Mandens maskulinitet har været til diskussion utallige gange de seneste år. Nogle mener, at den rigtige mand har gemt sig væk og har brug for at komme ud af mørket som hulemand. Mens andre er enige om, at maskulinitetsbegrebet blot har fået en helt ny betydning i det 21. århundrede.

Akademisk research af mænd og maskulinitet startede i 1970’erne, men den har for alvor taget fart de seneste 20 år. Her er man også gået fra at se på mænd ud fra snævert definerede roller til at analysere maskulinitet som noget komplekst og omskifteligt.

Den skotske Hollywood-stjerne Gerard Butler, der er mest kendt for sin hovedrolle i ’300’, har gennem de seneste to år været ansigt for Hugo Boss’ parfumekampagne ’Man of Today’. 

Det tyske modebrand har valgt skuespilleren til at visualisere den moderne gentleman, da de mener, at Butler på den ene side står for styrke, ro og medfølelse samt initiativ og fordomsfrihed på den anden. 



Euroman.dk har mødt den 46-årige skuespiller til en snak om, hvad han selv mener, at begrebet 'den moderne mand' indbefatter, og hvordan han bør gå klædt. 

Som offentlig kendt føler du dig så presset til at være den perfekte moderne mand?

”Heldigvis, så er jeg det bare. Nej, det er for sjov. I mit job kan man da godt føle et pres ved altid at skulle se godt ud. Jeg prøver ikke at gå for meget op i det, men samtidig har jeg ikke lyst til at blive forarget over, hvad jeg ser i spejlet om morgenen. Eftersom jeg er blevet ældre, går jeg mere op i mit udseende. Og det er da godt at bruge nogle kræfter på det, men gør man for meget, synes jeg ikke, at man er en mand længere.” 

Hvad er ifølge dig en rigtig gentleman?

”Min definition er nok ret klassisk. Jeg ser ham som en ridder, der har styrke, dedikation og passion i sit liv. Men samtidigt også er ydmyg og rolig, både indvendigt og over for andre mennesker. Jeg har en god ven, som altid sagde, at man bare skulle gøre som den gamle britiske skuespiller David Niven. Han var min favoritskuespiller, da jeg var dreng; han var charmerede, sjov, rar og havde bare klasse.” 

Prøver du at inspirere andre mænd?

”Jeg prøver at gøre det i mit rollevalg. Når jeg vælger roller, tænker jeg meget over, hvilke budskaber jeg sender til seerne. Jeg vil gerne inspirere folk til at enten tage nogle chancer i deres liv, opnå mod til at træffe nogle vigtige beslutninger, eller få dem til at rette sig op og forstå deres livssituation."
 
Hvordan skal man behandle hinanden?

"Når jeg møder folk, prøver jeg altid at give dem tid og behandle dem med godt humør og respekt. Sådan vil jeg også gerne selv behandles. Efter jeg er blevet kendt, er jeg meget bevist om, hvordan jeg behandler andre. Jeg har mange minder om møder med kendte fra min barndom, og de personer, som var sødest, står klart tydeligst for mig.” 



Hvor meget betyder mode og stil for dig?

”Som du kan se, er jeg ikke særlig moderigtig. Min stil er meget simpel. Jeg har da mine øjeblikke, hvor jeg tør skeje lidt ud og bære cool designertøj. Min standarduniform består af et par jeans, læderstøvler, T-shirt og en læderjakke. 

Jeg er vild med jakker, og både mit hjem i New York og det i L.A. er fyldt med forskellige jakker. Jeg kommer jo fra Skotland, hvor der er koldt, så vi går altid med jakker – det er vores måde at udtrykke stil på. I L.A. er der desværre sjældent brug for jakker. Når jeg rejser hjem til Skotland, sørger jeg for at få brugt mine jakker.” 

Hvad vil du gerne udtrykke med din stil?

”Jeg vil gerne udvise noget enkelthed, selvtillid og maskulinitet. Jeg ved godt, at maskulinitet i dag er et relativt begreb, og at nogle mener, at det mere pyntede og velplejede udseende også er maskulint. Men det er ikke min stil, jeg vil gerne have det lidt mere groft og enkelt.” 

Hvordan bruger du dine roller til at udforske nye stilgenrer og få inspiration til din personlige stil?

”Jeg finder ofte noget, som er mere prangende eller vildt i forhold til mit eget tøj, som jeg har følt mig tilpas i på filmsettet, og er blevet opstemt over. Tit tænker jeg: ”den her skjorte vil jeg gå med til hverdag”. Men når jeg tager den på væk fra settet, fungerer det ikke alligevel.  

Men jeg har samlet en masse ideer fra ting, som jeg har haft på i mine roller. Som en del af min kontrakt, har jeg fået en klausul, der går på, at jeg kan beholde tøj og kostumer efter optagelserne. Ligegyldigt, hvor vildt det end er. Enten går jeg selv med tøjet, ellers sætter jeg det på en velgørenhedsauktion, hvis filmen bliver populær.”

LÆS OGSÅ: På jagt efter de rige og berømte i Hollywood

LÆS OGSÅ: Klæd dig på til foråret: 21 jakker til varmere tider

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til jakkesæt