Crepes med appelsincreme og appelsinsorbet
Opskriften er til seks personer


170 g hvedemel
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
3 æg
3 dl mælk
1 ½ dl pilsner
30 g smør
1 appelsin – usprøjtet

Til pandekagerne blandes mel, sukker og salt, og æggene røres i. Mælk, øl og smeltet smør tilsættes, og dejen røres godt igennem og smages til med revet appelsinskal. Lad dejen hvile en times tid i køleskabet. Bag tynde pandekager på en ikke alt for stor pande. Inden servering fyldes to pandekager pr. person med lidt appelsincreme, hvor efter pandekagerne rulles sammen, lægges i et ovnfast fad og drysses med lidt rørsukker. Derpå sættes fadet i ovnen under grill, så sukkeret karamelliserer. Man kan også anvende en blæselampe. Giv en frisk appelsinsorbet til.

Appelsincreme:

3 æg
3 spsk. sukker
2 appelsiner – usprøjtede
3 spsk. maizena
3 dl mælk
1 tsk. vaniljesukker
Grand Marnier

Pisk æg og sukker sammen i en skål. Riv begge appelsiner, og pres saften af den ene (gem saften fra den anden til sorbeten). Pisk appelsinsaft og -skal, mel og mælk i, og hæld det hele i en tykbundet gryde. Bring cremen i kog ved konstant piskning. Lad den koge igennem et minuts tid, tag den fra varmen, og smag til med vaniljesukker og lidt Grand Marnier.

Appelsinsorbet:

5 dl appelsinsaft
½ dl citronsaft
4 ½ dl sukkerlage
1 spsk. pisket æggehvide

Udstyr:
Ismaskine

Si appelsin- og citronsaft, og bland med sukkerlage kogt af lige dele vand og sukker. Kør på ismaskine, og tilsæt æggehvide, når den er ved at være halvfrossen.

Se flere desserter på næste side...

Tarte au chocolat


100 g mandler
100 g smør
100 g sukker
2 æg
1 spsk./20 g mel
Chokolade – en mørk type af god kvalitet – til pynt
Mandler – til pynt

Smut mandlerne, og hak dem fint. Bland det bløde smør med sukker i en skål, og tilsæt de finthakkede mandler og derpå æggene.

Pisk det hele sammen, og tilsæt mel til sidst.

Hæld mandelmassen ud i en tærteform beklædt med tærtedej (se opskrift herunder), og bag tærten ved 180 grader i 35 minutter.

Når tærten er færdigbagt, fordeles en ganache (opskrift herunder) henover med en kniv eller en dejskraber. Så sættes tærten i køleskabet i minimum 2 timer og dekoreres til slut med hakket chokolade og ristede, grofthakkede mandler inden servering.

Tærtedej:

200 g mel
80 g flormelis
80 g usaltet smør
1 æg

Rør mel, flormelis og smør skåret i små tern. Ælt, indtil massen er homogen, og rør herefter ægget i.

Lad dejen hvile i 1 time.

Rul den ud, og beklæd en tærteform med den. Stik huller i bunden med en gaffel.

Ganache:

12 cl fløde
1 spsk. honning
100 g chokolade 70%
30 g usaltet smør

Kog fløde med honning, og hæld blandingen over den revne chokolade. Pisk massen sammen, og tilsæt smørret i små tern. Pisk til chokolademassen er jævn.


Trifili med makroner og æblekompot

Æblekompot:

4 æbler – syrlige, fx Fillipa, Ingrid Marie eller vanda

1⁄2 dl vand

Lys moscovadorørsukker

1⁄2 vaniljestang – fx den kraftige polynesiske 

Æblernes kernehuse fjernes, men skrællen bevares. De skæres i grove stykker og blandes sammen med vand, sukker, vaniljekorn- og stang. Simrer stille og roligt indtil æblerne er halvt mos og halvt faste. Smag evt. til med mere sukker og stil koldt. Kompotten kan holde sig i flere dage, og bliver kun bedre.

Råcreme:

2 1⁄2 dl piskefløde

50 g lys moscovadorørsukker

2 spsk. vand

2 æggeblommer

Pisk fløden. Kog sukker og vand op og pisk det sammen med æggeblommerne. Der skal piskes til! Når blandingen er luftig efter ca. 3-4 minutter, blandes det med den piskede fløde.

Anretning:

4 store marcipanbaserede makroner

4-8 cl god brandy el.lign.

100 g mandler 

Gode makronbunde kan fås hos anstændige bagere eller laves evt. på bestilling. De stænkes med brandy, og dernæst arrangeres æblekompotten og til sidst råcreme ovenpå dem. Hak og rist mandlerne, og anvend dem som pynt øverst. Stil dem koldt i et par timer, inden servering.

Panna cotta med hvid chokolade og rabarber

300 g hvid chokolade

1 ½ blad husblas

750 g fløde

2 ½ dl mælk

320 g sukker

Bræk chokoladen i mindre stykker og fordel den sammen med den udblødte husblas i 4 små forme. Fløde, mælk og sukker koges op og hældes over. Lad køle af og stivne.

Giv syltede rabarber, mælkemarmelade og rabarbertuilles til, drys med krummer af smørdej, og vigtigst af alt; servér sorbet af grønne rabarber til.

Syltede rabarber:

250 g rabarber
100 g sukker
2 dl vand

Skær rabarberne i små stykker. Kog sukker og vand op, og hæld det over rabarberne.

Mælkemarmelade:

1 vaniljestang
5 dl fløde
2 ½ dl mælk
150 g sukker

Flæk vaniljestangen. Kog alle ingredienser sammen i et par timer, eller til massen bliver karamelfarvet. Lad køle ned før servering.

Rabarbertuilles:

1 dl rabarberjuice
20 g glukose

Juice og glukose blendes sammen og hældes ud på en Silpat-måtte. Tørres i en dehydrator (eller almindelig ovn på laveste varmegrad med lågen på klem) natten over. Brækkes i mindre stykker inden servering.

Smørdejskrumme:

400 g mel
140 g flormelis
370 g blødt smør
Salt

Alle ingredienser røres sammen og smøres tyndt ud på bagepapir eller Silpat-måtte og bages i ovnen ved 170 grader. Køl ned, og smuldr til fine krummer.

Rabarbersorbet:

1 kg grønne rabarber
200 g sukker
65 g glukose
3 dl vand
2 blade husblas

Rabarberne presses til juice – der bliver ca. ½ liter. Kog juicen op med de øvrige ingredienser på nær husblassen, der tilsættes udblødt til sidst. Køles ned og køres på ismaskine til en sorbet.

Tip:
Man skal bruge 200 g rabarber for at få 1 dl rabarberjuice.

Se også: Få opskriften på gastros forsidekage »