Lionel Messi havde alles øjne rettet mod sig under VM-slutrunden i Brasilien. Han var grunden til, at Argentina havde store chancer for at hæve VM-pokalen igen, sagde fodboldeksperter.

LÆS OGSÅ: Gisele Bundchen overrækker VM-pokalen

Det var nu, Lionel Messi kunne føre argentinerne hele vejen, som Diego Maradona gjorde det i 1986. Og Argentina gik hele vejen. Lige indtil finalen. Hvor Tyskland scorede til 1-0 i forlænget spilletid og vandt. 

Med sit anførerbind gik Lionel Messi forrest i rækken af de argentinske spillere. Op ad tribunen og hen til sølvmedaljerne. Idet han krydsede VM-pokalen, frøs hans blik. Længe. 

Netop dette øjeblik fangede den kinesiske fotograf Bao Tailiang i et billede, der i går vandt en af de mest prestigefyldte priser for pressefotografer, nemlig The World Press Photo of the Year i kategorien sport. 

Bao Tailiangs har altså bygget en succes på Messis store skuffelse. Asker Hedegaard Boye, der skriver om international fodbold og kultur i Jyllands-Posten og Weekendavisen, sætter den i perspektiv:

”Messi får formentlig aldrig en så stor mulighed igen. Til næste VM om tre år vil han være 31 år og ikke lige så skarp, som han er nu."

World Press Photo uddeles hvert år, og i år havde i alt 5.692 fotografer sendt 97.912 billeder ind til vurdering. Af dem udnævntes én vinder af årets samlet set bedste billede.

Tidligere er prisen blevet hjembragt adskillige gange af Jan Grarup, og i år tilfaldt den også en dansker, nemlig Mads Nissen, som til daglig arbejder hos Dagbladet Politiken. Juryen valgte derudover otte vindere i otte forskellige kategorier, der dækker alt fra langtidsprojekter, portrætter og nyheder til hverdagsliv, natur og altså sport, hvor Bao Tailiang og Lionel Messi gik med førstepræmien. 

World Press trøster dog næppe Lionel Messi, der alvorligt mangler VM-trofæet i sin samling for endegyldigt at blive en verdensomspændende helt.

Det påpeger sportsskribent hos Information Bo Kampmann Walther: 

”Der findes en argentinsk og en europæisk Lionel Messi. I Europa har han stadfæstet sig som en absolut verdensstjerne. I Argentina mangler han stadig at markere sig på det niveau, som mange mener, han skal være på. Og hvad fanden skal han så gøre ved det? Han skal vinde VM.”

Men Lionel Messi vandt ikke VM. Og det kan være et problem, når man, som Bo Kampmann Walther fremhæver, er en myte på niveau med Mickey Mouse og Barack Obama. Han skriver historie for hvert skridt, han tager.

”Det ville være mere medgørligt for Lionel Messi at tabe VM, hvis han havde et fighterudtryk og var opblomstret i argentinske klubber som en anden Carlos Tévez. Men det er han ikke,” siger Bo Kampmann Walther.

Lionel Messi flyttede over Atlanten og til storklubben FC Barcelona i 2000 som 13-årig. Og hele vejen igennem sin karriere er han blevet fremhævet som rolig, afbalanceret og tilbageholdende. Derfor var det heller ikke nødvendigvis et naturligt valg, at han fik anførerbindet på det argentinske landshold før slutrunden i sommer. 

”Det lagde ikke et for stort pres på ham, han er bare en behersket type med overblik. Selv når han står ved pokalen, ser man en dybt, dybt skuffet mand, som står i noget nær det sværeste øjeblik i sin karriere uden at bryde sammen,” siger Bo Kampmann Walther.

Efter overrækkelsen blev Lionel Messi, til en hel del fodboldentusiasters undren, udnævnt til turneringens bedste spiller. Asker Hedegaard Boye fremhæver, at han knap nok reagerede på overrækkelsen.

”I finalen var han ret anonym, så han står helt sikkert også med en følelse af, at han kunne have gjort det langt, langt bedre. Det var ikke bare uheld og tilfældigheder, og den byrde står han helt sikkert også med i hovedet lige dér. Han er verdens bedste fodboldspiller, der gik glip af verdens vigtigste fodboldpokal. Og selv der, med alles øjne rettet mod sig, behersker han sig. Det er sådan, han er, netop som på billedet,” siger Asker Hedegaard Boye.

LÆS OGSÅ: Esben Bjerre: Messi er fodboldens Mads Langer

LÆS OGSÅ: Roy Keane: Jeg gav Peter Schmeichel et blåt øje