Bagte jordbær med vanilje og appelsinsaft, syrnet flødecreme og friske blandede bær

400 g jordbær
2 dl friskpresset appelsinsaft
1 vaniljestang – uden korn
4 spsk. mørk rørsukker
400 g bær – gerne blandede og efter sæson

Skyl jordbærrene, og skær derefter det grønne fra med et lige snit. Stil bærrene på snitfladen med lidt mellemrum i et ovnfast fad, der passer til portionen.

 Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og gem dem til en flødecreme.

Kom små stykker af vaniljestangen ned i fadet sammen med appelsinsaft og rørsukker. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 15 minutter – jordbærrene skal stadig være faste.

Tag fadet ud. Når jordbærrene bare er lune, hældes iskold, syrnet flødecreme over, og der afsluttes med blandede, friske bær.


Syrnet fløde:
3 dl piskefløde
1 dl kærnemælk
1 citron – saften heraf
1 vaniljestang – kornene heraf
2 spsk. lyst rørsukker

Alle ingredienser røres sammen i en skål, der stilles et svalt sted (14-18 grader) til næste dag.

Et par timer før servering piskes cremen, til den har en let konsistens – hvis den ikke af sig selv har opnået en sådan konsistens – og stilles iskoldt indtil servering.


Tip! Der er selvfølgelig kun én og samme vaniljestang på spil – til de bagte jordbær anvendes selve stangen, mens kornene anvendes til f lødecremen. Flødecremen tilberedes dagen før. En sprød ting som fx groftknuste Cantucci-mandelkager over bær og creme supplerer godt.

Spis mormors sommerkøkken a la Bo Jacobsen til sankthans. Få opskrifterne her.