Om det er horder af fans eller terrorister, der er truslen, skal livvagten Kent Haakonsson være i topform og ekstremt godt forberedt.

Hvornår fik du ideen til at blive livvagt?
”I 2002 var jeg chauffør i forbindelse med Danmarks EU-formandskab, og i den forbindelse blev jeg uddannet som VIP-chauffør hos politiet. Året efter tog jeg mit første livvagtskursus i udlandet og begyndte så småt at arbejde med mindre livvagtsopgaver. Jeg syntes, det var interessant at bruge de færdigheder, jeg havde fået i Forsvaret.”

Kommer dine kolleger også fra Forsvaret?
”Flere gør, men det er ikke et krav. En del har også en fortid i politiet eller noget helt andet.”

Hvilke fordele giver en fortid i Forsvaret?
”Overblik. Man har en taktisk forståelse, redskaber til planlægning, og man er dygtig til at arbejde sammen med mange og meget forskellige mennesker. Derudover har man jo færdigheder inden for selvforsvar og kampsport, førstehjælp, skydning og radiokommunikation.”

Hvornår er man en god livvagt?
”Vi er ofte meget tæt på vores klient. Så det, der i høj grad gør en livvagt til en god livvagt, er, at man har situationsfornemmelse. At kunne vurdere, hvornår det er muligt at give kunden luft, uden at det indebærer en sikkerhedsrisiko. Kan man træde et skridt væk, mens kunden taler i telefon fx.” 

LÆS OGSÅ: Er du hurtigere og stærkere end en agent? Her er FBI's fysiske test

Hvilket forhold får du til dine kunder?
”Man skal altid holde den professionelle afstand, men man kommer ofte meget tæt på hinanden. Det giver mig en mulighed for at løse min opgave bedre, fordi man kender og kan forudse deres behov. Man bringer dem måske ind ad bagdøren, hvis de ikke er i humør til autografer, eller finder en paraply frem, når det regner. Det er små ting, der afgør, hvor tilfreds en kunde er.”

Hvordan forbereder du en opgave?
”Vi laver så meget research som muligt. Vi ser bl.a. på de hoteller, som vi gerne vil have kunden til at bo på. Der er fokus på sikkerhed, placering og kundens ønsker. Hoteller med fem stjerner eller mere har ofte en anden tilgang til sikkerhed, da de er vant til at have VIP’er på hotellet."



"Nogle gange sender vi livvagter i forvejen, som sørger for, at alt er på plads, før klienten ankommer. Det kan også være, der skal holdes møder med andre sikkerhedsfolk eller politiet. Til en 9/11-mindeceremoni var jeg personlig livvagt for en af talerne, her var der et meget tæt samarbejde med bl.a. Secret Service. Store dele af New York var nærmest i undtagelsestilstand. " 

LÆS OGSÅ: De 6 mest typiske fejl i fitnesscenteret 

"Jeg havde også et job i Stockholm, hvor kunderne skulle tale til et udendørsarrangement med mange mennesker, hvoraf en del var utilfredse med tilstedeværelsen af nogle af talerne. Politiet stillede derfor med SWAT-teams og tre biler til kortegen. Det vanskeliggør transporten til og fra arrangementet, hvor vi skal være ekstremt præcise. Det er ikke altid lige let, når man skal flytte syv biler over 5 km i en europæisk storby, hvor trængslen er høj pga. det samme arrangement, som kunderne skal tale ved.”

Livvagter ser altid koncentrerede ud, når man ser jer på tv. Hvad er det, I står og kigger efter?
”Jeg scanner altid området, registrerer de personer, som jeg ikke ved, hvem er. Er der fremmede i nærheden af kunden, kigger jeg efter folks hænder. Er de i tasken eller lommerne, er jeg opmærksom på det. Det samme gælder kropssproget.”

Er der steder, hvor det er vanskeligere at være livvagt?
”Jeg har arbejdet i Congo og Uganda. Hele området er ustabilt og plaget af meget kriminalitet. Ud over truslen fra parterne i området er der også flere andre ting, man skal have i tankerne, når man bevæger sig rundt i naturen. Fx giftslanger, som i løbet af få timer kan være dødbringende, hvis man ikke har taget sine forholdsregler."

LÆS OGSÅ: Myter, mærkværdigheder og usandheder overhørt i danske fitnesscentre

Hvad så med personer? Hvem er de mest truede?
”Jeg har passet på flere personer, som ligger i den absolut høje ende af trusselsniveauet. Flere af dem har været udsat for attentatforsøg. Det er bl.a. islam-kritikere.”

Har du nogensinde oplevet et attentat på en kunde?
”Jeg har oplevet flere forskellige scenarier. Under et stort arrangement i udlandet passede vi på en politisk person, som tidligere havde været udsat for et attentatforsøg. Derfor var vi fire livvagter på personen hele tiden. Desuden var der en masse politifolk i området. Vi skulle fra arrangementet og hen til bilen. Vi bevægede os ned ad en lille vej, hvor den forreste livvagt meldte, at han kunne se en person, som virkede mistænkelig."

"Vi rokerede i formationen, så der var flere i den retning, hvor den fremmede mand stod. Vi drejede til højre, og han fulgte efter os. Jeg kunne se på hans ansigtsudtryk, at han var meget fokuseret på, hvad vi lavede. Han holdt en hvid termokop mellem hænderne. Vi gik i et roligt tempo, og derfor var der ikke noget underligt i, at han indhentede os."

"På et tidspunkt ændrede han retning og gik mere direkte mod vores klient. Jeg gik bagerst til højre og vurderede, at han var for tæt på, og sagde til livvagten til venstre for mig, at han skulle stoppes. I samme sekund ville manden kaste termokoppen, som indeholdt en syrebombe. Livvagten fik ham stoppet lige inden, og kort tid 
efter kom politifolkene og overmandede ham. Vi kom hurtigt hen til bilen og fik smidt kunden ind. Der gik omkring et minut, fra vi spottede den mistænkelige, til vi var i bilen.”

LÆS OGSÅ: Mønsterbryder: Træn som Mark O. Madsen



Øvelser fra HAAKONSSONS træning

Thaiboksning: Frontspark
God kampsport, da det er en fuldkontaktssport. ”Vi skal kunne gå fra afslappet tilstand til at være meget voldsomme i en kort periode og dernæst vende tilbage til en afslappet tilstand igen.”

Normalt er Kent Haakonsson og kollegerne klædt i jakkesæt. Dog ikke hvis opgaven foregår i fx Afrika. Her bærer de tunge veste, riffel, pistol osv. Med den mængde grej er det problematisk at lave høje spark. Desuden skal sparkene kunne bruges på glatte underlag. Det afspejler sig i de sparketeknikker, som livvagterne træner.

– Træk knæet op til brystet, stræk vristen, og bøj tæerne opad.

– Før underbenet frem mod målet, og ram med fodbalden.

– Sparket er relativt let, kan laves på lidt plads og har stor effekt, også selv om modstanderen er større end dig selv.



Vejrtrækningsøvelse
Kent Haakonsson mediterer og laver energiøvelser for at kunne være afslappet i stressede situationer og få vejrtrækningen under kontrol. Det er vigtigt, hvis han skal sprinte 500 meter og derefter sende et signal over radioen.

– Lad armene hænge langs kroppen.

– Vend håndfladerne fremad.

– Før hænderne op til hagen, mens du langsomt trækker vejret ind.

– Vend håndfladerne fremad igen, og pust luften ud, mens hænderne føres ned til hoften.

Styrketræningsøvelse
Når livvagter træner styrke, er det med fokus på også at bevare smidigheden. Det gør man bedst med frie vægte og øvelser, hvor hele kroppen er i bevægelse. Haakonsson træner fx aldrig skuldrene alene, men kombinerer øvelsen med et dødløft.

– Stil dig med front mod vægtstangen og lidt mindre end skulderbredde mellem fødderne. 

– Hold ryggen strakt eller let svajende, og squat, til lårene er parallelle med gulvet.– Grib vægtstangen med overhåndsgreb i skulderbredde.

– Stræk benene uden at overstrække. Når vægtstangen er ved knæene, rejser du overkroppen. Ryggen skal stadig være strakt.

– Når du er oprejst, løftes stangen op i brysthøjde, så stangen nærmest hviler på brystkassen, og håndfladerne vender mod loftet.

– Løft stangen over hovedet.

– Følg derefter instruktionerne i omvendt rækkefølge for at vende tilbage til startpositionen. Øvelsen er teknisk svær, så start med lav vægt, og hav fokus på at lave øvelsen uden at skade ryg og knæ. 

LÆS OGSÅ: Sådan holder vi formen: 3 mænd om core-træning

LÆS OGSÅ: Få maven trimmet inden sommer: Alt du behøver at vide

LÆS OGSÅ: 8 fede – og anderledes - motionsløb i Danmark