Sensommersol og kameraer stiller skarpt på to blazerklædte danskere i dagens hovedrolle med Craven Cottages klasse 1-fredede trætribune fra 1905 i baggrunden. Vi er inviteret til præsentation af den nye spillertrøje for 2017/18 foran fans og medier.

Vi er på Fulham FC’s hjemmebane lige ned til Themsen i den idyllisk landsbyagtige bydel, der huser Londons ældste eksisterende professionelle fodboldklub fra 1879. Her er udsolgt – 25.000 tilskuere – til hjemmekampene, som så mange andre steder i den næstbedste engelske række Championship.

I maj var Fulham FC i playoff-semifinale om oprykning til Premier League. Premier League er og bliver ’Det Forjættede Land’. Et adgangskort er halvanden milliard værd, og Championship er en såkaldt distant second i økonomisk sammenligning, men den er værd at holde øje med. Det synes i hvert fald tilskuerne i England, der målt på gennemsnit, er så talstærke, at Championship er nummer fire i Europa, kun overgået af Premier League, Bundesligaen og La Liga.

Man kan også se flere af kampene på dansk tv, og som altid er det sjovest, når der er danskere involveret. Det er der i høj grad i Championship – inden og uden for stregerne. Af lande uden for de britiske øer ligger Danmark på en femteplads med otte førsteholdsspillere fire i Brentford, en i Middlesbrough, en i Ipswich, en i Birmingham, og en i Cardiff.

Vi har dobbelt så mange som eksempelvis Belgien, Norge, Brasilien, Italien, Sverige og Tjekkiet. En af de største oprykningsfavoritter, Leeds United, har dansk-spanieren Thomas Christiansen på managerposten, og det er ikke den eneste træner med dansk blod, man finder uden for linjerne.

Dem vender vi tilbage til. For her og nu på Craven Cottage møder vi to andre danskere, der spiller en rolle i den vigtige økonomiske kulisse, som er hele fundamentet for moderne fodbold. De har netop offentliggjort en aftale, som betyder at PES, der står for spillet Pro Evolution Soccer, bliver ny trøjesponsor for Fulham FC.


Fulham FC’s økonomiske direktør, Casper Stylsvig, tv, og KONAMIs brand director, er Jonas Lygaard

PES er et populært fodboldspil til PlayStation og XBOX, og PES ejes af den japanske elektroniske spilgigant KONAMI som har sponsoraftaler med FC Barcelona, FC Liverpool og Borussia Dortmund.

KONAMIs brand director er dansker og hedder Jonas Lygaard. Fulham FC’s økonomiske direktør, Casper Stylsvig, er også dansker. Stylsvig har tidligere været brand manager i FC Barcelona, hvor han var manden bag en attraktiv aftale med Unicef, samt sponsordirektør i Manchester United, hvor han blandt andet stod bag rekordaftaler med Adidas og Chevrolet.

Det er faktisk tilfældigt, at det er to danskere, der står bag aftalen, men ’ægteskabet’ mellem Fulham og Pro Evolution Soccer er alt andet tilfældigt, fortæller begge parter. Det er et tilsyneladende perfekt match mellem den rigtige fodboldklub Fulham og computerfodboldspil.

”Fulham er en klub med en misundelsesværdig heritage og en meget lys fremtid,” mener Jonas Lygaard.

Fulham, der var i Europa League-finalen i 2010, satser stærkt på at vende tilbage til den engelske fodboldtop, og de er kendt for at have et solidt ungdomsakademi, som blandt andet har fostret et af de største engelske talenter i disse år, den 17-årige venstreback Ryan Sessegnon. Og Lasse Vigen Christensen, der netop er vendt tilbage til Danmark (Brøndby) efter fire år på kontrakt i Fulham.

”Fulham er en meget progressiv klub, og vi får en muligheden for fremragende branding-positionering med vores aftale,” siger Jonas Lygaard, som fremhæver Championships popularitet og niveau.

”Championship er en rigtig interessant liga for os, fordi mange fans ønsker at spille med det hold, de supporter og følger. Championship er populær i Storbritannien med live-kampe på Sky Sports, flere af dem med syvcifrede seertal. Konkurrencen og niveauet i Championship er højt, og Premier League klubber har ofte problemer, når de møder Championship-klubber i de to cupturneringer. Det siger også noget om niveauet og sværhedsgraden, at flere nedrykkere med Premier League-lønningsbudgetter har svært ved at begå sig i Championship.”

Få kilometer længere nede ad Themsen finder vi den tidligere Brøndby-cheftræner Thomas Frank, der har været assistenttræner i Brentford FC siden december 2016. Klubben har desuden en dansk sportsdirektør, Rasmus Ankersen, der er bestyrelsesformand i FC Midtjylland, hvor den engelske erhvervsmand Matthew Benham er hovedaktionær.

Benham ejer Brentford FC. Og så er Brentford den mest danske danskerklub i udlandet i øjeblikket med Andreas Bjelland, Henrik Dalsgaard, Lasse Vibe og Justin Shaibu i førsteholdstruppen, der til januar bliver yderligere fordansket af Emiliano Marcondes.


Lasse Vibe, der spiller i danskerklubben Brentford.

I reserveholdstruppen finder man Lukas Talbro og Mads Bech Sørensen. Trods de danske forbindelser er det sjovt nok kun den nye lejesvend Nikolaj Kirk af spillerne, der har forbindelse til FC Midtjylland.

Thomas Frank uddyber The Danish Connection:

”Antallet af danskere i Brentford har nok noget med Rasmus og mig at gøre, men når man henter en spiller, er det en proces med mange parter involveret, så det er ikke bare fordi vi bare tager en dansker frem for andre. Vi tager dem for deres kvaliteter, og danskerne er pålidelige, selvtænkende individer. De træner godt og er taktisk godt skolet. Generelt er det taktiske niveau hos andre spillere i Championship ikke imponerende, snarere det modsatte. Det kan godt være lidt frustrerende. Teknisk er der ikke den store forskel på danskerne og andre, men især danskernes mentalitet er god,” fortæller Thomas Frank og fortsætter.

”De er generelt mere modne som mennesker, og de er gode til at integrere sig hurtigt. Danskere er generelt meget selvtænkende og tager initiativ. Vi er gode til at finde løsninger, og vi har mere tillid til hinanden. Man kan godt tænke, ih, hvor er englænderne høflige, men danskernes mere direkte tilgang er bare mere effektiv. Det kan have noget med de flade hierarkier, som ligger i vores kultur, at gøre.”

Thomas Frank er ikke i tvivl om, at Championship har et højt niveau, og så adskiller den sig fra alle andre på ét punkt.

”Det er den vildeste liga med sit helt eget særpræg, fordi der er 46 ligakampe, som kører non-stop i ni måneder om året - plus to pokalturneringer ved siden af. Det er helt vanvittigt. Der er meget fysisk power, mange dueller, og kampene afvikles i et sindssygt højt tempo.

Det minder ofte om engelsk fodbold i gamle dage med kick and rush, selv om flere udenlandske trænere i ligaen gerne vil spille internationalt. Vi vil også gerne spille fodbold, og det giver nogle udfordringer, for vi kan måske kontrollere spillet, men modstanderen er ligeglade med at have bolden og har det fint med at sparke lange bolde. Generelt er niveauet dog højt, og hvert hold har en eller to spillere med individuelle færdigheder som kan afgøre fodboldkampe. Jævnbyrdigheden er utroligt stor. Man taler om, at 18 hold kan rykke op i denne sæson.”


Andreas Bjelland går ned i en tackling.

De seneste sæsoner har den danske Superliga været i tilskuermæssig krise. Kan man lære noget af ”Danskerligaen” i England?

”Fodbold i Championship er meget autentisk, meget ægte. Engelsk fodboldkultur er noget specielt, så det er svært at sige, hvad Superligaen kan lære. Sheffield United, der lige er rykket op, havde 27.000 tilskuere til deres første hjemmekamp. Hver uge rejser tusindvis af fans med deres hold fra den ene ende af landet til udekampe. Det er så indgroet i England, at tre generationer, bedstefar, far og søn går til fodbold sammen. Vi har fans, der har været fans i over 50 år,” siger Thomas Frank.

Som brand manager i PES/KONAMI, der har eSport som speciale, har Jonas Lygaard fulgt fodbold såvel som underholdningsmarkedet gennem mange år. Han mener også, det er vanskeligt at importere Championship til danske forhold, men Superligaen kan godt lære noget.

”En markant forskel er, at den engelske Football League blev etableret i 1888 og er verdens første rigtige liga. Derfor har man fans, der er opvokset med en meget entusiastisk fankultur gennem generationer, og klubber med en lang historie, der for nogle inkluderer europæiske titler. Når det er sagt, så er fodbold i underholdningsbranchen, og der er ingen tvivl om, at de lavere tilskuertal i Superligaen skyldes, at folk ikke føler sig tilstrækkelig underholdt, når de bruger lørdag og søndag eftermiddag på et stadion.”

LÆS OGSÅ: Alex Ferguson havde én regel, når det gjaldt unge spillere og deres biler 

LÆS OGSÅ: Kasper Dolberg: ”Jeg hører ofte, at folk tror, at jeg er arrogant" 

LÆS OGSÅ: EM 92-guldvinderne sprang splitternøgne i poolen og festede igennem efter de havde kvalificeret sig til semifinalen

  

 

 

Andre ”danskerkolonier” gennem fodboldhistorien - i udvalg:

Ajax Amsterdam 1981: Frank Arnesen, Søren Lerby, Jesper Olsen, Sten Ziegler, Henning Jensen.

Anderlecht 1984: Morten Olsen, Kenneth Brylle, Per Frimann, Frank Arnesen, Henrik Andersen.

PSV Eindhoven 1988: Ivan Nielsen, Jan Heintze, Søren Lerby, Frank Arnesen.
Heerenveen 1996: Ole Tobiasen, Simon Karkov, Jon Dahl Tomasson, Marc Nygaard.

Bolton 2002: Stig Tøfting, Bo Hansen, Per Frandsen, Henrik “Tømrer” Pedersen.

Evian 2012: Daniel Wass, Stephan Andersen, Thomas Kahlenberg og ChristianPoulsen.

Ajax Amsterdam 2013: Christian Poulsen, Lasse Schöne, Viktor Fischer, Nicolai Boilesen og Christian Eriksen.