Fra hulemænd i skindtøj til soldater i læderrustning til kampflyvere i pilotjakke til Marlon Brando i The Wild One – læderjakken er bare maskulin. Få ting kan signalere rebelskhed og råstyrke som den kan.

”Læder er slidstærkt og læder er pænt. Også over længere tid. Læder får med tiden sit eget liv og udtryk, for når det er gået til, kan man se, at det er blevet brugt. Desuden vil det forme sig efter den, der har gået med det, og derfor er det et meget individualistisk materiale. Den slags patina er rigtigt pænt – især til læderjakker," siger Lasse Tarp fra Lædersmeden

Vælg den rigtige

Motorcykeljakke


Fedtet hår, læderjakke og deruda’. Motorcykeljakken er all american og giver dig et skær af Rute 66 – også selvom du bare er på cykel. Den kan både bruges til stramme jeans eller pæne uldbukser – det er bare at finde sin egen stil.



ASOS: 1.470.-

H&M: 1.499,-

Bomber jacket


Denne jakke blev oprindeligt designet til besætningen på den type fly, de er opkaldt efter. Siden da er der ikke ændret meget på designet, om dog det er blevet populært at droppe den plyssede krave, men den kan altid kendes på, at den slutter tæt om livet.



Acne: 9.495,-

Schott: 4.900,-

Racer Jacket


Oprindeligt brugt til motocross, men er i dag det pæne valg, hvis det skal være læderjakke. Prøv jakken med skjorte og slips i stedet for en blazer.



Samsøe Samsøe: 3.500,-

Topman: 1.144,-

The aviator eller pilotjakken


Jakke med for og markant krave. Giver på grund af foret en hvis pondus til bæreren, så dette er ikke jakken, hvis du er til lag på lag – eller bare er en stor fyr i forvejen. Slå kraven op eller lad være. Stil den med aviatorbriller, og gå i Mavericks fodspor.



Mustang: 2.395,-

Acne: 15.995,-

Når du køber den

”Som forbruger er det enormt svært at kende forskel på gode og dårlige læderjakker, men det vigtigste, jeg vil foreslå folk, er at kigge på, om det er okseskind. Okseskind er det mest slidstærke læder, og det er en bedre kvalitet end andre skind og imiteret læder. Vil du have en jakke, du kan gå med resten af dit liv, så gå efter okseskind. Man skal også holde øje med, om lynlåsen, hvis der er lynlås i jakken, ser holdbar ud. Og så skal man selvfølgelig kigge på syningerne, for det kan godt være en dyr affære, hvis de ikke er i orden, og jakken skal repareres," siger Lasse Tarp fra Lædersmeden



Fatigue eller fieldjakken er en videreudvikling af en militærjakke og har ekstra forstærkning i skuldrene. Har desuden ofte to lommer på brystet og går til lige under hoften. Her er en fra Sæther &Sørnæs.

Do's and don'ts

Do’s
     - Ofte er en læderjakke et meget kraftigt statement i sig selv, og du behøver ikke mere end den og en ensfarvet trøje, hvis du er til det mere enkle look.
     - Virker med T-shirts, striktrøjer, sweatshirts, skjorter…
     - Går til (næsten) alle slags bukser – men hold dig fra læderbukser, med mindre du er med i The Village People.

Don’ts
     - En læderjakke er i ni ud af ti tilfælde afslappet og går derfor ikke til formelt brug.
     - Lad være med at købe en læderhat. Også selvom du har været på ferie i Australien, mate.
     - Brug aldrig din læderjakke til shorts og joggingbukser.


Duster eller cowboyfrakken er en lang frakke, der næsten rører bærerens fødder. Fra cowboys til motorcyklister på langfart er dusterjakken den rejsendes uniform, men er for alle os andre et vovet tøjvalg. En dusterjakke er altid god, hvis du er ude at duellere - som her i Once Upon a Time in the West.

Pas på den

En læderjakke kan ved første øjekast virke dyr, men hvis du passer ordentligt på den, kan den vise sig at være den bedste investering, du nogensinde har gjort dig. Læder holder nemlig meget længe. Prøv selv at gå på Nationalmuseet og giv en gammel læderrustning et kig. Hvis du passer ordentligt på din læderjakke ender den måske også en dag på museum.

Når du lige har købt din nye læderjakke, og før du er begyndt at gå med den, så giv den en gang imprægnering. Husk at læse grundigt på sprayen for at være sikker på, at det er den rigtige, du har fat i.


Cattlemanjakken har knapper i stedet for lynlås, da dette er bedre, hvis man er til hest. Cattlemanjakken er en af de ting, der popper op i modebilledet med jævne mellemrum, men hos Indiana Jones går den aldrig af mode.

Hvis der er kommet snavs, salt- eller regnvand på den, så tør det af, når du kommer hjem. Er jakken helt våd, skal du hænge den til tørre på en bøjle. Dette hjælper med at holde faconen. Nå ja, og så lader du den selvfølelig lufttørre. Ikke noget med tørretumbler eller hårtørrer. Ellers kan det give revner i læderet.

Når du hænger den væk til sommer, eller bare ikke skal bruge den i lang tid, er der nogle der foretrækker at komme en opbevaringssæk over den, men sørg lige for, at det er noget, læderet kan ånde igennem.

Giv jakken noget lædercreme, så den holder sig blød og bevægelig. Hvad angår produkter, du bruger til din læderjakke, så vær opmærksom på ikke at bruge noget der indeholder silikone eller alkohol. Det kan nemlig skade læderet. For tykke lag kan også kvæle læderet.

LÆS OGSÅ: Syv pomader til dit hår: Farfars hemmelige våben

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den perfekte skjorte

LÆS OGSÅ: Syv sko der går til alle tider