Det var planlagt, at Kobe Bryant skulle hyldes i nat dansk tid, hvor den 37-årige basketspiller spillede den sidste kamp efter en 20 år lang og gloriøs karriere.

400 journalister var mødt op. Det samme var tidligere NBA-spillere og trofaste fans som Kanye West, Jay Z, David Beckham, Snoop Dogg og Jack Nicholson, der sad på sin faste plads.

Men ingen kunne vide, at det ville gå så godt, som det gjorde.

Los Angeles Lakers, som Kobe Bryant har været tro mod hele karrieren, har en dårlig sæson i år, og sejren over Utah Jazz var ikke givet på forhånd.

Men kampen endte 101-96, og Kobe stod ene mand for hele 60 point. Sidst, han præsterede det samme, var i 2009.

”Det fedeste var, at mine børn så mig spille, sådan som jeg plejede at gøre i gamle dage,” sagde Kobe Bryant efter kampen.

”De sagde: Wow, far! Jeg sagde: Ja, sådan plejede jeg at være. De sagde: Virkelig? Og jeg sagde: Dude, tjek selv efter på YouTube.”

For at hædre den tredjemest scorende spiller i NBA’s historie har vi talt med tre kendere og fans, der har fulgt The Black Mamba og - i nat - grædt over, at han indstiller karrieren.

Thomas Bilde, basketkommentator på TV 2 Sport

Foto: Nils Lund/TV 2

”Jeg dækkede kampen for TV 2 i nat, og som jeg har skrevet på Facebook, var det en god dag på jobbet. Jeg havde allerede været i Go’ Aften Danmark og snakke om Kobe, og Ekstra Bladet havde lavet et helt opslag om ham. Det siger bare noget om, hvor stort det er, at han stopper. Vi stod op under hele kampen, og under fjerde periode (hvor han lavede 23 point, red.), fik både Peter, min medekspert, og jeg selv tårer i øjnene, og vi hørte fra en masse voksne mænd, der var meget bevægede. Da jeg kørte hjem fra arbejde, kunne jeg ikke rigtig slippe det. Det var jo et farvel til en af de allerstørste.”

”De fleste idrætsudøvere, der har været med i tyve år, sætter jo et aftryk. Men hvor mange hen mod slutningen af deres karriere, indtager en eller anden form for birolle, har Kobe stadig været stjernen. Han slutter karrieren af som den bedst betalte spiller i NBA nogensinde. Alene i denne sæson fik han 25 millioner dollars.”

”Han er en ener. Og et ego. Han vil vinde for enhver pris og har lagt, kan man næsten godt sige, et umenneskeligt pres på sine omgivelser. Han forventer, at alle retter ind og ikke bare gør deres bedste, men også præsterer det bedste. Han forventer, at den er der hver gang. På et tidspunkt spillede både han og Shaquille O'Neal i L.A. Lakers, men de havde begge for store egoer. De kunne ikke holde ud, at den anden var en større stjerne, så én måtte rejse, og så valgte Lakers at skille sig af med O’Neal.”

”På banen kan han det meste. Han er for eksempel en god forsvarsspiller, hvilket er lidt undervurderet, men han vil klart blive husket som en angrebsspiller, en scorer. I 2006 scorede han for eksempel 81 point mod Toronto, hvilket er næstmest nogensinde. Han kan skyde udefra, og tidligere i karrieren kunne han også springe ind over banen og dunke. Han er en, der virkelig kan sætte point på tavlen.”

Sara Frost, tidligere radiovært og vært på et nyt gaming-talkshow, der har premiere næste uge.

Foto: Thomas A

”Basket er den eneste boldsport, jeg har kunnet finde ud af at spille nogenlunde - og så er det jo bare med at klamre sig til den. I oktober sidste år var jeg til en L.A. Lakers-kamp, og stemningen var så meget bedre, end man for det meste oplever til andre sportsbegivenheder. Det kan hurtigt blive lidt bøvet.”

”Selv dem, der ikke var der for at se Kobe, var der alligevel lidt for at se Kobe. Han var altoverskyggende til det arrangement. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle fotografere mine venner ved siden af en papfigur af en sportsstjerne, men vi faldt i med begge ben.”

”Jeg følger ikke med hele tiden, men det er en flot sport med så uendeligt mange gode historier, som man skal unde sig selv at kende - om man kan lide basket eller ej. Kobe er bare en af dem.”

”Han sagde på et tidspunkt, at han ikke lod sig overvælde af alt det gode, der foregik omkring ham, fordi han havde visualiseret det flere år før og vidste, hvor han skulle hen hele tiden. Den målrettethed kan jeg godt lide. Og så er han en flot mand. Hold da op!”

Mikkel Hansen, håndboldspiller i Paris Saint-Germain

Foto: Allover Press

”Jeg tror, at alle, der kender bare lidt til basketball, er fan. Manden har spillet tyve år i NBA, har fem ringe og har spillet på et kontinuerligt helt ekstremt højt niveau. Den yngre generation, der er for unge til at være vokset op med Michael Jordan, er vokset op med Kobe Bryant. Jeg har været så heldig at følge dem begge.”

”Hans indstilling til spillet er ret fedt. Han er der altid hundrede procent og giver den fuldstændig gas, når han spiller. Han kører jo bare på, han er en maskine! Hans mentalitet kan mange lære noget af. For ham handler det bare om at være endnu bedre.”

”Og så fylder han meget. De sidste fem minutter af nærmest alle kampe er det jo bare Kobe, der skyder hver gang. Han vil jo altid gerne afgøre det – og har også tit gjort det. Jeg er også ret imponeret over, at han kan have været mindre dominerende i tre quarters for så at komme stærkt tilbage i sidste quarter og lave en masse point. Hvis man har dyrket idræt og har prøvet ikke lige at være mentalt til stede, kan det være svært at komme op i gear igen.”

”Her til morgen skulle jeg lige ind og se højdepunkter fra nattens kamp - eller ’mamba day’, som den blev kaldt. Det er jo NBA-historie. Det er jo næsten lidt sørgeligt, at han skal stoppe, når han var så god i kampen i går. Det bliver virkelig en underlig oplevelse at se Lakers spille uden ham.”

"Mamba out," blev Kobe Bryants sidste ord i NBA. Foto: Getty Images

 

LÆS OGSÅ: Sådan får du sportsikonernes stil

LÆS OGSÅ: Blog: Kobe Bryant er endelig bedre end Michael Jordan

LÆS OGSÅ: De 11 bedstklædte sportsstjerner i verden