Stan Smith, Flux og Huarache har domineret året der er gået. Men de er langt fra de eneste, som har fortjent hyldest. Og der er heller ingen tvivl om, at interessen for sneakers bestemt ikke er blevet mindre.

Køen var eksempelvis over 400 meter lang, da sneaker-butikken Naked gjorde det muligt at købe en kridhvid udgave af 90’er hittet Huarache, og da Nike lagde det sidste udspil fra samarbejdet med Kanye West på deres hjemmeside blev alle sko udsolgt på bare 11 minutter.
 
Vi har samlet vores 14 favoritter fra 2014. Et år, der endnu en gang har stået i sneakerens tegn.  

Nike Air Huarache ‘Triple Black’



Sportstøjs-giganten Footlocker slog sig i august sammen med Nike og adidas i et eksklusivt samarbejde, som de døbte ’Trible Black’.  Som navnet indikerer tog man fem af Nike og adidas’ bedst sælgende sneakers og gav dem en sort overmaling. Herunder 90’er-sneakeren Huarache, som for alvor har fået sit comeback i 2014. ’Trible White’-udgaven var med succes kommet i forkøbet og skabt en stor hype om denne sorte model. Vi har set mange Huarache-nyfortolkninger i år, men denne står som årets højdepunkt. 
      
Acne Adrian Terrazzo



Acnes Adrian-sneaker har i sort eller hvid klædt mange mænds fødder de seneste par år. Terrazzo-printet er fra dette efterårs kollektion og pryder blandt andet en skjorte og sweatshirt. Printet går rent hjem på Acnes enkle sneaker-design. Med karakteristisk svensk kvalitet er denne læder-sneaker klart en af årets mest vellykkede.  

adidas Originals - Stan Smith 2014


 

Før man kunne nå at sige Stan Smith to gange, sendte adidas en ny udgave af tennis-klassikeren på gaden. Hele Stan Smith-bølgen blev sat i gang tilbage i januar, da den længeventede relancering af adidas-klassikeren fra 1971 kom ud. Selv om den kære Pharrell og flere af tidens mest hippe designere har farvelagt den, er denne udgave året bedste Stan Smith-sneaker. 

Nike Free Inneva Woven Black/Gradient Grey



Nikes flettede Free-sneaker vendte tilbage i 2014, efter at have været yderest populære i 2013. 2014-udgaven lægger sig designmæssigt tæt op af de forrige, og sålen er også den samme Free 5.0 sål. Så udover få ændringer i designet er det mest i farvevalget, at denne udgave skiller sig ud. Et af Nikes mest populære sneakers i år.  

adidas Originals ZX Flux Multicolour.



En af årets helt store sneaker-nyheder i hele verden. Og også herhjemme har Flux været et hit, hvor især den helt sorte og denne multifarvede model har været særligt efterspurgte. Hvis Stan Smith har været kongen af sneaker-året 2014 må Flux tilskrives en prinsestatus. Der gik sjældent mange uger mellem to nyfortolkninger. Allerede i august kom der en 2.0-udgave, som ligeledes har været forbi mange kreative hænder.

Eytys Mother Leather



Svenske Eytys har i år hyldet 80’ernes 'Generation Y', som er den første generation, der er vokset op med internettet. Heraf de to y'er i dere navn. Deres egne korte historie er også værd at hylde. Designer Max Schiller forlod Acne tilbage i 2012 og startede sammen med en af sine bedste venner, finansmanden Jonothan Hirschfeld, skomærket.

Allerede inden deres første kollektion kom ud, havde de lavet aftaler med blandet andre Dover Street Market, Opening Ceromony og Colette. Og siden er alle kollektioner da også blevet revet væk fra de eksklusive hylder. Sneakersene er unisex, og sålen er tyk og 90’er-inspireret. De kommer i forskellige farver, former og i læder, ruskind og canvas.  

Common Projects Bball Low



Common Projects laver nogle af markedets flotteste hvide sneakers til mænd. Deres klassiske lave model er allerede blevet en klassiker hos mange sneaker-fans. Designet ændrer sig ikke meget fra sæson til sæson, men dette efterår kom der så en ny silhuet fra amerikansk-italienske designsamarbejde.

Fra basen i New York er denne mediumhøje sneaker blevet designet med inspiration fra 80’ernes tykke basketballsko. Som alle deres andre sneakers er de produceret i Italien. Prisen ligger i den høje ende, men ligeledes gør kvaliteten.      

Nike Flyknit Roshe Run Black



Det var en lille genistreg, da Nike i år tog to af deres bedst sælgende modeller ’Roshe Run’ og Flyknit og smeltede dem sammen til én sneaker. Den nye model er udkommet i flere forskellige farver, men i sær denne sorte blev en af efterårets mest folkekære sneakers.

Puma Blaze of Glory OG x Sneaker Freaker ”Shark Atack”



Det kom bag på mange, da Sneaker Freaker sidste år annoncerede, at man ville relancere Puma-samarbejdet ’Blaze of Glory’ fra 2007. Sneakeren ramte de danske butikker lige omkring årsskiftet, men her blev de ikke længe. Koskind-læder erstattede originalens hajskind, og farverne er også blevet opdateret. Den hajinspirerede kollektion, består udover denne ’ Black Beast’ også af en grå udgave, som de døbte ’Great White’. 
  
adidas Originals Tubular



Hypen var stor, da adidas offentliggjorde, at de ville sende en helt ny sneaker på gaden. Og salget var derefter. Herhjemme blev den revet ned fra hylderne hos butikker som Wood Wood, Rezet Store og Flavour.

Den futuristiske sneaker har hentet stor inspiration fra den populære Y-3 ’Qasa’, og sender signaler om, hvordan det kommende samarbejde med Kanye West vil se ud. Den er allerede kommet med guldhæl og printet snørrebånd, og mon ikke vi i 2015 vil blive introduceret for en masse nye udgaver. 

Ronnie Fieg x ASICS Gel Lyte V ”Cove”



Endnu en vellykket relancering. Den New York-baserede sneaker-designer Ronnie Fieg havde i 2011 succes med et samarbejde med Asics, der førte de to modeller ’Cove’ og ’Mint Leaf’ med sig. I april blev de to nye udgaver så sat til salg igen. Det turkisblå og mintfarvede makkerpar er blevet opdateret med svinelæder og overtrukket på Gel Lyte V’s silhuet. En sneaker, der satte kulør på et ellers farvedæmpet år.         

Nike Air Yeezy II 'Red October'



Først skulle den sendes på gaden i oktober sidste år. Så annoncerede flere af de støre forhandlere heriblandt Footlocker, at lanceringen af Kanye-sneakeren var annulleret. Og pludselig havde Nike - uden varsel - smidt Air Yeezy 2 op på deres hjemmeside. 11 minutter senere var den røde sneaker udsolgt. Det var Kanyes sidste samarbjede med Nike, inden han i 2015 præsenterer sit nye samarbejde med konkurrenten adidas.
 
Y-3 Qasa 'All Black'  



adidas kan godt sende en stor buket blomster af sted til Y-3-desginer Yohji Yamamoto, som tak for, at deres Tubular blev en stor succes. Y-3s Qasa High blev en storsællert, hvilket var en af grundene til at der opstod den store hype inden lanceringen af Tubular. Qasa-sneakeren ligner noget som er stjålet fra’Tilbage til fremtiden’ med sin sokkelignende overdel og neoprene stropper.   

Stampd x Vans OTW Tesella 



Los Angeles–baserede Stampd slog i årets løb sig sammen med Vans og gav streetwear-gigantens OTW Tesella silhuet et frisk pust. En ren og minimalistisk sneaker i flettet kalvelæder. Det  blev et af årets mere eksklusive udgivelser. Meget få forhandlere fik dem hjem. 

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du den perfekte skjorte

LÆS OGSÅ: Det ramte denne uge: Ure til ønskelisten

LÆS OGSÅ: De 19 mest ikoniske sneakers gennem tiderne