Tendenser som hawaiiskjorter , rullekraver  og stumpebukser bliver med mellemrum båret op på tøjindustriens kyster af en bølge - for kort efter at blive skyllet væk igen. 
Samtidig er der andre belædningsgenstande, der modstår modens vekslende strømninger. Som et bolværk.

Det kan godt være, at der ikke er et konstant fokus på dem blandt designere og trendsettere, til gengæld er der tale om tøj af så sejlivet tilsnit, at det aldrig forsvinder fra markedet eller gadebilledet. Det er tøj, som vi vil blive ved med at gå i, selv i et postapokalyptisk samfund, eller efter vi er blevet invaderet af rumvæsener.

Fordi det er upyntet, funktionelt og maskulint, og fordi det kan bruges i mange sammenhænge og i en række aldre. Du kommer med andre ord ikke til skille dig af med det, når du først har fået det inden for i dit klædeskab.

Her er 10 klassiske elementer, der kan være rygraden i en garderobe og blandes i det uendelige, både med hinanden og med mere forbigående moderigtige genstande.


___________
Balletdanseren Alban Lendorf poserer i sømandstrøje, Cartier-ur og sej trenchcoat. Foto: Frederik Lentz Andersen
 
1. Beige trenchcoat
Slå kraven op om ørerne og føl dig som en detektiv – hvad end det er den årvågne Tintin, den snu og skelende Colombo eller den hårdkogte Sam Spade, du identificerer dig med. Frakkens hårde og maskuline aura bunder i dens historiske ophav. Burberry forsynede i 1. verdenskrig omkring en halv million soldater med vandtætte frakker, og producentens klanternede for er siden blevet synonym med trenchcoaten, der er en god føljesvend i foråret, efteråret, og når den danske sommer er ekstra dansk. Sammensæt efter humør med alt fra sneakers til nypudsede brogues.
___________


Johnnie Depp i 'Cry Baby' (1990). Foto: Rex/Moviestore

2. Blå jeans
Det mest demokratiske, man kan iføre sig. Morfaren, dengsen og skinheaden går i dem, uden at nogen undrer sig, og du kan iklæde dig alle disse identiteter, alt efter hvordan du styler dine cowboybukser, som vi plejede at kalde dem. Du kan bære dem med cardigan og sejlersko, med habitjakke og lyseblå skjorte eller med pilotjakke og militærstøvler. Under alle omstændigheder får de mere personlighed, jo mere du slider dem.
 ___________


Ulasteligt fra Gucci. Foto: Frederik Lindstrøm

3. Mørkeblåt enkeltradet jakkesæt
Det er så neutralt, at du aldrig kommer til at træde nogen over tæerne. Der er ingen skjortefarver, du ikke kan sammensætte det med, og du kan – måske lige med undtagelse af gummistøvler, klipklapper og træsko – bruge det med al slags fodtøj. Du kan have det på til bryllup såvel som til begravelse. Du kan bruge det, om du arbejder inden for politik eller økonomi. Hvis du anskaffer dig et i en god kvalitet og i den gyldne middelvejs tidløse snit, der hverken er for løst eller for stramtsiddende, vil du kunne bruge det for evigt. Men hvis du skal føle dig rigtig skarp, vil vi alligevel anbefale, at du får det tilpasset moden – du kan altid få en skrædder til at modificere det senere. Selvfølgelig kan det være liiidt svært at lave om, hvis du én gang har besluttet dig for stumpende bukser.
___________


Matt Damon i 'i tillidvækkende hvid skjorte i The Talented Mr. Ripley'. Foto: Rex/Moviestore

4. Hvid skjorte
Den går godt til alt andet end hårdt fysisk arbejde, og alle over spildealderen bør eje en. Så længe den er pletfri, er der noget fundamentalt elegant ved den. Et vidnesbyrd om ejerens hygiejniske kontrol, der går tilbage til tider, hvor ikke alle havde samme adgang til tøjvask, og som i dag fremvises lige godt med afslappede jeans som med festligt jakkesæt. Hvis man er i det afslappede hjørne, kan det understreges med en oxfordskjorte i grovere vævning. Hvilket leder os videre til næste punkt.
___________



5. Lyseblå oxfordskjorte    
I Danmark kan der være noget lidt neo-aristokratisk Nordsjællands-flavour over de lyseblå skjorter, ikke mindst, hvis de har en Polo-hest broderet på brystet. I USA er Ralph Lauren, der laver nogle af de pæneste oxfordskjorter, et household brand, og vi opfordrer til, at man bruger skjorten, som man har lyst uden at være i tvivl, om man nu også er rich kid nok til at bære den. Brug den uden aldersbegrænsning i kolonihaven eller på arbejdspladsen, sammensæt med slips eller med hvid t-shirt under.
___________



6. Desert boot
Clark’s der fremstiller de mest efterspurgte desert boots på markedet, leverer som en del af deres story telling den anekdote, at modellen er inspireret af en sko, som britiske soldater fik lokale skomagere til at lave til sig under udstationering i Egypten under 2. verdenskrig. De nu klassiske ruskindssko har i løbet af de sidste 50 år oplevet forskellige opblomstringer, blandt andet hos britiske universitetsstuderende, mods og skinheads. I dag er det en sko, der er voksen uden at være duksedrenget. Maskulin og anvendelig til næsten alt, dog ikke anbefalelsesværdig til smoking.
___________



7. Harrington-jakke
Jakken, du aldrig har lyst til at tage af, kan bæres med skjorte eller rundhalset t-shirt. Den er en del af mod-uniformen og fast makker med desert booten. Men den er også meget mere end det. Elvis, James Dean og Steve McQueen har været med til at udødeliggøre jakken, der sidder lige godt på føreren af en vespa med rebelsk glimtende krom, som på en artig ung mand, der går en tur med sin bedstemor. Producenten Baracuta laver den i en række kønne farver.    
___________


John McEnroe i et par Nike Tennis Classics bider sig i fingeren under Wimbledon anno 1982. foto: Foto: Rex/ Ian Dickinson

8. Klassiske hvide tennissko
Vi taler ikke om de højteknologiske rædsler, som mange tennisspillere løber rundt i i dag, men om neutrale, noble og komfortable sportssko, som de fleste mænd holder af at stikke fødderne i. Sko, der smager af gentleman-sport og også af rappernes forkærlighed for noget kridhvidt og ubrugt. Det kunne være en Nike Tennis Classic eller en Adidas Stan Smith. Den sidste har aldrig været af markedet, siden den først blev lanceret i 1971, bortset fra da Adidas for nylig selv tog den af markedet for at øge opmærksomheden omkring den. Måske er den nu på nippet til at sejre sig selv ihjel.
___________


I systuen hos Fidelity, der har holdt den amerikanske flåde varm og også kan hjælpe dig.

9. Peacoat
Også den helt klassiske sømandsfrakke trækker på mænds fascination af historiens hårde halse. Peacoaten har været anvendt i søværn verden over, siddet klædeligt på Robert Redfords skuldre i thrilleren ’Tre døgn for Condor’, og er i dag fuldstændig udødelig som elementært, varmt og uopslideligt overtøj i stampet uld. Den klassiske fra firmaet Fidelity, der har forsynet den amerikanske flåde, er glimrende og økonomisk tilgængelig.
___________



10. Converse All Star ”Chuck Taylor”
De er dårlige at gå i, hverken vind- eller vandtætte eller særlig gode til at dyrke sport i, selv om de oprindeligt blev fremstillet til basketball . Men skoen, der første gang blev fremstillet i 1917, er en letbetalelig smutvej at tilegne sig noget noget rocket coolness gennem. Den er ekstremt populær hos unge, og en voksen mand, der normalt går i dress-sko, får noget drenget kant ved at hoppe i et par Chucks.  

LÆS OGSÅ: De 19 mest ikoniske sneakers gennem tiderne

LÆS OGSÅ: Moden 2015: Brede bukser og grimme sneakers

LÆS OGSÅ: Et af livets helts store spørgsmål: Hvornår skal skjorten ned i bukserne