”Solen skinner, og der er ny kæde på cyklen. Jeg er på vej til et vigtigt møde i morgentrafikken på H.C. Andersens Boulevard, og jeg kører mega hurtigt. Pludselig må jeg stoppe for rødt.

Jeg strækker hænderne ud til siden, som er uden handsker for første gang i mange måneder. Solen rammer mine håndflader, og det føles som om, at jeg står med solen i hænderne. Men slet ikke på den trippy måde. En enorm varm fornemmelse stiger i mig over at være lige præcis i det øjeblik, lige nu. Mødet – det gik godt.”

For nogle uger siden skrev vi om Sigurd, en ung mand på 30 år, der til dagligt arbejder med kommunikation i København. Han havde nemlig fået sig et nyt morgenritual, hvor han et par gange om ugen tager små doser af LSD.

Fænomenet kaldes mikrodosering, og det har allerede skabt hype i Silicon Valley, fordi det blandt andet skulle fremme kreative præstationer på arbejdspladsen.

Sigurd har flere gange haft oplevelser med større trips, eller makrodoser, hvor ingen af dem var dårlige, men var, ifølge ham selv, livsforandrende begivenheder.

Med mikrodoseringen på den anden side har han en intention om at ændre de små ting i hverdagen, som for eksempel at holde fokus mens han lytter til podcasts på vej til arbejde, lave spændende mad til sig selv, leve sig ind i sin aftenlæsning, løfte tungere vægte i styrkecentret og øge koncentrationsevnen på arbejdspladsen.

Nu følger vi op på Sigurds oplevelser med mikrodoseringen, inden han afslutter eksperimentet i midten af april.  

”Jeg føler mig bulletproof,” fortæller Sigurd, da Euroman kontakter ham for at høre hvordan det står til i en almindelig hverdag med mikrodosering.

Men udover den umiddelbare uovervindelige følelse, er noget af det første Sigurd fortæller er, at han ikke ved, om det rent faktisk er mikrodoseringen, der ændrer hans tankemønstre, eller om der er tale om ganske almindelige følelser.

”Altså jeg synes de her første forårsdage har været turbo fantastiske. Meget mere end normalt. Da jeg cyklede på cykelstierne, der virkede alle mennesker på gaden omkring mig glade, og mine tanker var meget klarere og fri for mudder,” siger Sigurd.

LÆS OGSÅ: "Mød de otte rigmænd der er mere velhavende end halvdelen af jordens befolkning tilsammen"

Hjerneforskeren David Erritzøe og hans forskerhold undersøger lige nu det psykedeliske stof psylocybin, hvor de giver patienterne en fuld dosis over en enkelt eller et par sessioner.

De håber på, at deres forsøg med psilocybin viser sig at være så effektive, at stoffet kan bruges til behandling af de mange millioner af mennesker, der på verdensplan lider af depressioner – særligt dem, som alle andre behandlinger ikke har hjulpet.

Men han mener desuden, at der kan være placebo-effekter forbundet med både makro- og mikrodosering:

”Der er placebo i alt. Selv i antidepressiv medicin og panodiler er der placebo.”

Casper Møller, som er formand i Psykedelisk Samfund, en organisation, der blandt andet arbejder for at udbrede viden om psykedeliske stoffer, er også selv begyndt at mikrodosere. Alligevel har han stadig sine forbehold omkring mikrodosering, som han mener, ikke nødvendigvis er sagen for alle.

”En grund til, at der er mange, der har dårlige trips, er, at deres viden om at tage stoffet er smal. De glemmer at indrette sig med en tripsitter eller på et behageligt sted. Der er mange faktorer, der spiller ind, og jeg tænker, at der også kan være negative effekter ved mikrodosering, hvis man vælger at kaste sig hovedkulds ud i det uden at tænke sig om,” siger Casper Møller.

LÆS OGSÅ: "Guide: De 7 nye musikfestivaler der vil gøre din sommer bedre"

Selvom Sigurd føler, at der er sket forandringer i hverdagen, er det ikke noget menneskene omkring ham bemærker, men det er også, fordi han holder mikrodoseringen helt og holdent for sig selv, fortæller han.

Han synes desuden, det er rigtig svært at sætte ord på sine tanker omkring mikrodoseringen uden at det lyder som filosofisk sludder uden jordforbindelse.

“Det har været lettere for mig at finde rundt i de mange sammenhænge af tanker, og det har fået mig til at tænke over hvilke relationer man har til mennesker, men også til det materielle som for eksempel noget så simpelt som møbler. Det lyder måske banalt, men jeg føler mig meget mere taknemmelig over tilværelsen.”

Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) understreger, at LSD er ulovligt, og det er der måske en grund til.

”Det er sundhedsskadeligt, og man ved sjældent, hvad man reelt køber og indtager,” skriver NEC i en mail til Euroman.

NEC fortæller dog, at misbrug af LSD ikke anses for at være særlig udbredt i Danmark, og at de i 2016 beslaglade lidt over 1700 LSD-frimærker, hvor i mod der blev beslaglagt 70.244 stykker ecstasy i 2015 ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Vi vender tilbage til Sigurd, når han om få uger har afsluttet sit eksperiment.

 

Sigurd er et navn opfundet af redaktionen, da han ønsker at være anonym af hensyn til sit arbejde. Hans rigtige identitet er kendt af redaktionen, og vi følger igen op på hans oplevelse med mikrodosering, når han er færdig med eksperimentet.

Herhjemme skal hjerneforsker Gitte Moos Knudsen også til at undersøge effekterne af det psykedeliske stof psilocybin på menneskets hjerne, men udtaler sig af princip først om undersøgelsen, når hun har nogle konklusioner.


LÆS OGSÅ: "Jeg tager små doser LSD for at blive stærkere og mere kreativ"

LÆS OGSÅ: "11 ting man(d) skal nå inden de 30"

LÆS OGSÅ: "Pissesjov og på stoffer"