Historien om sportssko er historien om nye teknologier.

Air. Torsion. Pump. Disc. Flyknit. Boost. Engang blev de hovedsagelig udviklet for at højne sportspræstationen og gøre den mere bekvem, men efterhånden er teknologierne lige så meget led i design-kampen om at adskille sig fra konkurrenterne. 

En af de seneste teknologier, der lader til at være på vej frem på sneakermarkedet, er en stram elastisk krave, der som en sok får skoen til at sidde fast om dine ankler. Og hvilken sportsgigant, der fandt på det først, er lidt uklart.



Det seneste eksempel på tendensen kommer fra Nike. Sportsgiganten har ladet billeder sive, og selv om der stadig mangler oplysninger om modelnavn, pris, forhandlere, lanceringsdato og den slags formalia, er det tydeligt at se, at der er tale om et, for en skatersko, nyt design.



På sitet Highsnobiety kan man læse masser af fornærmede kommentarer til billederne. For eksempel at de ikke ville være værd at skate i. Men også, at Nike skulle have plagieret sok-konceptet fra adidas, der har brugt det til deres løbesko Tubular Doom.

Tubular Doom, der for nylig kom i en limited slangeskindsudgave, har herhjemme været i handelen i en sort model hos blandt andre Storm og Rezet. 

 

Nike har også allerede en sneaker i handelen med sokdesign: Air Footscape Magista:

I New York-butikken KITH finder man også trenden i en løbesko til kvinder fra det Adidas-ejede mærke Y-3:

Butikken har også selv lavet et samarbejde med Adidas om en limited version af Tubular Doom:

Om Nike så har planket sok-trenden fra adidas kan være svært at afgøre. 

Amerikanerne har selv tidligere brugt lignende teknologier i fodboldstøvler, for eksempel denne Hypervenom Phantom-model designet til Neymar, hvor der er brugt Flyknit til at skabe en fleksibel krave.


Og i Kobe Bryant-sko, allerede i 2012:

Her var der dog tale om en udtagelig sok og ikke en integreret del af skoen. 

 
 
LÆS OGSÅ: Næsten 10.000 for et par sko - unge sælger sneakers videre for formuer

LÆS OGSÅ: Verdens 11 bedst klædte sportsstjerner

LÆS OGSÅ: Sådan får du sportsikonernes gode stil