Det er tid til at lufte din onde 12-gears racer, kække single-speed eller genoplive din trofaste havelåge. Vi spurgte cykelmekaniker Henrik Storland fra Recycles om de bedste tips og tricks til en forårsklar cykel.

1. RENGØR

Der kan sidde en del saltrester på cyklen, hvis man har kørt i vintersæsonen. Det kan sætte sig i tandhjul, kæde, kuglelejer og steder på stellet, som ikke er rustbeskyttet. Vand og sæbe virker, men ellers findes der en række specialprodukter til formålet.

2. SMØR DE BEVÆGELIGE DELE

Rensemidler fjerner skidt og snavs, men også noget af det, som man gerne vil have på cyklen: olie og smøremiddel. Næste skridt er at smøre kæde, gear og tandhjul, faktisk alt bevægeligt, med et smøremiddel. Pas på med, hvordan du bruger WD40, som affedter, og som ikke skal forveksles med et smøremiddel. WD40 er et middel, der er skabt til at opløse rust: Det er bedst til en hængelås ude på skuret, men hvis det er til din racer, er det ikke det bedste middel. Undlad at smøre bremserne – de fungerer som bekendt ved friktion.

3. TJEK BREMSEKLODSER

Man kan sagtens slide en bremseklods op på en sæson. Er du i tvivl, er det bedst at få dem skiftet. Det koster typisk 50-100 kr. Nogle bremsemærker har en indikator på bremseklodsen, der viser, hvornår det er på tide at skifte ud.

4. TJEK KÆDENS STAND

En dårlig kæde kan betyde 20-30 % forringelse af energioverførslen til pedalerne, så hvis man vil gøre noget godt for sin cykel, er kæden et godt sted at starte. Er den rusten? Trænger den til smørelse? Hvis man vil have det fulde overblik over kædens tilstand, kræver det, at man tager den helt af cyklen. En slidt kæde har typisk løse sideled, der gør kæden skæv og skrøbelig. En god kæde koster omkring 150 kr.

5. TJEK DÆKSTAND OG -TRYK

Skift dækket, hvis gummiet i siderne er mørnet. Det gælder også en cykel, der ikke er brugt meget, og som stadig har slidbanen i behold. Gammelt gummi giver dårligere vejgreb med større risiko for punktering. Korrekt dæktryk er også vigtigt. For lidt luft gør cyklen væsentlig langsommere. Kig på siden af dækket for det eksakte lufttryk, eller spørg din cykelhandler.

6. EFTERSPÆND

Stram cyklen ordentligt efter, og sørg for, at skærmene sidder fast. Løstsiddende skærmstivere kan blive fanget af dækket og køre med hjulet rundt og blive viklet ind i navet.

LÆS OGSÅ Træd i pedalerne: De tre bedste cykelruter i København

TWITTER Følg os på twitter