'

Slips 5 situationer

Det er et klassisk dilemma: Skal slipset på eller ej? Vi har bedt to slipse-eksperter og -entusiaster vurdere, om slipset er det rigtige valg i fem situationer, hvor enhver mand kan komme i tvivl.

De fleste mænd har stået i situationen.

Du skal ud af døren, og du ved, at du skal være pænt klædt på, tage dig godt ud og give et godt indtryk. Men betyder det også, at du skal åbne skuffen og finde slipset frem? Eller skal du bare nøjes med den pæne skjorte?

For du vil helst ikke være overdressed. Men det er næsten endnu værre at være underdressed. Og alligevel betyder tanken om det første, at mange formentlig vælger at droppe slipset i en situation, hvor de godt kunne slippe af sted med at tage det på. Måske ville det endda betyde, at de ramte den gyldne balance – for alle mænd ser godt ud i et slips, hvis de ellers formår at vælge det rigtige slips til det rigtige jakkesæt til den rigtige lejlighed.

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du det perfekte jakkesætSøren Skifter er en af Danmarks eneste slipsemagere. Han forsyner både konservative bankmænd og unge modeentusiaster med slips. I hans øjne har slipsets rolle ændre sig markant de senere år.

"Førhen var du sat i bås på godt og ondt, hvis du bar slips – mest godt. Men i dag er det forbi. Der er måske en smule social status tilbage i det, men det er ikke meget, fordi reglerne og normerne er helt anderledes," siger han til Euroman.dk.

"I dag er du jo ikke en 'slips-type'. Der er folk, der går i t-shirt fire dage om ugen, men den femte dag ryger slipset på. Arketyperne er forsvundet, og det er spændende, for det betyder, at folk i stigende grad går med slips, fordi de har lyst – og ikke fordi de føler, at de skal."

LÆS OGSÅ: Søren Skifter: "Slipset er mandens eneste rigtige måde at signalere noget med sin påklædning"

De gamle regler er altså nedbrudt, og du er fri til selv at vælge i langt de fleste situationer. Men det efterlader dilemmaet: Hvornår skal slipset på, og hvornår er det bedst, at du lader det blive i skuffen?

Meget af det handler om selvsikkerhed.

"Det nemmeste er jo bare at lade være. Så i dag vil det altid være det selvsikre, man signalerer ved at tage et slips på. I gamle dage var slipset det sikre valg, men i dag er du langt mere 'home safe' med en t-shirt," siger Søren Skifter.For den dansk-ukrainske kunstner Sergei Sviatchenko, der i 2014 blev kåret til Danmarks bedst klædte mand af Euromans læsere, handler det også om at tage et bevidst valg om, hvorvidt slipset skal være en del af ens personlige stil. 

"På et tidspunkt må man gøre op med sig selv: Er jeg en person, der går med slips eller ej?" siger han.

Sergei Sviatchenko er stifter af modebloggen Close Up And Private, hvor han fotograferer sine børn Alexandra, Philip og fodboldspilleren Erik Sviatchenko i skæve vinkler, nærbilleder og med stort fokus på de små detaljer. Stilen er kraftigt inspireret af 50'erne og 60'erne, med alt hvad der hører til af amerikanske college-uniformer og britisk rock 'n' roll, og han har sågar udformet et manifest med 18 gode råd til manden, der ønsker at klæde sig (og opføre sig) som en klassisk gentleman.

Han går selv med slips hver dag med største selvfølgelighed. Det samme gør Søren Skifter. Men for de fleste mænd er det med slipset ikke helt så simpelt. Derfor har vi bedt de to eksperter om at vurdere, hvorvidt du bør tage slips på i fem situationer, hvor det kan være svært at afgøre, om det er passende – eller om det er helt ved siden af.

1. Til jobsamtalen
Søren Skifter: "Når du skal til jobsamtale, er det ikke dig selv, du skal tænke på. Tag dét på der forventes. Er du håndværker, så skal du nok ikke møde op i jakkesæt og slips - og skal du over i Danske Bank, så er det nok en rigtig god idé. Men der er også en mellemting. Skal du til jobsamtale som arkitekt eller grafisk designer, hvor du måske ikke kommer til at gå med slips til hverdag, så kan du stadig godt tage slips på til jobsamtalen – det viser, at du tager det seriøst. Men lad være med at vælge det brede slips du har arvet fra din far."

Sergei Sviatchenko: "Når du skal til jobsamtale, bør du tage slips på, men kun hvis det ikke er unaturligt for dig at gå med slips. Et slips er et stykke tøj, og det kan ikke være afgørende for ansættelsen - det er dine kvalifikationer, din viden og din personlighed derimod. Jeg tror bestemt ikke, at du bliver valgt fra, fordi du ikke har slips på, men hvorfor ikke prøve det næste gang?"

2. På arbejdspladsen
Søren Skifter: "Det kommer selvfølgelig an på, hvilken funktion du har. Men man skal ikke underkende effekten af, at slipset signalerer seriøsitet. Og hvis du er i tvivl så tag slips på – det kan ikke gå galt, hvis bare du gør det ordentligt. Gå ned i en tøjforretning og få hjælp. Så rammer du for det meste rigtigt."

Sergei Sviatchenko: "Hvis det ikke modsiger eventuelle påklædningsregler på arbejdspladsen, og det falder dig naturligt, kan du sagtens gå med slips. Husk desuden på at når din arbejdsplads holder festlige arrangementer, så skal du ikke vælge det sjove, lysende og blinkende slips. Det har aldrig klædt nogen."

3. På en god restaurant
Søren Skifter: "Hvis du er på en bedre restaurant, hvor du sætter pris på den gode mad og den gode vin, så viser du restauranten og tjenerne respekt ved at klæde dig pænt og tage slips på. Og så får du som regel også en bedre betjening."

Sergei Sviatchenko: "Se sådan her på det: Det svarer til den forberedelse og den tid, som personalet, der laver og serverer maden for dig, har lagt i deres arbejde – derfor bør du udvise dem respekt og tage slips på."

4. Til en aften i byen
Søren Skifter: "Min oplevelse er igen, at du bliver behandlet lidt bedre. Du kommer lidt hurtigere ind, og du får måske et lidt bedre bord. Ligesom på restauranten handler det om respekt for det sted, du er. Så er du i byen et pænt og ordentligt sted, og vil du gerne opfattes som en gentleman og én, der er selvsikker, så er slipset en god måde at gøre det på."

Sergei Sviatchenko: "Tag meget gerne slips på. Du viser et engagement og en interesse for de mennesker, du er sammen med, ved at klæde dig pænt for dem og dig selv."

5. På date
Søren Skifter: "Her skal du passe lidt på. Du kan godt skræmme hende væk ved at tage slips på. Det handler om at fornemme, hvem hun er, og hvad hun forventer. Og selvfølgelig kan du overraske - du skal bare ikke overraske negativt, for så kan du komme til at fremstå kikset, og det er det sidste, du vil. Men igen, slipset viser også, at du vil hende, og at du tager hende seriøst."

Sergei Sviatchenko: "Jeg kan faktisk ikke forestille mig andet – medmindre daten foregår i en swimmingpool, eller I skal på bjergbestigning. Som mand ville jeg også sætte pris på, at kvinden måske har taget læbestift på eller en flot kjole, så det skylder man kun at give tilbage."LÆS OGSÅ: 15 tøj-fejl mænd begår på kontoret

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du den perfekte skjorte

LÆS OGSÅ: Danmarks vigtigste mærker – de klassiske

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok