Inden Rory McIlroy i foråret gjorde det forbi med Caroline Wozniacki over en sms-besked, var det nok de færreste, der havde spået den danske tennisspiller hendes plads i dagens US Open-semifinale.

Men hun er kommet ud af et karrieremæssigt dødvande og er kun blevet stærkere hen over denne sommer.

Det samme er tilfældet for hendes golfspillende ekskæreste, der vandt tre turneringer i træk oven på bruddet. 

Mange offentlige røster, inklusive McIlroy selv, har erklæret, at hævelsen af forlovelsen har gjort begge sportsfolk mere fokuserede.

Så kan man udlede, at en hver ambitiøs sportsudøver skylder sig selv et boostende breakup i ny og næ, når formkurven dykker?

“Jeg har set sportsfolk, der overgik deres egne tidligere præstationer i overvældende grad, da de slog op med nogen, der havde en negative effekt på dem. Og Jeg har set sportsfolk, der var helt ødelagte af et brud med en partner, der støttede dem,” siger Jonathan Fader, der arbejder som psykolog med professionelle sportsudøvere, til New York Magazine. 

Han fortæller, at parforhold er det hyppigste "uden-for-banen"-emne, han taler med sine klienter om i terapien.

"Den person, der betyder mest for, hvordan man opfatter sig selv, er den vigtigste person i ens liv. Ens livsledsager er som en træner."

Konklusionen må altså lyde noget i retning af, at det for sportsfolk, som for alle i et parforhold, kan frigive noget energi at skille sig af med en partner, der ikke støtter en. 

Vi venter stadig på at se, hvad virkningen bliver i tilfældet Zangenberg><Bendtner.

I mellemtiden er her fem af sportshistoriens mere spektakulære breakups:



1: Den forkerte gom

Tennisstjernen Andre Agassi og skuespilleren Brooke Shields blev gift i 1997 og gik fra hinanden kort inden deres to-årsdag. Agassi vandt ikke nogen helt store trofæer i den tid, han var sammen med Shields, men skruede op for frekvensen af Grand Slam-titler efterfølgende, ikke mindst med tre Australian Opens i 2000, 2001 og 2003. Senere har tennisspilleren, der i starten af karrieren led af mange mentale komplekser, skrevet i sin biografi om, hvordan han fandt indre ro, da han kort efter skilsmissen mødte sin anden kone, Steffi Graf. Til gengæld har han i et tilbageblik om giftermålet med Shields skrevet:

“Jeg har en tanke, som ingen mand burde have på sin bryllupsdag: Jeg ville ønske, der var en stand in, der kunne tage min plads som gom."

Madonna and Dennis Rodman (CP)

2: Sæddonor

Dennis Rodman er en af de bedste reboundspillere, moderne basketball har set. Han vandt titlen som NBA's bedste i disciplinen 7 gange mellem 1992 og 1998. I 1994 var den daværende Chicago Bulls-spiller også involveret i en affære med Madonna, der var så vild med Rodman, der var langt forud for sin tid med spektakulært skrigende hår, tatoveringer og piercinger og i det hele taget flirtede med det androgyne, at hun ifølge Rodman ville have hans barn. Han havde ikke noget problem med at lægge klatten, men noget barn kom der ikke ud af det. Heller ikke noget ægteskab, selv om Madonna skulle have været vild efter det. Affæren varede nogle måneder, og Rodman fortsatte ufortødent med at hive rebounds til sig.



3: Højt at flyve

Tiger Woods appetit på golftrofæer var i årrække lige så umættelig som appetitten på kvinder. Den sidste tilbøjelighed kom dog først til offentlighedens kendskab, efter at han og hans daværende kone Elin Nordegrens ægteskabelige problemer blev massivt mediedækket, efter at de kom for dagens lys sidst i 2009. Tiger Woods, der i 2010 blev skilt fra sin kone gennem seks år, og ikke siden er blevet gift, har haft problemer med at fastholde formen lige siden og er slet ikke den magtfaktor, han var før.



4. Sat af holdet

I 2008 lykkedes det Ashley Cole at overtale sin senere kone Cheryl Cole til at blive i forholdet, efter at det var kommet frem, at han havde været hende utro. Men i foråret 2013 havde X Factor-dommeren ikke mere tålmodighed, da en række kvinder trådte frem og fortalte, at de havde været sammen med hendes mand. Hun valgte at blive skilt, og Chelsea-backen røg ned i et sort hul af depression. I sæsonen 2013-2014 røg han helt ud af startopstillingen i Chelsea, og efter sæsonen blev hans kontrakt ikke forlænget. Nu er han i AS Roma. Forhåbentlig udgør den italienske luft og de kvinder, der indånder den, en velkommen afveksling.



5. Fortroligt

Okay, Lance Armstrong kan nok ikke tørre sit fald fra tinderne af på sin tidligere kæreste og forlovede, Sheryl Crowe, selv om hun i 2011 hjalp FBI-agenter med oplysninger om cykelrytteren, der sidenhen blev frataget alle sine frygtindgydende sejre. Og hun har vidst, hvad hun talte om, for ifølge senere beretninger valgte Armstrong at være fuldstændig åben og lade Crowe overvære ham dope sig med forklaringen, at det bare var en del af sporten og hans holds forberedelser.