I det øjeblik stofklædet blev trukket af og den nu ikoniske DS stod blottet til Paris Motor Show i 1955, vidste de fleste allerede, at her var at gøre med den mest nyskabende, aerodynamiske og designmæssigt lækre bil til dato.

En bil, der skulle komme til at præge bilindustrien helt frem til i dag - 60 år efter.

Men DS, skulle det endvidere vise sig, ville ikke blot høste ankerkendelse for sin æstetik og teknik, den skulle også agere redningsmand for et attentat på én af Frankrigs mest populære præsidenter, vinde vanvittige rallyes samt opnå ægte "Hollywood-stardom".

DS-serien bragede igennem i 2010 med DS 3, blev i 2011 udvidet med DS 4 og i 2012 blev DS 5 lanceret. Den nye udgave af DS 5 har premiere i Danmark nu.


Med DS 5 fejrer DS 60 års jubilæum i år

Fra attentater over rally til Al Pacino og "no fucking kids" – her får du historien om en ægte designikonisk klassiker, der fejrer 60 års jubilæum i år.

1955 – En klassiker kommer til verdenen

I 18 år havde designere og udviklere i al hemmelighed arbejdet hen mod at præsentere den bil, der skulle komme til ændre den måde store dele af bilindustrien designede biler på. Kulminationen på de 18 år kom, da tæppet blev trukket fra DS'eren på Paris Motor Show den 6. oktober 1955.



Et øjeblik var der stilhed, og så kom reaktionen som begejstrede klapsalver fra publikum og biljournalister, mens konkurrenterne udvekslede bekymrede blikke. For faktum var, at overfor dem stod det mest nyskabende og aerodynamiske design af en bil nogensinde.

"Den her model er så anderledes end en bil, som noget på fire hjul kan være," bemærkede en australsk biljournalist da også, og inden ugen var omme, havde 80.000 æstetikere købt sig en DS.

1956-70 – Verdens mest vanvittige rally

Det var især det nyskabende design, der gjorde DS til en favorit blandt den æstetiske-bevidste øvre middelklasse. Kørte du en DS, arbejdede du typisk som arkitekt, designer eller ingeniør.

Bilens aerodynamiske design, den elegante afrundede bagende og de trompetformede blinklys under den buede bagrude gjorde den æstetisk at se på, mens bilens interiør med kunststofmateriale, der gik i et med instrumentbordet, gjorde, at den var design-lysår foran konkurrenterne.

Den folkelige appel kom for alvor, da DS vandt det legendariske Monte Carlo Rally. Hydropneumatisk affjedring med gaskugler og automatisk niveauregulering gav en konstant vognhøjde, mens en avanceret højtrykspumpe leverede tryk til affjedring, bremser, gearskifte, kobling og styretøj. Den viste sig at være eminent til rally.



Således blev det bl.a. til sejr i det vanvittige London-Sahara-Munich World Cup Rally (navnet understreger selv vanvittigheden) i 1970, hvor kun fem ud af 70 biler kom i mål. 

1962 - Charles de Gaulle "DS reddede mit liv"

Den 22. august 1962 kørte Charles de Gaulle - én af Frankrigs måske mest populære præsidenter - gennem Petit Clamart i sin DS. Petit Clamart var en stille forstad til Paris, og sammen med sin kone skulle præsidenten fragtes til en helikopter og derfra videre til sit præsidentielle landsted. Konvojen - en bil med sikkerhedsfolk forrest efterfulgt af præsidenten og hans kone og til sidst to motorcykelbetjente som hale - ankom kl. 08:00 til Petit Clamart, mens en flok på 12 mænd fra "Organisation de l'armée secrète" lå på lur.

Efter at Algeriet i 132 år havde hørt ind under Frankrig, anerkendte de Gaulle nu Algeriets krav om et selvstyre. En anerkendelse, der blev støttet af både venner og modstandere men ikke af Organisation de l'armée secrète, hvis motto var "Algeriet er fransk og skal forblive sådan" (L'Algérie est française et le restera).

Mændene sprang i det næste frem fra deres skjul, og væbnet med maskingeværer sendte de en byge af hele 187 kugler af sted mod konvojen.



Selvom den ikoniske DS fik punkteret dæk, knust bagruden og adskillige skudhuller, lykkedes det præsidenten og hans kone at slippe uskadt fra attentatet, og præsidenten proklamerede efterfølgende, at DS reddede hans liv.

Hele det voldsomme optrin er i øvrigt gengivet med imponerende præcision i filmen "The Day of the Jackal"



1980 – 2015 – Hollywood Stardom

"I told you 'No fucking kids'" råber Al Pacino på ægte Tony Montana'sk i en af Scarface's mest suspense-fyldte scener. Det er efter, han har henrettet sin sammensvorne og afværget bombelikvideringen af en journalist og dennes børn, der uvidende om bombefaren er kørt gennem 70'ernes Manhattan i en smuk cremehvid DS.



Men det er langt fra første og eneste gang, at den fotogene bil har gjort sig på den store skærm. I "Tilbage til fremtiden 2" rejser 'Doc' og Marty McFly 30 år tilbage til 2015 i en gul taxa-udgave af en DS, mens bilen bl.a. også har optrådt i politidrama-serien 'The Mentalist'.

2005 - Hyldesten

DS er – sjovt nok – særligt populær i Frankrig. For mange franskmænd vækker bilen en national stolthed, blandet godt og grundigt op med nostalgi. Det fik man syn for i 2005, da 1.600 DS-biler i anledningen af bilens 50 års jubilæum kørte i kortege forbi Triumfbuen, mens tusindvis af dedikerede fans hyldede den ikoniske klassiker.



Lignende jubelscener sås i maj i år, da DS fejrede 60 års jubilæum, og 700 DS var udstillet på Concorde pladsen i hjertet af Paris.

2009 – "Verdenshistoriens smukkeste bil"

Mindre kunne ikke gøre det. I 2009 blev DS kåret til 'Most Beautiful Car Of All Time' af Classics & Sports Car Magazine. En jury bestående af 20 verdenskendte bildesignere havde indgivet deres stemme, og i deres bedømmelse lød der bl.a. "ekstraordinær ide", "umuligt at imitere" og "en virkeliggørelse af en drøm".


Det var i øvrigt Ferrari og Jaguar, der fulgte på henholdsvis anden- og tredjepladsen...

2015 – DS 5 lancering i Danmark

I forbindelse med lanceringen af den nye DS 5 i Danmark kan du nu selv få fornemmelsen af at glide gennem byen i en bil, der med sit avantgarde design står på skuldrene af den ikoniske DS. DS 5 er med sit avancerede design, sit helt igennem teknologiske raffinement og sans for detaljen indbegrebet af DS-mærkets værdier - både når det gælder design og teknik.

Prøv selv, hvis ikke permanent så i det mindste for en enkelt tur. Du kan helt gratis booke en prøvetur i en DS 5 her og læse mere om priser og evt. finansiering.