2014 var året, hvor der blev stukket sokker i sandalerne på modeugernes runways. Det var også året, hvor mandekjolerne flagrede om hiphoppernes hofter. Og det var selvfølgelig året, hvor Stan Smith-skoen gik sin sejrsgang.

Men hvor kommer moden til at gå hen i det kommende år. Vil disse trends fortsætte, eller kommer vi til at gå fundamentalt anderledes klædt næste år?
Vi har bedt tre danske modebranchefolk om at tage et kig i krystalkuglen og fortælle os, hvad de ser:

Overordnede tendenser: 90’erne fortsætter med konkurrence fra 70’erne
Euromans egen moderedaktør, Frederik Lentz Andersen, mener, at vi vil komme til at se mange af de træk, der definerede 2014's normcorebølge, blive stærkere i det nye år

Normcore, der betegnede en tendens til at klæde sig i uiøjnefaldende usexet no name-tøj med dårlig pasform, blev et af årets mest hypede og googlede ord. Pludselig var det på alles læber. Det er den slags fænomener, der kan få designere til at stejle og give dem travlt med at lægge distance til det for ikke at blive opfattet som mainstream, siger Frederik Lentz Andersen:

"Alligevel kan designerne, selv om de hader mærkatet, sagtens finde på at bruge indholdet i trenden i deres kollektioner. Derfor kommer man også til at se 90’er-inspirationer, anti-fashion-look og brede, nærmest uformelige silhuetter - både i jakker og bukser.”"


Det svenske mærke Acnes bud på en herresilhuet anno 2015.


Kim Grenaa er stylist og kreativ direktør i Grenaa Creative. Han sætter sine penge på et andet årti:

”Jeg tror, at 70’erne bliver den helt store inspirationskilde. Med referencer til boho , glam, safari og lidt ballet,” siger Kim Grenaa, der også helt overordnet nævner det spanske luksusmærke Loewe som et af de navne, man skal holde øje med i år på grund af den nye chefdesigner, briten J. W. Anderson .

 

Blå bikerjakke fra Loewe.

Bukser: Bredden er tilbage
”Vi har haft en laaang periode, hvor bukserne har været meget smalle og stumpende. Den kan godt være ved at være forbi,” siger Frederik Lentz Andersen. Han fortsætter:

”Selv om forbrugerne som regel skal bruge en vis tilvænningstid, er det i hvert fald det, som modehusene dikterer. Vi kommer til at se en del pressefoldede bukser, der er lange og med rigelig vidde i benene, men ikke brede omkring taljen – sådan lidt 20’er-agtige i snittet.”

I Kølvandet på normcore-bølgen mener Frederik Lentz Andersen, at Levi’s 501 bliver angivende for snittet på jeans.

I overensstemmelse med normcorebølgens forkærlighed for uspektakulære anti-fit bliver Levi's' 501-model stor (igen). Her er den i et samarbejde med Supreme fra i år.


Kevin Walter mener, at buksemoden bliver ”loose og komfortabel,” mens Kim Greenaa tror, at 70’er-inspirerede trompetbukser og bootcut-snit bliver stort – gerne i denim.

Overdelen: mega baggy eller med ekstreme stikninger
”En af de mest iøjnefaldende nye tendenser i 2015 er mega baggy overdele, som blandt andre Acne og Givenchy satser stærkt på,” siger Frederik Lentz Andersen, men tilføjer, at trenden ikke nødvendigvis kommer til at præge gadebilledet herhjemme:

”Er man slank, kan det jo være lidt ærgerligt at skulle dække sin figur til. Der tror jeg, at forfængeligheden indimellem kommer til at veje tungere end trenden.”


Ultra baggy fra Acnes forårs/sommerkollektion for 2015.

Kevin Walter tror på korte og funktionelle jakker som for eksempel den klassiske harrington-model.

Harrington fra traditionsrige britiske Baracuta i samarbejde med Stüssy.

Kim Greenaa nævner jakker med ekstremt kraftige stikninger som en af årets mere iøjnefaldende tendenser.



Ekstreme stikninger fra Prada og skjorteflipper à la 70'erne.

Fodtøj: sandaler og anti-limited
I år har Stan Smith, Rod Laver og andre meget rene, tidløse tennissko været et kæmpestort hit. Frederik Lentz Andersen tror, at der kommer en modreaktion:

"Vi vil se et oprør i form af mere farverige tennis- og crosstrainersko, som de så ud i 90’erne fra mærker som Elesse, Diadora, eller L.A. Gear. Måske også fra Reebok Pump. Jo grimmere de kan blive, desto bedre.”



Han ser også en anden sneaker-trend i den nærmeste fremtid, der bryder med tidligere tendenser:

”Tidligere kunne skoene ikke blive eksklusive nok. Alle særudgaverne, som man skal ligge i kø for at skaffe, tror jeg man vil se en modreaktion på: Sko, man kan få i Intersport eller supermarkedet. Anti-limited edition.” 

Kevin Walter har et lidt andet syn på sneakerfremtiden: 


”Jeg tror, perioden med klassiske, lidt tørre tennissko fortsætter langt ind i 2015. Ikke mindst fordi Adidas fejrer 45 års jubilæum for deres Superstar-model. Personligt tror jeg også på en sko som Converse 70’s Chuck. Og New Balance er altid en personlig favorit,” siger han. 



2014 var et stort sandalår, og Kevin Walter tror, vi kommer til at se mere af den slags. Han fremhæver det japanske mærke Suicoke, der laver sporty sandaler i simpelt design. 

 
Også i 2015 kommer vi til at se mange sporty sandaler - a la disse her fra Suicoke.

Kim Grenaa tror også, at sandal-tendensen kommer til at fortsætte i det nye år:


” ... jeg skal selv ha dem fra Prada,” siger han.

 

Farver: stadig klassisk

”Jeg tror, at vi fortsat vil se, at klassiske farver som navy, sort og hvid dominerer – med et pift af jord- og naturfarver,” spår Kevin Walter, der er indkøber for butikken Norse Projects, der sælger casual og street wear.

Frederik Lentz Andersen er enig:

”Jeg tror, at sort er svær at udrydde, men måske bliver den lidt mere nedtonet. Blå og brun vil fortsat være stærke.”


Sort kan ikke slås ihjel, men blå og hvid kommer fortsat til at hævde sig - med lidt jordfarver som joker. Foto: Mads Stigborg og Magnus Ekstrøm.

 

Jakkesæt til hverdag - underdressed til festen

”Den dobbeltradede jakke vil stadig være ekstremt populær – gerne åbentstående,” siger Frederik Lentz Andersen. Han tror, at jakkesættet som hverdagstøj vil blive stadig mere udbredt. Gerne sammensat med t-shirt og sneakers, eller hvor man blander jakker og bukser, så det kan ses, at de kommer fra forskellige sæt:

”Den nye måde at være formelt klædt er uformel. Du har jakkesæt på til daglig. Men bliver du inviteret til en fest, møder du op i t-shirt og jeans. Det handler om at bryde reglerne og gøre det modsatte af, hvad der forventes.”

Åbentstående dobbeltradet, klassisk og alligevel slet ikke. Foto: Mads Stigborg og Magnus Ekstrøm

LÆS OGSÅ:

2014: Årets mærkeligste og modigste outfits

 

LÆS OGSÅ:

Et af livets helt store spørgsmål: Hvornår skal skjorten ned i bukserne?

LÆS OGSÅ:

De 14 fedeste sneakers i 2014