Hiphopperne har altid gjort sig i flamboyant tøj og drømme om herredømme. Og kongerne af dagens rapmusik er vel nogle af de mediepersonligheder, der går allermest prangende klædt. Det er for eksempel ikke så mange andre musikalske miljøer, hvor guld og hermelin er en normal del af dresscode.

 En amerikansk blogger, Cecilia Azcarate, der elsker såvel hiphop som kunsthistorie har fundet et overraskende link mellem modeidealer hos renæssancens elite og herskerne over nutidens rapscene, såsom Kanye West og Wiz Khalifa. 

Dengang som nu var det vigtigt at præsentere sig selv med autoritet og glamour, og Azacarte viser i sine underfundige sammenstillinger, hvor meget inspiration, rapperne rent faktisk kan have hentet i verdenskunstens skatkamre. 

Men Cecilia Azcarate holder sig ikke til europæiske mesterværker, men påviser også ligheder mellem tidlig syd- og mellemamerikansk kunst.

Bloggeren, der arbejder freelance i reklamebranchen, udtaler til magasinet Vice, at ”vore dages rappere er den moderne popkulturs konger og herremænd, så det undrer ikke mig, at der er ligheder.

Spørgsmålet er så, hvor bevidste de unge hiphoppere er om kunsthistorie. Det kan i hvert fald konstateres, at Jay-Z gør et stort nummer ud af at understrege, at han ikke bare interesserer sig for lugten af dollarsedler, men også for kulturel kapital, når han rapper om Picassoen, der hænger på hans væg.

Selv siger Cecilia Azcarate om sit visuelle projekt:

”Det har været interessant for mig at skabe et redskab, der får ungdommen til at kigge på gammel kunst på en ny måde – at gøre dem nysgerrige eller få dem til at synes, det er spændende at tage en tur på New Yorks Metropolitan Museum. Eller omvendt: at få folk, der ikke normalt interesserer sig for hiphop til at interessere sig for, hvad rapperne laver, og som jeg selv synes er temmelig imponerende”

På de følgende sider kan du se eksempler på, hvordan blandt andre Wiz Khalifa, 2 Chainz og ASAP Rocky i påfaldende grad ligner kunstværker, der har mange hundrede års forspring. Til venstre: udsnit af Hugo van der Goes: 'De hellige tre kongers tilbedelse', slutningen af 1400-tallet. Til højre: Wiz Khalifa.Til venstre: Quentyn Massys: 'Ecce Homo', 1520. Til højre: 2 Chainz.Til venstre: Mester fra Salzburg, ca 1465: 'Sankt Lorents' martyrium'. Til højre: ASAP Ferg.Til venstre: Snittet kop med portræt af 'Overskåren læbe', tidlig peruansk Moche-kultur, cirka år 400. Til højre: ASAP Rocky.Til venstre: 'Sankt Valentins arm', relikvie, Schweiz cirka år 1400. Til højre: 2 Chainz.