Vinderen tager det hele. Og de færreste husker alle dem, der gled før målstregen, havde en dårlig dag, eller bare ikke var gode nok til at træde hele vejen op øverst på skamlen.

Men tabere kan også være smukke.

Det beviser den danske fotograf Nikolai Linares i sin flotte serie af otte drenge og piger, der netop har tabt har måttet se sig slået i boksning.

Billederne har netop vundet den internationale Sony World Photography Awards i sportskategorien. Samlet i hele konkurrencen var der over 230.000 bidrag fra 186 lande.


Malene Cecilie Pedersen, 16 år, 70 kg, BK Stevns.

Hele fotoserien blev født ved et tilfælde. Egentlig skulle Nikolai Linares have fulgt en kvindelig bokser til Sjællandsmesterskaberne, men hendes kamp blev aflyst få dage før, og da han allerede havde indhentet tilladelse til at komme, valgte han at tage derned alligevel.

”Jeg gad ikke bare lave en kedelig almindelig dækning af kampene. Og så kom jeg til at tænke på en joke af komikeren Jerry Seinfeld, der handler om, hvor forfærdeligt det er at komme på andenpladsen. Den følelse af at blive slået med en hundrededel af et sekund til fx en 100-meter finale, selv om man har trænet hele sit liv og aldrig drukket en øl. Ham, der vinder, hylder alle som den største mand i verden, og ingen kan huske nummer to."

Se Jerry Seinfeld fortælle om at blive nummer to her.



Nikolai Linares havde ikke aftaler med bokserne inden kampen. Men lige så snart gonggongen havde lydt, og der var fundet en taber, gik han hen og spurgte, om de ville være med. Han havde egentlig forventet, at mange ville sige nej. Men til hans overraskelse sagde næsten alle ja.

”Jeg var den første, de mødte, efter deres nederlag. Jeg fortalte dem om mine planer med billederne, om  hvordan der altid er fokus på vinderen, og hvordan jeg gerne ville noget andet. Jeg ville gerne lave en serie med alle dem, der havde været tæt på at vinde. Alle dem, der bare ikke havde haft heldet, formen eller talentet den dag.”


Daniel Heinze, 27 år, 75kg, Ringsted BK.


Michael Sabbagh, 17 år, 64kg, Valby IK.


Arrash Karimi, 16 år, 64kg, HSK.

Han startede med at skyde et hurtigt portræt, og så lod han dem ellers stå, indtil de selv ville gå. På den måde fangede han dem i flere øjeblikke med paraderne nede, hvor de blandt andet tørrede sved og blod af, og kom til dem selv efter kampen.
Udover nogle gode billeder gav de unge menneskers værdighed trods nederlaget også tankestof til den danske fotograf.

”De var selvfølgelig allesammen nedtrykte, men de var stolte alligevel. De følte, de havde gjort deres bedste, og de var alle sammen tændte på at komme igen næste år. Og det synes jeg må være et succeskriterium for alle mennesker. At man bestræber sig på at gøre sit bedste, og lade det være godt nok. Der vil altid være nogen, der er bedre end dig, og man kan ikke altid gøre det bedste, men man kan gøre SIT bedste.”

 

Kevin R. Nielsen, 18 år, +91kg, Valby IK.

Alexander Dukic, 26 år, 91 kg, Hvidovre BK.


Tobias Kristensen, 17 år, let sværvægt, Haslev.

Han mener også, at vi har for meget fokus på at vinde i alle områder af samfundet. Som når fx skiftende regeringer proklamerer, at vi skal være verdensmestre til det ene og det andet. 

”Jeg synes, det bliver lidt skørt, hvis man hele tiden skal måle sig med andre. Det bliver så konkurrenceagtigt. Hvorfor ikke sige, at nu gør vi det bedste, og så må det være godt. Her havde mange af de unge boksere en fantastisk tilgang til det, for de var fuldt bevidst om, at der var mange årsager som held, tilfældigheder og selvfølgelig talent, der var afgørende, men også, at det kunne blive deres dag næste gang.”

Nu har du jo selv vundet netop en konkurrence. Hvad betyder det?

”Det betyder bare, at der er nogle dommere, der på dagen mente, at mit bidrag var det bedste. Det er selvfølgelig altid rart at få anerkendelse, og man skal også huske at fejre sine sejre. Men mere er der ikke i det.”

Nikolai Linares vandt foran sin landsmand Jens Juul i sportskategorien. Jens Juuls serie, ’Små fightere’, består af en række billeder af unge gymnaster, der træner i København.

Værkerne af begge danske fotografer vil blive vist som en del af Sony World Photography Awards’ udstilling på Sommeraet House i London fra d. 2. april – 8. maj 2016. Værkerne vil ligeledes blive trykt i 2016-udgaven af Sony World Photography Awards’ bog.



LÆS OGSÅ: Ufrivillige portrætter af Den Kongelige Livgarde

LÆS OGSÅ: Se den prisvinde fotoserie: Han fik bank, han er fattig. Men Strider Wolf klatrer stadig

LÆS OGSÅ: Se de bedste billeder fra den store amerikanske festival Coachella