Spinatsalat med mango, chili og ristede cashewnødder i brunet gedesmør


200 g spinat
1-2 mangoer – faste og altså ikke for modne
1-2 chilier – type efter behag
100 g cashewnødder
1 spsk. havsalt – fint
50 g gedesmør

Rens spinaten, og lad den dryppe godt af. Skær mangoen i stykker, der skrælles, og skær så i mindre, mundrette bidder. Finthak chilierne – og fjern evt. kerner, hvis styrken skal dæmpes. Bland alle tre dele til en salat. Brun gedesmørret, og rist cashewnødderne i det med fint salt. Kom dem lune over salaten, der serveres med det samme.

Tip: Visse supermarkeder fører gedesmør – Irma fx.

Fortsætter på næste side...Radicchiosalat med sprøde brød


1-2 radicchio Skær stokken fra radicchioerne, skil bladene fra hinanden og skyl dem under koldt vand. Salaten aftørres grundigt, bladene deles i to og lægges parat i salatskålen.

Dressing:

En lille dåse saltede ansjoser i olivenolie – køb en god kvalitet – ansjoserne skal dufte jomfrueligt rene og ikke af gammel fiskefabrik
4 spsk. kapers
1 spsk. sennep
1⁄2 citron – saften heraf
1 dl mild jomfruolivenolie

Ingredienserne til dressingen blandes og blendes til en halvtyk creme. Bliver cremen for bastant, kan du spæde op med lidt koldt vand. Salat og dressing blandes lige før servering.

Og brødene:

2 røde peberfrugter
4 skiver brød

Grill peberfrugterne i ovnen ved 175 grader i 20-30 minutter - vend dem en enkelt gang. Flå herefter det sortsvedne skind af. Hvis peberfrugterne lægges ovnvarme i en frysepose nogle minutter, så er de meget lettere at flå. Kødet uden kerner og skind lægges på en tallerken og krydres med salt og olivenolie. Brødene ristes og serveres varme.Tomatsalat med dampede muslinger


6-8 modne tomater
1 skalotteløg
2 spsk. cidereddike
3 spsk. olivenolie
1 tsk. akaciehonning
Havsalt
Peber
½ bdt. bredbladet persille
200-300 g dampede og pillede muslinger

1. Skyl tomater, skær dem igennem, og fjern evt. stilk og blomst. Skær dem derpå i grove tern.

2. Pil skalotteløg, halvér dem, og snit dem i helt tynde skiver.

3. Marinér tomat og løg med eddike, honning, olie, salt og friskkværnet peber.

4. Skyl persillen, og pluk den i hele blade. Vend alt med muslinger og persille på et fad.

Server salaten med sprøde brød til.

Sprøde brød:

½ daggammelt, hvidt brød
2-3 spsk. olivenolie
Havsalt

Skær brødet i tynde skiver, der lægges på en bageplade med bagepapir. Dryp skiverne med olie og groft salt, og bag dem i ovnen ca. 8-10 minutter ved 160 grader, til de er sprøde og gyldne.Salat med artiskokbund


4 store artiskokker
1 blegselleri
1 håndfuld løvstikke
1 usprøjtet citron – skal og saft heraf
100 g lagret brebis – en lokal let fast ost med en vis styrke
1 dl jomfruolivenolie
Havsalt

Skræl artiskokkerne, så der kun er bundene tilbage. Skær dem i tynde skiver, og læg dem på fire tallerkner. Tag de fineste blade og stængler fra blegsellerien, og skyl og hak dem groft. Og skyl og pluk løvstikke, og fordel begge dele over artiskokbundene. Kom citronskal og citronsaft henover, og dryp med rigeligt olie. Top endelig med tynde flager af brebis og salt. Servér med det samme, og justér evt. med lidt mere citronsaft og olivenolie, mens du spiser retten. Giv brød til, fx et durumhvedebrød el.lign. ikke for groft brød.

Tip: Lad artiskokbundene ligge i koldt vand med citronsaft, til du er klar til at anrette dem – så bliver de ikke mørkfarvet. Rå karljohansvampe kunne i øvrigt være et godt alternativ til artiskokbundene.

Se også: 5 opskrifter på simremad »