Det er måske ikke så overraskende, at opfinderne af verdens første whiskydrevne bil viser sig at være fra Skotland. Mere overraskende er det til gengæld, at det overhovedet er lykkedes nogen at få et køretøj til at bevæge sig fremad på den gyldne væske.

Det er ikke desto mindre, hvad folkene bag det skotske startup Celtic Renewables har præsteret. Mere præcist har de udviklet et brændstof baseret på destillationsrester fra produktionen af whisky, og torsdag 6. juli kørte en Ford Focus den første succesfulde prøvetur gennem Edinburgh på det alkoholbaserede brændstof.

”Jeg krydsede fingre, må jeg indrømme,” siger professor Martin Tangney, stifter af Celtic Renewables, til The Telegraph.

Brændstoffets officielle navn er butanol, som udvindes af korn- og væskerester, der bliver til overs i whiskyproduktionen. Ifølge Celtic Renewables producerer skotske destillerier hvert år 750.000 ton kornrester og to milliarder liter væske kaldet ’pot ale’, og det er disse ressourcer, virksomheden vil udnytte til at lave brændstof, der er mere miljøvenligt end benzin og diesel.

"Det, vi har udviklet, er en proces, der kan samle væsken og massen, og bruger en helt anderledes, traditionel fermentering, der hedder ABE. Sådan skaber vi stoffet biobutanol,” forklarer Martin Tangney til BBC.

Ifølge The Telegraph arbejder Celtic Renewables på at åbne et testcenter i løbet af det næste halvandet år, hvis det lykkes at sikre økonomisk støtte oven i de ca. 75 mio. kroner, som projektet er blevet bevilliget af den skotske stat. Celtic Renewables vurderer, at butanol alene i Skotland vil kunne skabe en industri, der kan omsætte for ca. 800 mio. kroner.

LÆS OGSÅ: Farvel benzin: Fra 2019 vil alle Volvos biler have en elmotor

LÆS OGSÅ: Livet er cabriolet: Christian Grau har testet 6 åbne biler

LÆS OGSÅ: Elon Musk viser de første billeder af den nye og mere budgetvenlige Tesla 3