I dag er det præcis 60 år siden, skuespilleren James Dean døde. 30. september 1955 kørte den fartglade, kun 24-årige skuespiller og ungdomsidol, galt i sin Porsche Super Speedster på U.S. Route 466, tæt ved Cholame, Californien.

Men selvom James Dean kun nåede at lave tre film, 'East of Eden', 'Rebel Without a Cause' og 'Giant', og fik en brat afslutning på et alt for kort liv, har en sat et uudsletteligt aftryk på popkulturen. Den dag i dag stadig han som et symbol på rebelskhed, coolness og frem for alt: God stil.

Derfor har vi i dagens anledning samlet en håndfuld stilede James Dean looks til dig:

Først og fremmest er James Deans look båret af altid velsiddende hår. Til det brugte han hårpomade, nærmere bestemt Pluko Black & White. Den klassiske pomade har eksisteret i 90 år og produceres i Memphis, Tennessee.

Konsistensen minder lidt om en blanding af bivoks og stuevarm honning. Den har en høj glans og er meget klistret, men har ikke hold nok til at tæmme et stærkt, krøllet hår.



Billigvoks.dk: 49 kr.




Sammen med blandt andre Marlon Brando var James Dean med til at udødeliggøre jeans og T-shirt kombinationen. Jeans'ne skal helst være 501'ere fra Levis, mens T-shirten bare skal være hvid.


Hvid T-shirt: H&M (49 kr.)

Jeans: Levis: (799 kr.)



Selvom Dean var bad boy, før der var noget der hed bad boy, kunne han også være en pæn ung mand i hvid skjorte og nydelig jakke.


Hvid skjorte: H&M (249 kr.)

Mørk blazer: Gant (3.100 kr.)


Less is more. Det vidste James Dean og sportede gerne en enkel, sort striktrøje med rund hals.


Sort strik: Weekday (400 kr.)



Her ser vi, hvordan en pæn skjorte og ordentlige bukser, der jo ellers er enhver kontorelevs uniform, kan gøres cool ved at tilsætte sort læderjakke, lækkert hår og kølig attitude.




Oxford-skjorte: Magsin (400 kr.)

Uldbukser: Selected Homme (677 kr)



I sin korte karriere nåede Dean at spille hovedrollen i to film, den ene en større klassiker end den anden. Størst er måske Rebel Without a Cause (1955), hvor han bærer sin ikoniske, røde jakke.


Rød jakke: Topman (454 kr.)


Læderjakken behøves ikke altid blive båret med hvid T-shirt.


Polo: Ralph Laurent (595 kr.)

Læderjakke: ASOS (1.470 kr.)



Når man er så cool, gælder det om at være klædt varmt på.


Sort frakke: Pier One (1.095)



Få elementer kan sige rigtigt meget. For sko er ikke bare sko, og solbriller er ikke bare solbriller.

Solbriller: Ray Ban (1.025 kr.)

Loafers: Brett & Sons (999 kr.)


LÆS OGSÅ: Stor guide til læderjakker

LÆS OGSÅ: 11 pomader til dit hår. Farfars hemmelige våben

LÆS OGSÅ: De 13 mest stilede film nogensinde