Op gennem 80'erne, 90'erne og begyndelsen af 00erne har vi fået tudet ørene fulde med beklædningsregler, man bør følge. Men mange af dem kan du sagtens se stort på. Det gælder i langt højere grad om at følge, hvad du selv kan lide og føler dig tilpas i.



Habitjakkens knapper                             
Har din enkeltradede habitjakke en to-knapslukning, så vil de fleste foretrække at holde den nederste knap åben. Faktisk foreskriver de klassiske herrebeklædningsregler, at man aldrig knapper den nederste knap, medmindre der kun er én naturligvis. Men det behøver bestemt ikke være sådan. Flere modehuse er da også begyndt at knappe dem alle, så det kan du roligt gøre. Men forbered dig på løftede bryn, for det er en regel, rigtig mange mænd er bekendt med og følger blindt.

LÆS OGSÅ: De 19 mest ikoniske sneakers gennem tiden



Brune sko til sort tøj  
Det har altid heddet sig, at man bærer brune sko til mørkeblåt eller jordtoner, og sorte sko til mørkeblåt, gråt og sort tøj. Den tid er forbi. Du kan roligt tilsætte brune sko til sorte jeans, som Hedi Slimane ynder at gøre ved sine Saint Laurent shows. De mest regelrette englændere lever stadig efter ’no brown in town’, der henviser til, at brune sko er forbeholdt brug i weekenden, mens sorte sko er det eneste tilladelige i London City (finansdistriktet).

LÆS OGSÅ: Peter Falktofts sneaker får nettet til at bryde sammen



Sammensætning af sort og mørkeblåt                          
Fordi de to nuancer ligger så tæt op ad hinanden, har det altid været forbudt at sammensætte dem. Det er der efterhånden mange, der ikke er enige i. Efter blandt andre Raf Simons har været forgangsmand for det regelbrud, er det nu to farver, der hellere end gerne må sammensættes.



Ur på venstre hånd
Fordi de fleste er højrehåndede, er det blevet en grundregel, at uret sidder på venstre håndled. På den måde bliver urets rem eller lænke ikke slidt på bordpladen, når man fx skriver. I dag er pen og blyant udskiftet med mobiltelefonen og computerens tastatur, og flere er blevet opmærksomme på, hvor irriterende urets krone kan være, når den trykker mod håndryggen. Konklusionen er derfor, at du sagtens kan bære uret på den arm, du ønsker.

LÆS OGSÅ: Sommeren er på vej: Sådan finder du den perfekte solbrille



Bukselængde                              
De fleste sværger stadig til en bukselængde, der dækker 2/3 af skoens hælekap, men siden den amerikanske designer Thom Browne for syv-otte år siden introducerede de ankelkorte bukser, er flere modehuse (Prada, Dior Homme, Comme Des Garcons mfl.) og opinionsdannere hoppet med på bølgen. Vi har på Euroman selv måtte erkende, at vores egne moderegler, der her er visualiseret på et gammelt postkort, er blevet forældet.  

LÆS OGSÅ: Denim til alle



Sneakers til jakkesæt                        
Mange, især ældre, mænd gyser ved tanken om at sammensætte gummisko til jakkesæt, men også den regel er for længst forældet. Især de yngre generationer dyrker det stilbrud, der samtidig er med til at gøre jakkesættet mindre formelt og mere til et hverdagselement på niveau med cowboybukser og T-shirts.


Foto: Kristian Holm

Tag hatten af inden døre
Man måtte absolut ikke have kasketten på til matematiktimen tilbage i folkeskolen. Folk har set skævt til en på restauranter og til offentlige arrangementer, hvis man bar hat. Sådan er ikke helt længere. Først gjorde rapperne det, så Hollywoodstjernerne og nu gør alle det. Selv tv-værter bærer hat under udseendelser. Bær din hat, som du vil. 

LÆS OGSÅ: De 14 fedeste sneakers i 2014 

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du det perfekte jakkesæt

LÆS OGSÅ: 2014: Årets mærkeligste og modigste outfits