Det er det samme problem hvert år. Passer jakken stadig, er skoene for slidte og forsvandt butterflyen ikke sidste år? 

Herrebeklædning har historiskset været fyldt med regler for, hvad man må og ikke må, især når det kommer til den formelle påklædning. Selvom vi opfordrer alle til at bryde med de traditionelle regler og finde deres eget personlige udseende, er der nogle beklædningsgenstande, som bare hører sig til nytårsaften.  

LÆS OGSÅ: Julegaver: 61 ting vi ønsker os

En smoking er det mest festlige, og skoene skal gerne være nypudsede. Dét og meget mere guider vi dig igennem, så din nytårsaften bliver mere velklædt end nogensinde før. 


Foto: Rasmus Weng Karlsen

Og husk, at være klædt ordentligt på til nytårsaften handler om mere end den rigtige smokingskjorte og den perfekte sløjfe på selvbinderbutterflyen. Det kræver god bordstik og gentleman-manérer. 

På fødderne



Vagabond Crafton til 1.099 kr.

Det mest korrekte og det mest festlige er at bære sorte laksko. De behøver ikke være spidse eller ligne bankmandens sko, men lad dem endelig skinne lidt i stedet for at finde dine gamle udtrådte lædersko frem. 

LÆS OGSÅ: Klassisk nytårs outfit til budgetpris 

 

 

 



Common Projects Laced shoes til 3.500 kr. 

Må det ikke være for pænt, og er du mere sneaker-typen, kan du også hoppe i et par sko fra sneaker-specialisten Common Projects. Med et mere sporty look og en gummisko-inspireret sål, går denne sko også til nytårsfesten, især hvis den står på en stor fest og masser af fart på. 

 

LÆS OGSÅ: Nytårsmenu: Sådan laver du den perfekte nytårsmenu

 


Barneys New York Velvet Venetation Loafers til 3.060 kr.

Skal du bryde reglerne her, så stik evt. i et par velour-loafers i sort, bordeaux eller midnatsblå, som det til gengæld kræver sin mand at troppe op i.


 
Church’s Westbury til 4.400 kr. 

Den lakkede sko med et spænde over vridsten, en såkaldt monksko, er en sand herreklassiker. Det samme kan man sige om Church’s sko generelt. Den er god som et supplement til den helt enkle og pæne laksko. 

 



Pantherella Vale til 145 kr.

Til fest hører et par lange kvalitetssokker i fin uld eller silke sig til.  

LÆS OGSÅ: Nytår: Her er en nem, frisk og børnevenlig nytårsmenu 


Skjorten

 

Foto: Andreas Houmann

Stenström Smokingskjorte til 999 kr. 

Klæder du dig efter de traditionelle smokingregler, bør skjorten være hvid med almindelige flipper, have skjult knapstolpe (så knapper ikke ses) og have manchetter, der tillader brug af manchetknapper. Skjorten med knækflipper er egentlig forbeholdt kjolesættet (i daglig tale et pingvinsæt), men også her kan du i princippet gøre, som det passer dig.

LÆS OGSÅ: Nytårs-dresscode 

 



Saint Laurent White Bib-Front Cotton Tuxedo Shirt til 5.100 kr.

Det franske modehus har lavet en moderne udgave af smokingskjorten. 

 



Bruuns Bazaar Barry til 699 kr. 

Går du ikke med manchetknapper, kan en klassisk oxford-skjorte også gå an. Hvis ikke du skal fremstå alt for casual, så gå efter den lidt lettere skjorte med en mere blank overflade. Det får dig til at se mere festlig ud. 

 



Comme des Garcons SHIRT Zip Shirt til 2.250 kr. 

Har du lyst til at eksperimentere og nægter at ligne alle de andre, så gå væk fra den traditionelle skjorte og hop i stedet på en af tidens største tendenser. Skjorten med lynlåsen bliver efterhånden lavet af alle respekterede designere og modehuse. Men hold den hvid og undgå skjorten, der får dig til at ligne en Irma-medarbejder. Du er klart mest elegant i hvidt.

 



COS BIB Shirt til 650 kr. 

Endnu et bud på en alternativ og fræk skjorte. Denne COS-skjorte har hverken knapper eller lynlås, og du vil med garanti være den eneste i selskabet, der bærer denne. Anderledes, men hvorfor ikke?

 



Turnbull & Asser Dress shirt studs til 2.210 kr.

Smokingskjorter med meget stift skjortebryst kan kun lukkes med løse brystknapper. Selvom de fleste moderne skjorte ikke er så stive i det, kan de stadig være deltaljen, der gør dig helt gennemført.   

 



Paul Smith Cufflinks til 925 kr. 

Skal der være lidt farver på dit outfit, kan du roligt gøre det med manchetknapperne. Det er din mulighed for at pifte det hele lidt op eller fortælle den gode historie, der kan være tilknyttet dine manchetknapper.

Smokingen

 


 

Tiger of Sweden Sinata Tuxedo til 4.800 kr. 

Hvis du skal gøre det mest festligt, skal du trække i smokingen nytårsaften. Hvor jakkesættet er lidt mere konservativt, og derfor også bruges på formelle arbejdspladser, er smoking mandens fine festlige tøj. 

 LÆS OGSÅ: Klar til nytår? Sådan serverer, mixer og drikker du champagne

 



AMI Wool Tuxedo Jacket til 6.500 kr. 

Hvis du søger en blanding af gennemført design, moderne snit og høj kvalitet, bør du overveje denne smoking-jakke fra franske AMI. Klassisk og moderne på samme tid. 

 



ASOS Slim Tuxedo Suit. Jakke til 957 kr. og bukser til 478 kr. 

Det er mest klassik med en sort smoking, men der er ingen, som siger, at du ikke kan trække i et mørkeblåt sæt. Eller en anden farve for den sags skyld. 

 



Hackett Bengal Striped Braces til 980 kr. 

Smokingbukser holders traditionelt på plads med seler og har derfor påsyede seleknapper. Selvom du sagtens kan klare dig uden selerne, og at bukserne gerne skal passe dig i livet, således du ikke behøver bælte, kan det stadig give dit look lidt kant og charme. 

Vesten

 

 

Topman Textured Tuxedo Waistcoat til 300 kr.

 

De første smokinger, der viste sig i modemagasiner for godt hundrede år siden, var tredelte. Den bestod af en enradet jakke, vest og bukser syet af samme stof. I dag behøver jakken ikke være enradet, den toradet er lige så god. Og vesten er ingen nødvendighed, men det kan stadig være cool at gå hele vejen. Den er kendetegnet ved sin dybe udskæring. Det mest klassiske er at have den i samme farve som jakken. 

 



Filippa K Art Check Waistcoat til 1.500 kr.

Er man på et traditionelt jakkesæt kan man nemt pifte det hele lidt op med denne ternede vest. Modsat smokingvesten har en jakkesætsvest typisk en højere udskæring og typisk v-formet. 

Om håndleddet

 


Foto: Andreas Houmann

Rado Diamaster til ca. 17.000 kr. 

Din klassiske og pæne påklædning kræver også et lækkert dressur. Læderrem og en helt enkel urskive er vejen frem. 

Jakkesættet

 

 

Gant Rugger Club Blazer til 3000 kr. 

En blazer har guld eller sølv knapper, andre jakker skal tituleres habitjakke, sportsjakke eller blot en jakke. Her har Gant Rugger leget lidt med det klassiske og giver dig den nødvendige feststemning. 

 



Won Hundred Ravn til 2.200 kr. 

Har du ikke nok begivenheder i løbet af året, hvor en smoking er en nødvendighed, og vil du hellere investere i et festligt jakkesæt, du kan bruge hele året, så er et toradet jakkesæt en god idé. Det enkeltradet er mere hverdagsagtigt og afslappet, så et toradet jakkesæt bør næsten være et fast del af din garderobe til de mere formelle festligheder. 

 



COS Contrast Slim-Fit Trousers til 790 kr.

Mangler du bare et par bukser til din sorte jakke, vil disse bukser være et godt bud på buksen, der gør dig både festlig og velklædt til nytår, og som samtidigt kan bruges, når du vender tilbage på jobbet. 

Butterflyen
 

 


Hackett Silk Bowtie til 400 kr. 

Til nytår bør du have butterfly på, så gem slipset til du er tilbage på kontoret. En rigtig gentleman kan binde sin egen butterfly. Det mest klassiske til sort smoking og hvid skjorte er en sort butterfly. 

 


Etro Paisley bow tie til 780 kr. 

 

Ligesom med alle de andre beklædningsgenstandene er der også en butterfly til de mere modige. Er du typen, der ikke er så regelret og godt kan lide at skille dig ud, er en mønstret butterfly oplagt. 

I lommen

 

 

Emma Willis Pocket Square til 720 kr.

Til din sorte jakke ser det elegant ud med en hvid charmeklud i lommen. Og den behøver ikke være fyldt med blomster og kraftige farver for at skabe en imponerende virkning. 

 



Hermés Accroche-moi til 980 kr. 

Men samtidig er lommetørklæder skabt til farver og mønstrer, som leger lidt med farverne på resten af din påklædning. Enten passer den til ellers agerer den kontrast og skaber lidt opmærksomhed. Men lad endelig vær med at dukke op i fem forskellige farver.

LÆS OGSÅ: Nytår: De bedste cocktails

Om halsen 

 

 

AN IVY Neckerchief til 199 kr. 

Her er en lommeklud, som du både kan have i lommen og rulle sammen og binde om halsen, hvis du hverken er til slips eller butterfly. Når butterflyen ryger senere på natten, kan kluden også tages op ad lommen og bindes om halsen. 

 



Lanvin Wool Scarf til 800 kr. 

Den mest enkle måde at bære halstørklæde på, er bare at lade det hænge, men også den mest festlige måde. Tørklædet bliver lidt mere til pynt end mod kulden, men det er vel også essensen af nytår? Og så er der gode muligheder for at vise et lækker tørklæde frem, ligesom dette fra Lanvin. 

 


Foto: Andreas Houmann

Paul Smith Medallion Silk-Blend Scarf til 1.500 kr. 

Et silketørklæde er det mest festlige, du kan holde varmen med, når cigaren skal ryges og fyrværkeriet opleves.  

 

Frakken

 



Acne Studios 
Garret til 4.195 kr.

 

Du skal jo også ankomme og gå fra festen med stil, og det gør du bedst med en pæn og tyk uldfrakke. 

Selected Homme Uld frakke til 999,95 kr.

 



Den har holdt mange sømænd varme gennem årene, og det samme kan den gøre for dig. Et andet bud på en lækker uldfrakke til nytårsfesten og resten af vinteren.   

LÆS OGSÅ: Få inspirationen til din nytårsaften 

På hovedet 


Foto: Andreas Houmann

Hornskov København Fedora til 2.000 kr.

Hatten hører hjemme nytårsaften. For de fleste tilfælde bliver det mest til en Byggemand Bob kasket eller en pink hat med glimmer, og det behøver du heller ikke være for fin til, men ankom gerne med en flot fedora hat. Denne fra Hornskov er håndlavet i kaninskind og en unikt vintage pin i båndet. 

LÆS OGSÅ: 20 champagner til nytår

 

LÆS OGSÅ: 11 trends fra 00’erne der bragede frem - og pludseligt forsvandt

 

LÆS OGSÅ: Spejlblanke laksko til nytår