De to denimentusiaster, Henrik Brund og Frederik Lentz Andersen, kommer her med deres fem bedste råd til, hvordan man plejer denim og får det helt rigtige slid på sine jeans. 

Henrik Brund

Grundlægger og ejer af Butik Brund på Østerbro.




1.
 Det første, du skal spørge dig selv om, når du anskaffer dig et par nye uvaskede raw jeans, er, hvilket resultat du går efter. Er du ude efter markante slidområder eller et mere ensartet slid? 

2.
 Er du ude efter markante slidområder, så brug bukserne så meget som muligt – gerne flere måneder i streg. Jo længere tid, jo mere markant bliver sliddet. Mange denimnørder nævner ofte seks måneder som en tommelfingerregel for, hvor lang tid du bør bruge dine jeans inden første vask. Kommer de til at lugte af røg eller mados, kan du prøve dig frem med at lufte dem en dags tid i frisk luft.

3.
 Når du har opnået et slid, som du er tilfreds med, trænger de nok til en vask. Ved første vask benytter nogle kun renseri, mens andre omtaler koldvask (håndvask) som det ultimative. 250 gram salt og 1/2 kop eddike til vaskepulveret skulle angivelig holde på indigoen på de indigo områder, der ikke er slidt væk. Efter første vask bør du stadig bruge dine jeans så meget som muligt imellem de efterfølgende vaske, men da det meste af stivelsen er vasket ud, er jeansene ikke så smudsafvisende som tidligere, hvilket nok gør det mere relevant at tælle i uger frem for måneder mellem efterfølgende vaske.



Tegning af Carsten Oliver Bieräugel.

4. 
Hvis du derimod ønsker, at dine jeans skal have et mere ensartet slid, hvor den mørke farve skal holde i længere tid, er det en god idé at vaske dine jeans inden første brug. Efterfølgende skal de vaskes så få gange som muligt. Jo mere og ved jo højere grader du vasker dine jeans, jo hurtigere vaskes farven væk.

5.
 For ensartet slid, vask helst uden forvask ved maks. 40 grader, og vend altid vrangen ud på dine jeans.



Elvis fik kvinderne til at dåne i sit denim-antræk. Foto Getty Images


Frederik Lentz Andersen
Moderedaktør på Euroman. Har samlet på denim i 18 år.



1. Er du typen, der som jeg går op i selv at slide dine jeans og ikke bare køber et par forslidte, vil jeg anbefale at købe dem raw (uvaskede) og gå dem til over fire til seks måneder uden at vaske dem. 

2. For at holde bakteriebestanden nede lægger jeg dem fra tid til anden i en pose i fryseren over et par dage. 


Tegning af Carsten Oliver Bieräugel.

3. I sommerperioden vender jeg dem på vrangen og hænger dem ud i den bagende sol. En italiener bildte mig engang ind, at det fjerner den lugt af ’hest’, der udvikles gennem flere måneders brug uden vask. Det har virket fint for mig i de 16 år, jeg har fulgt hans råd.

4. Når det bliver tid til at give dine jeans den første vask, anbefaler jeg at vende vrangen ud på dem og skylle dem i lunkent vand kun tilsat en smule sæbe. Uvasket denim har det med at krympe en del, så det kan anbefales, at vandet kun har kropstemperatur, så mister det heller ikke for meget af indigofarven. Selv har jeg konstrueret en træklods med mit taljemål og sat et par kroge i, så jeg kan hænge mine jeans til tørre, uden at de krymper i taljen. 


Tegning af Carsten Oliver Bieräugel.

5. Vær opmærksom på, at uvasket denim afgiver en del farve, så lad om muligt dit nyvaskede denim tørre udendørs. Hvide fliser i et badeværelse har det med at være svære at få skrubbet rene for den drøje indigofarve.



George Harrison pimper sin denimjakke med solbriller, skjorte og slips — og selvfølgelig kam i lommen. Getty Images