Clark’s Desert Boots - 60’er-retro, der kan parres med (næsten) alt

Denne klassiske sko blev første gang præsenteret i 1950 og var inspireret af de sko, britiske officerer i Kairo bar i deres fritid. Ørkenstøvler har den helt klare fordel, at de er pæne uden at være for pæne. De kan bruges til alt fra kontoret, byen og skoven, og så har de har et skær af 60’er-retro over sig. Gå efter et par i lys ruskind, og par dem med stort set hvad som helst – bare ikke smoking eller dit pæne jakkesæt.

Dr. Martens - Pæn og punket

Efter at have været tysk læge under anden verdenskrig udviklede Dr. Martens denne sorte støvle. På de første prototyper var sålen endda lavet af dæk fra kasserede Luftwaffefly. Siden er der udviklet på designet, så de i dag fås i et væld af farver med ortopædisk sål og som lange støvler og sko. Støvlen var især populær blandt punkere i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne. De er ikoniske som symbol på oprør og vitalitet. På det seneste er det også blevet populært at matche de lave, sorte Dr. Martens med et jakkesæt, så man på den måde er pæn og punket på én og samme tid.

Adidas Stan Smith – Den klassiske sneaker

Disse kridhvide sneakers er opkaldt efter den tidligere verdensetter og dobbelt grand-slamvinder af samme navn. Selvom man i dag nok skal undgå at spille tennis i disse sko (dels tilbyder de ikke meget støtte til anklerne, og dels mister de det karakteristiske hvide look efter sekunder på en grusbane) kan man sagtens have meget glæde af dem. De emmer af sport, men er samtidigt laid-back og casual. Vælg dem med det grønne mærke, hvis du vil have klassikeren over dem alle inden for tennissko.

Church’s Brogue – En gentleman fra højlandet

Den perfekte sko til en klassisk gentleman, der ikke vil være for kedelig eller for spraglet. En skotsk sko af flere stykker læder, dekorerede med huller i mønstre (broguing). Oprindeligt brugte pæne herrer kun brogues til at gå i terræn, men i dag kan de bruges på til næsten alt undtagen sport og rock, så kan du undvære det, får du meget igen. En brogue kan minde meget om en wingtip, men her kan man kende forskellen ved, at der er en W-form på snuden af en wingtip, som der ikke er på en brogue. 

Chuck Taylors, Converse Allstar – Rebel without a cause

I første omgang skabt til basketball, men er mere kendt for at være teenagerebellernes officielle fodtøj, blandt andet båret af rebellen over dem alle – James Dean. De er tidløse, ungdommelige forfærdelige at gå i, hverken vind- eller vandtætte men så absolut den ringe pris værd. Med et par Allstars på fødderne får voksne mænd, der normalt går i kontorsko lov at være teenagerebeller igen. De fås efterhånden i alle tænkelige udgaver og farver, men vil du have fat i klassikeren, så hold dig til de blå.

Chelseastøvler – Perfekt til turen ned ad Abbey Road

Chelsea boots eller Beatles-støvler forbindes i høj grad med 60’erne og The Fab Four. Den stil er så absolut på mode nu, og et par sorte chelseastøvler er et absolut must, hvis man vil lade sig inspirere af Swinging London. Med elastik i siderne er de nemme at få hurtigt af og på, hvis man tidligere har haft besvær på det område. Desuden er de en af de få skotyper, der er både elegante og rockede. De kan således bruges både til rockkoncerten eller på arbejde. Forskellen på chelsea boots og beatlesstøvler ligger i, at førstnævnte har flad sål mens rockkvartetten foretrak hæl.

Adidas Superstar – I Run DMC’s fodspor

Endnu en sportssko fra Adidas, der ikke er velegnede til sport. Superstaren blev oprindeligt introduceret til (basket)verdenen i 1969 og få åt efter spillede to tredjedele af NBA i de hvide sko med de tre sorte striber. Dog er disse sko nok mest kendt for at blive båret og hyldet af rapgruppen Run D.M.C fra Queens i New York. De nægtede at skifte ham inden de skulle optræde og havde derfor altid deres Superstars på på scenen. De lavede endda en hyldestsang til skoen på albummet Raising Hell fra 1986 (My Adidas). Dette hjalp også skoen til at blive en fast del af det urbane hiphop-miljø verden over i 80’erne såvel som i dag, hvor skoen stadig udstråler by-attitude og har en uforlignelig firserfly vibe. De fås i dag i mange forskellige farver, ligesom man fra tid til anden kan designe sine egne superstars på Adidas’ hjemmeside. Vil du dog gå i Run D.M.C.’s fodspor skal du have fat i de originale hvide med sorte striber.

LÆS OGSÅ: Danmarks vigtigste mærker - de hippe

LÆS OGSÅ: Klassisk stil: Sådan finder du det perfekte jakkesæt

LÆS OGSÅ: 10 ting, der aldrig går af mode