Sæsonen for fjordrejer går fra april til oktober. Det er temperaturen, der afgør, hvornår ruserne kan komme ud, og fjordrejerne er samtidig ikke vanvittigt aktive, når det er rigtig koldt.

Blæretang og ålegræs er rejens foretrukne opholdssteder tæt ved sandbunden. Om sommeren, når vandet er lunt, er fjordrejen at finde på 1-3 meters dybde. Jo koldere det bliver, des dybere trækker rejen ned, uden at den dog opholder sig dybere end omkring 6 meter nede.

Frost - nej tak
Dens æg, der ikke kan tåle frost, lægges om sommeren et stykke fra fjorden på dybt vand, hvor risikoen for en bundfrysning ved vintertide er mindre sandsynlig end inde i fjorden. Bundfryser fjordene, oplever vi efterfølgende et magert rejeår, da en stor del af de voksne rejer vil være døde.

De nyudklækkede rejer skal have et år på bagen, før de er værd at fange. Som alle andre krebsdyr skifter de skal undervejs, når pladsen bliver for trang. På det tidspunkt forholder rejen sig helt stille i vandet, mens det nye panser gror til.

Som man ofte ser det i dyreriget, er også hunnen her større end hannen. Føden er plankton, bittesmå krebsdyr og ådsler, og størrelsen kan maksimum nå op på 7-8 cm efter 3 år.

Pil eller pil af og betal!
Fjordrejer kan bestilles pillede, hvis du selv vil undgå besværet. Desværre er prisen så også omkring 800 kr. pr. kg – normalt den officielle dagspris. Der er heldigvis mange andre måder at indfange rejens smag på end ved at spise den kogt og pillet.

Prøv fx at lave en bisque på skallerne og husk at blend ’rejesuppen’, inden du sier den, så får du al smag ud på en let og mere overkommelig måde.

Find 5 opskrifter med fjordrejer og asparges her.

Dybstegte rejer med et ordentligt drys havsalt er en anden herlig måde at indtage upillede rejer på. Skyl rejerne i koldt vand, slyng dem fri for unødig væske, ryst dem godt i mel, og dybsteg dem i en neutral olie, fx rapsolie.

De fleste opskrifter fordrer dog pillede fjordrejer – den mest krævende, men stadig mest raffinerede måde at indtage kræet på, selvom de ikke i udlandet forstår, at vi gider besværet.

At få en fjordrejemad er en ekstravagant oplevelse - og nydelsen er stor, hvis man selv har pillet rejer til maden selv - men den lille reje gør sig også fint i fx salater. Prøv denne variant med artiskok og kydderurtesalat.


Sådan tilbereder du fjordrejer til pil-selv...

Levende fjordrejer kommes i rigeligt, kogende vand tilsat 1 spiseskefuld salt pr. liter vand. Når vandet koger op igen, hældes det fra, og rejerne køles ned og pilles, enten mens de stadig er smålune, eller når de er helt afkølede.

De pillede rejer stilles i køleskab, indtil brug; rejer er meget let fordærvelige.

Enhver piller på sin måde, men som udgangspunkt kan det anbefales først at fjerne skallen om halen, mens man holder igen på hovedet, der derpå ryger af og så resten af kroppen.