1. For 60 år siden var det helt almindeligt at gå med hat. Faktisk var der flere, der gik rundt med end uden. Oprøret mod de konforme beklædningsregler og frisurens individuelle udtryk blev til gengæld hattens midlertidige død. Men med mellemrum bliver klassisk hovedbeklædning som panamahatten, flatcap’en og fedoraen genoplivet. Om du er et hattemenneske eller ej, handler det i sidste ende mest om selvtillid. Tør du bære den, enten med et glimt i øjet eller med gravalvorlig mine, så gør det med overbevisning.

2. Om lejligheden er til hat eller ej er et temperamentsspørgsmål. Der er selvfølgelig begivenheder, hvor det er mere passende end andre, men i dag klæder de færreste sig efter de klassiske beklædningsregler. Følg din mavefornemmelse: tjekket eller tosset?

LÆS OGSÅ: Få en ny efterårsgarderobe for under 5.000 kroner


Man kan bære hatten på skrå i alle aldre. Her Billy Wilder i 1969. 

3. Skal du følge en enkelt regel, så giver det mere mening og er samtidig mindre stressende for dine omgivelser, hvis du bærer hat udendørs og tager den af, når du er indenfor. Det er i hvert fald høfligst ikke at bære hat, mens du sidder til bords med andre.

4. Du bestemmer selv, om din hat skal fremstå som et tjekket tilbehør eller skal ende med at stjæle al opmærksomheden. Det afhænger af, hvor godt den passer til den måde, du ellers klæder dig på. En sort cylinderhat eller en bowlerhat kan let virke teatralsk, medmindre du selvfølgelig er iklædt det helt store festskrud.


”You can leave your hat on,” siger Joe Cocker til John Lee med enklassisk homburg-hat, New York 1990.

5. Personligt foretrækker jeg at bære hat til daglig frem for ved begivenheder. Jeg er mest til de mere almindelige hattemodeller som en flatcap i mørkeblå eller jordtoner om efteråret og en mørkeblå eller sort fedora eller trilby om vinteren. Om foråret er jeg typisk i et mere sporty lune og trækker gerne en klassisk amerikansk baseballkasket på, og om sommeren står den på en panama- eller stråhat. Bær og sæt din hat, som du vil.




LÆS OGSÅ: Moderedaktørens 3 gode råd til at købe et ur

LÆS OGSÅ: Modeposten: Nyt lovende, dansk tøjmærke: ”Nu har vi set nok strikhuer og fuldskæg, det er tid til at mænd finder deres egen unikke stil”

LÆS OGSÅ: Slidstærkt efterår: 42 jakker, skjorter og striktrøjer