderødder, der mener, at du har solgt ud?

”Ha, ha. De bliver nok også voksne en dag. Og der er jo tøj til enhver lejlighed. Man skal have et godt suit i skabet, jo. Det ved vi alle.”



Hvor meget betyder mode og stil for dig?

”Jeg har været igennem mange forskellige faser, men jeg har altid været bevidst om mit look og min tøjstil. Jeg dobbelttjekker altid i spejlet, inden jeg går ud.”

Hvor meget adskiller dit hverdagslook sig fra dit skaterlook?

”Når jeg skater, har jeg altid almindeligt tøj på. Jeg foretrækker jeans. Skateboardere bruger ikke rigtig sportstøj.”

Selv om Rune Glifberg er fyldt fyrre, har han stadig gang i sin professionelle skaterkarriere. En tilværelse han begyndte på tilbage i 1992 som bare 18-årig, og han har blandt andet, som kun tre skatere i verden, været med i samtlige X-Games.

Hvor lang tid kan du holde endnu?

”Vi er vel kun 20 stykker i verden, der har været i gang lige så længe, som jeg har. Men det vil tiden vise. Hvis du spurgte mig som 18-årig, ville jeg have sagt fem år mere, og det siger jeg også i dag. Det kører derudaf.”



Kan du mærke nogen fysiske forandringer? Kan du stadig det samme?

”Selvfølgelig kan jeg ikke skate lige så meget, som da jeg var 18 eller 20 år. Til gengæld har jeg noget viden og erfaring, jeg kan trække på. På den måde kan man stadig lave nogle fede ting, og nu er skateboarding også en slags kunst eller udtryksform, hvor det ikke kun drejer sig om, hvem der kan flyve højest eller lave flest kickflips. Det er en personlig måde at udtrykke sig på. Og jeg er så heldig, at jeg kan skate på en måde, der er stadig er interessant for de unge og ældre.”



Samtidigt har du etableret en tegnestue og været med til at tegne skateparker?

”Ja, jeg har en designvirksomhed sammen med min partner Ebbe Lykke, der hedder Glifberg+Lykke. Vi har været med til at tegne skateparker, hovedsagligt herhjemme i blandt andet Haderslev med Streetdome, og vi er også ved at lave noget i Birkerød og Galten ved Aarhus. Samtidigt har vi også gang i projekter i Tyskland og flere andre steder. Der er gang i butikken.”

Og der er måske også en del af din fremtid, når du må indstille den professionelle karriere?

”Jeg får en masse ud af det personligt, og det er en fed overgang til, hvad mange måske vil kalde et mere normalt job.”

LÆS OGSÅ: Den vildeste skateborard-video du kommer til at se i dag

LÆS OGSÅ: Det perfekte skateboard for dem, der ikke kan skate

LÆS OGSÅ: Skateboardlegenden Tony Alva: "Jeg var verdens bedste skater på alkohol og stoffer"

http://www.euroman.dk/gadgets-og-design/gadgets/et-skateboard-for-folk-der-ikke-kan-skate/